HABER ANALİZ - HAYDAR ERDİNLER 

Her sene Van'da yaşanan ağır kış şartları, uçak ve otobüs firmalarının peş peşe sefer iptallerine gidildiği bilinmektedir. Yıllardır yaşanan bu sorunun başka çözümü yokmuş gibi tüm yetkililer ve vatandaşlar olup bitene razı gibi köşelerine çekiliyorlar.

Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar, hastası olan, ticari ve benzer önemi taşıyan nedenlerden dolayı acil işi olan, kamu ve özel sektör temsilcilerinin belli/süreli görev zorunluluğu olanlar, akraba ve hasta ziyaretleri, gezmek için il dışına çıkanlar vs gibi zorunlu seyahatlerin kaçınılmaz olduğu dönemler vardır.

Böyle gün ve zamanlarda günlerce iptal edilen uçak ve otobüs seferleri ile üst üste rötar yapan veya hava şartları nedeniyle Van'a iniş yapmadan Erzurum, Diyarbakır, Batman havaalanına zorunlu iniş yaparak yolcuların karşılaştığı zorluklara defalarca şahit olduğumuz olmuştur.

En son Ankara Van seferini yapan uçak, kötü hava şartları nedeniye yarım saat Van semalarında tur atarak, zorunlu inişini Erzurum havaalanına yaptığını ve bu süreçte bir çok yolcunun panik yaptığını basın haberlerinde okuduk. Peki bu ilk mi? Elbette hayır, kış şartlarında sık sık yaşadığımız bir durumdur.

Hele havayolu şirketlerinin rötar ve fiyat politikaları ayrı bir tartışma konusudur.

Doğanın bölgemiz ve ilimiz de yarattığı ağır kış şartlarına karşı, yolculuk yapacak olan yolcuların tüm sorunlarını çözmek olanaksız gibi görünse de, büyük bir kısmı iyi bir analiz yapıldığında, çok rahat çözüme ulaştırılacaktır. Türkiyenin her yerinden Van'a zorunlu yolculuk yapan Van'lı veya yerli/yabancı turistleri bu çileye zorlamanın tek anlamı var Ü-RE-TE-Mİ-YO-RUZ.

VAN GÖLÜ EKSPRESİ BÜYÜK BİR ÇÖZÜMDÜR

Yıllardır hepimizin gördüğü, duyduğu ama maalesef sadece haftanın iki günü Ankara - Tatvan seferini yapan Van Gölü Ekspresi var ve kimsenin aklına gelmiyor (mu?)

Van Gölü Ekspresi elbette uçak ve otobüs yolcularının tümünün benimseyeceği, tercih edeceği bir hizmet olamaz, ancak bunu tercih edecek on binlerce yolcu vardır. Yeter ki planlı programlı bir hizmet verilsin. Özellikle sefer ücretleri etken olacaktır, bu ücretler ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara göre ayarlanması kaçınılmaz olmalıdır. Van Gölü Ekspresi; acilen devreye sokulmalı ve haftanın yedi günü sefer yapmalıdır. Yapılacak seferlerin ilk istasyonlarda ki kalkış saatı mutlaka ayarlanmalıdır. Örneğin Tatvan'da kalkan tren saatı 16'dan önce olmamalıdır. Van, Muş, Ağrı, Bitlis buralarda oturan vatandaşlar tren seferine rahat ulaşmalıdırlar. Tren'in Tatvan'a geliş saati sabah 09 veya 10 gibi bir saate denk getirilmelidir. Vatandaşlar/yolcular rahat bir şekilde yukarda belirttiğim illere ve o illerde ki köylerine kadar rahat ulaşmalıdırlar. Hatta kısa sürede trenin Van'a kadar gelmesi için gerekli çalışmalar yürütülmelidir. Bu uygulama bölgemize belkide milyonlarca yerli ve yabancı turist akımına neden olacaktır. Uzun yıllardır Ankara'da yaşıyorum ve Van'ı merak edip görmek isteyen binlercesine şahidim. (Doğu Ekspresi bir dönem rekor kırdı, Van ve çevre illeri doğu ekspresinin uğrak yerlerinden çok daha iyi olduğunu görmenin zamanı geldi geçiyor) 

Hadi sende, trenle yolculuk mu yapılır demeyin.

Bal gibi yapılır, itiraz edenlere soruyorum hiç Van Gölü Ekspresiyle yolculuk yaptınız mı? Biliyorum çoğunuz duracak ve içten içe hayır diyecektir, çünkü bilmeden anlamadan yorumlayan, ön yargıyla yaklaşmaya alışık hale gelmişiz. 

Evet yine soruyorum,

Ağır kış şartlarında hava'da korku ve panik bir halde tur atarak veya otobüsle kar buz üzerinde yolculuk yapmak mı güzel,

Yoksa bu ağır şartlarda en güvenli bir şekilde, rahat sıcacık bir ev ortamını andıran bir konforda uzanarak, gezerek veya koltuklarda oturarak, hayal bile edemediğiniz doğa manzaralarını seyrede seyrede gitmek mi guzeldir? (Bire bir yaşadım bu yolculuğu, 7-8 saat fazla bir yolculuk yaptım ama kesinlikle fazlasıyla değiyor.)

Peki tamam ikna oldunuz diyelim, istediğiniz zaman Van Gölü Ekspresiyle yolculuk yapabiliyormusunuz, ekspresin özellikleri nelerdir?

Hayır maalesef her gün tren yok, sadece haftanın iki günü sefer yapmaktadır.

Ankara'dan Salı ve Pazar günleri saat 11.00'de,

Tatvan'da ise Salı ve Perşembe günleri sabah saat 07.55'te seferler düzenleniliyor.

Van Gölü Ekspresi yaklaşık 1.350 KM mesafeyle, 25 saat 30 dakika süren yolculuğa,  üç ayrı bilet hizmeti sunmaktadır.

1- PULMAN Bileti; Otobüs koltuğu gibi 2+1 sisteme sahiptir. Yolcu konfor ve güvenliğinin düşünüldüğü bu koltuklar geriye yatırılabilen, ergonomik tasarımlı ve aralıkları geniş oldukça rahat koltuklardır. Bazı koltukların arasında katlanabilir masa, koltukların üzerinde bagaj konulacak yerler ve bazı koltukların yanında elektrik prizleri bulunmaktadır. Bu biletin şimdiki fiyatı ise 82,50.-TL'dir.

2- ÖRTÜLÜ KUŞETLİ Bileti; Dört kişilik bir oda, altlı üstlü ranza sistemiyle, cam kenarından küçük bir masası olan ve yolculuk esnasında otellerde olduğu gibi çok temiz çarşaf, nevresim ve battaniye verilmektedir. İstendiğinde oturarak ve istendiğinde uyuyarak veya uzanarak muhteşem manzaraları seyrederek yolculuk yapılabilmektedir. Bugün ki fiyatı 132,50.-TL'dir.

3- YATAKLI VAGON; Bu hizmette ise, iki adet ranzalı sistemde yatak bulunmakta ve örtülü kuşetli'de olduğu gibi temiz nevresim, çarşaf ve battaniye verilmektedir. Ayrıca mini bir buzdolabı ve lavabosu bulunmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde bu uzun yolculukta buzdolabı çok önem arz ediyor. Bu hizmetin bugün ki fiyatı tek kişi kapatmak istendiğinde 337,50.-TL iki kişi ayrı ayrı bilet kesildiğinde ise kişi başı 212,00.-TL'dir.

Neden haftanın iki günü?

Neden Tatvan'da saat 07.55 seferi?

Ya akıl var mantık var Van Gölü Ekspresi sadece Tatvan içinmi hizmete sunulmuş...!

Van'dan, Ağrı'dan, Muş'tan Van Gölü Ekspresi'yle yolculuk yapmak isteyen yolcu nasıl yetişecek? 

Van Gölü Ekspresi Tatvan'a vardığında neden ona göre feribot seferi yapılmıyor?

Yaklaşık 35 yıl önce İstanbul Haydarpaşa garından Tatvan'a bir tren yolculuğu yapmıştım ve o dönemler trenin Tatvan'a varış saati'ne göre Tatvan'dan Van'a feribot gitmekteydi ve bunun anlamı yaklaşık  25. saat 30 dakikalık muhteşem manzaralar eşliğinde geçen güzelliklerle dolu dolu olan maceralı, nostalji bir yolculuk sonrasında 4 saatlık bir deniz yolculuğunun da yapılmasıydı, özellikle yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez talebiydi.

Ayrıca; Van Gölü Ekspresi ile her mevsim yolculuğu ayrı güzelliktedir. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş üzerinden Tatvan güzergahına kadar dam-dum-taka tuka sesleriyle süzülen ve görülmeye değer, Dağlar, Irmaklar, Nehirler, Ovalar, Vadiler vardır. Kış mevsiminde bembeyaz karlar arasında, ilkbahar mevsiminde rengarenk çiçekler, yeşillikler arasında uzayıp giden, adeta kartpostalları anımsatan ve yol boyunca çekeceğiniz resimler hayatınızın albümünü yeniden renklendirecek güzellikteki, konforlu ve nostaljik Van Gölü Ekspresi yolculuğundan bahsediyoruz. Van'ı, Van'da ki tarihi ve doğa güzelliklerini, Van denizi, Van kedisi, dünya'da tek olan İnci Kefalı balığı, Dünyada meşhur olan Van kahvaltısı, Ters lalesi ve dünya'da tek Van'a has SAVAT İŞLETMESİ (Gümüşümsü renginde 700 derece sıcaklıkta 4 önemli madde karışımı ile elde edilen ve müthiş figürlerle tamamı el işçiliği ile süslenmiş dünyanın en büyük arşivine sahip, kadınların vazgeçilmez takısı)'nı ve ismini sayamayacağımız kadar ahenkli güzelliklere sahip Van'ı görmek için olanağı olan her kesi bu güzellikleri Van'lının misafirperverliği'ne davet ederken;

Başta Van Valimiz sayın Mehmet Emin BİLMEZ'in Van için yoğun çaba harcadığını biliyoruz, bu nedenle öncellikle kendileri olmak üzere; konu ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, Van Turizm Müdürlüğü ile Van, Bitlis, Muş, Ağrı illerinin Vali ve Belediye Başkanları, bu illerin tüm siyasi parti temsilcileri ile milletvekillerini;

Van Gölü Ekspresi sefer sayılarını haftada 7 gün 7 sefere çıkartmaları, çıkarılacak seferlerin zaman ve saat ayarlamaları doğru şekilde yapmaları, fiyat politikalarını dengede tutmaları için gerekli tüm girişimlerinin yapılması Van ve adı geçen çevre illeri için büyük bir kazanım olacaktır. Ayrıca; konuya destek vermek, takip etmek ve gündemde tutulması için STÖ ile Van ve bölgeye ait yerel basının da duyarlı olması, bu konuya el atmaları Van ve çevre illeri adına vazgeçilmez bir unsur olduğunu düşünüyorum.  Saygılarımla.

Editör: TE Bilisim