Burada yapılan yazılı açıklamayı olduğu gibi siz VanEkspres.com.tr okurlarıyla paylaşıyoruz

"Çoğunuzun bildiği gibi yaşadığımız coğrafyanın önemli ve kadim toplumsal unsurlarından olan Xani Ailesinin mensupları olarak, nerede olursak olalım, bölgemiz ve ülkemiz sorunlarıyla yakinen ilgilenmekte ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hassasiyet ve özen göstermekteyiz.


 
Bu coğrafyanın en kadim ailelerinden biri olan Xaniler, bugüne değin farklı nedenlerden dolayı hayata geçirmekte geciktikleri önemli eksikliklerini gidermek için bir karar vermişlerdir. İlk aşamada Van, Bitlis ve Hakkari bölgesinde ikamet etmekte olan Xani Ailesi mensupları, ortak bir çatı altında bir araya gelme, tanışma ve birleşme özlem ve isteklerini ortaya koymuşlardır.
 
Ailemiz büyükleri başta olmak üzere, her yaştan ailemiz mensupları (yaptığımız yoğun istişareler sonucu) “Mala Xaniyan” (Xanilerin Evi) ismiyle bir sivil toplum yapılanmasının çatısı altında bir araya gelmeye karar vermişlerdir.
 
Mala Xaniyan’ın temel amacı tarihsel süreçte bir takım nedenlerden dolayı bütünselliğini, birlikteliğini büyük ölçüde kaybeden Xani ailesinin birlik ve bütünlüğünü sağlamaya vesile olacak bir hizmet ve tekamül ocağı inşa etmek olacaktır.

Mala Xaniyan, kıymetli büyüğümüz Ehmede Xani’nin yaşam felsefesi ve ideallerini hayata geçirmeyi önüne hedef olarak koyan onurlu bir ailenin birlikteliği ışığında bir çıkışa, büyük Xani Ailesini bir araya getirmeye odaklanacak, parçası olduğu toplumun sorunlarıyla ilgili hassasiyetlere sahip bir sivil toplum yapılanması sorumluluğunda hareket edecektir.Mala Xaniyan kesinlikle klasik bir aşiret yapılanması ve bir dernek modeli olmayacaktır.

Mala Xaniyan bütün çalışmalarını siyasetler üstü ve her türlü siyasi, ekonomik odak ve yapılanmalardan bağımsız yürütecektir. Mala Xaniyan kişisel veya grupsal çıkarların tamamen uzağında,hiç bir ayrıcalık ve önceliğe fırsat vermeden,bütünüyle atalarının onurlu ve şerefli mirasına hep birlikte,sahip çıkma ahlakını ilke edinecektir.

Mala Xaniyan başlangıç itibariyle Van, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde yoğunlaşacak,bu temsil modeli zaman içerisinde Xani’lerin diğer tarihi yerleşim yerlerindeki (Doğu Beyazıt, Cizre gibi) Xani Ailesi mensuplarıyla ilişkilenecek ve onları da kapsayarak bütünleşecektir.
 
Yılların eksikliklerini, büyük bir özlem ve kararlılıkla geride bırakarak, kadim ailemizin onurlu ve gurur duyduğumuz şerefli mirasını gelecek kuşaklara aktaracak el ele, omuz omuza bir yolculuğa çıkıyoruz.
Bu vesileyle buradan tüm Xani Ailesi mensuplarını 30 Nisan 2022 tarihinde düzenleyeceğimiz büyük aile buluşmamıza davet ediyoruz" denild. 
 
Mala Xaniyan İstişare Kurulu

Editör: TE Bilisim