Jina Mahsa Amini’nin katledilmesi sonrası başlayan halk isyanına yönelik rejim güçlerinin saldırılarında, katledilenlerin sayısı 60’e yükseldi.

İran’daki rejim güçlerinin Jina Mahsa Amini’yi işkenceyle katletmesinin ardından kadınlar öncülüğünde başlayan protesto eylemleri, dört bir yanda halk isyanına dönüştü. Doğu Kürdistan ve İran’da devam eden protestolarda, İran rejim güçlerinin en az 54 kişiyi katlettiği belirtildi.

Rojnews’te yer alan İran İnsan Hakları Örgütü verilerine göre, protesto eylemlerinde 60 kişinin katledildi, katledilenlerin cenazelerinin taziye kurulmaması şartıyla ailelerine teslim edildiği belirtildi.

739 KİŞİYE GÖZALTI

Ulkenin kuzeydoğusundaki Gilan eyaletinde 60’ı kadın 739 kişi gözaltına alındı. Başörtüsünü “düzgün bağlamadığı” gerekçesiyle Tahran’da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü karakolda komaya giren Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor.

İran’ın yarı resmi ajansı Tesnim’e göre, Gilan Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, kamu güvenliğini tehdit eden kişilere yönelik polis ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından operasyon düzenlendiğini belirtti.

Toplam 739 kişinin gözaltına alındığını belirtilen açıklamada, “Bu kişilerden 60’ı kadındı. Bunların büyük bir kısmının Gilan’ın yerlisi olmadığı, kaos yaratmak ve kamusal alanlara ve özel mülklere zarar vermek için diğer kentlerden Gilan’a geldikleri tespit edildi.” dedi.

Editör: TE Bilisim