İklim krizi nedeniyle yağışların azaldığına dikkat çeken ÇEV-DER Eşbaşkanı Ali Kalçık, Wan Gölü’nün tarihinin en büyük su çekilmesini yaşadığını belirterek, tehlikeye işaret etti. 

Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan ÇEV-DER Eşbaşkanı Ali Kalçık, dünyadaki su kaynaklarının azalmasına dikkati çekti.

Su kütlesinin hızla azaldığına ve kirlendiğine dikkat çeken Kalçık, “Artan nüfus, küresel ısınma ve atık suyun yeterince arıtılmadan doğaya bırakılması ve benzeri sebeplerden su döngüsünde gözlemlenen değişimler milyonlarca insanın temiz suya erişimini problemli hale getirmekte ya da hiç erişememelerine neden olmaktadır. Önümüzdeki yıllarda daha geniş bir nüfusun temiz ve güvenilir su kaynaklarına erişim probleminden etkileneceği öngörülüyor” diye konuştu.

KURAKLIK RİSKİ

Su kullanımının hızla arttığını ifade eden Kalçık, “Su kaynakları tüketilmeden kullanılmalıdır. Çarpık kentleşme, sanayileşme, tarım ve sanayi atıklarının yeraltı sularına karışarak yok olmasına neden olmaktadır. Dünyada son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıktan dolayı yağışlarda azalma ve sapmalar görünmekte, kuraklıkla birlikte mevsimsel değişiklikler ve bozulmalar sonucunda canlıların yaşam alanlarını olumsuz etkilemektir. Bu etkilerden dolayı göllerde küçülme, sulak alanlarda canlı popülasyonun bozulmasına ve içme su kaynaklarının azalmasına, birçok sorunlarla etkilerini göstermekte” şeklinde konuştu.

Muttimo Luxury Furnıture His Mimarlık Van’da Açıldı Muttimo Luxury Furnıture His Mimarlık Van’da Açıldı

VAN SU FAKİRİ BİR KENT OLDU

Yürütülen politikalar neticesinde Wan Gölü’nün etrafının imara açıldığını hatırlatan Kalçık, “Kentimizde, bölgemizde ve ülkemizde en büyük kuraklık sürecini yaşarken son 5 yılda yaşanan en büyük payı kentimiz aldı. İklim değişikliği gibi sebeplerle su en büyük sorunlardan biri haline gelirken su kaynakları tükenmeye devam ediyor. Geçen bir kaç yıllık zaman dilimi içerisinde kuraklık Wan’ı ciddi manada etkilerken Wan su fakiri kentlerin başında gelmeye başladı. Öte yandan kentteki birçok göl kururken Wan gölü tarihin en büyük çekilmesi yaşadı. Bu olumsuzluklara rağmen kentte yanlış su kullanımı, yanlış tarımsal sulama gibi kentin israf ettiği suyun farkında olmadığını ilerde kenti ciddi tehlikeler bekliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi