Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi'nin, kent merkezinde birçok sokak ve caddede başlattığı yol ve kaldırım çalışmaları bezdirdi. Bir yıl geçmeden aynı noktalarda ve aynı cadde ve sokaklarda ikinci kez yapılan kazı çalışmaları, esnafı iş yapamaz duruma getirdi. Mayıs ayının sonunda kentin en işlek ve yoğun olan Sanat, Yüzbaşıoğlu, Türkoğlu, Küçükcami sokakları ile Sihke caddesi gibi birçok yerde kayyımın başlattığı çalışmalardan hem esnaf hem de yurttaşlar şikayetçi.

Pandemi nedeniyle uzun süredir iş yapamayan esnaf bu kez de bitmek bilmeyen sokak ve yol çalışmalarından dolayı iş yapamaz noktaya geldi. 

AYNI İŞ Ayakkabı dükkanı işleten esnaf Taner Minaz, yol ve kaldırım çalışmalarının uzun bir süredir devam ettiğini aktararak, toz ve topraktan dolayı eşyalarını dışarıya çıkaramadıklarını söyledi. Minaz, “Yolları bozdular ama şimdi hiçbir çalışma yapılmıyor. Ayda 3 bin TL dükkan kirası ödüyorum. Katkı olmadığı zabıtalar gelip bize baskı yapıp, ceza kesiyor. Güya yol ve kaldırım yapmış ama elektrik panosunu tam kaldırımın ortasına bırakılmış. Dükkanımın kapısı ile elektrik panosu birbirine denk geliyor. Pandemi döneminde dükkanlarımız kapalıyken çalışma yapılmazken, yasak kalkınca çalışma yapılıyor. Geçen yıl yapılan kaldırımı söküp, yerine aynısı yapılıyor” diye konuştu. 

ESNAF MAĞDUR  Beyaz eşya dükkanı olan Rojhat Hamzaoğulları, pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra belediyenin başlattığı yol ve kaldırım çalışmaları esnafı mağdur ettiğini söyledi. Hamzaoğulları, “Kısıtlamaların olduğu, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde yollar, kaldırımlar, sokaklar yenilenseydi daha iyi olurdu. Başlanılan ama bir türlü bitirilmeyen çalışmalar bizi çok zorluyor, mağdur ediyor. Ekonomik olarak büyük sıkıntı içerisindeyiz. Belediyenin bir an önce bu yol çalışmalarını bitirmesi gerekiyor. Zor zamanlar günler geçiren esnaf bu çalışmalar böyle giderse kepenk kapatmaya kadar gidebilir. Yol ve kaldırım çalışmaları başladığından beri işlerimiz yüzde 80 etkilemiş durumda” ifadelerini kullandı.

ŞİKAYET ETTİLER  Yıllardır meyve-sebze satan Halis Kurt, belediyenin sağlam olan yolları iş makineleriyle bozduğunu belirterek, halkı mağdur ettiğini belirterek, “Kısıtlamalarda günlerce evde kaldık. Esnaf iki senedir doğru düzgün çalışmıyor. Bir buçuk aydır da yolları bozmuşlar ve yapmıyorlar. Yolları bozdukları günden beri kimse sokağa girmiyor. İşlerimiz bu nedenle yüzde 80-90 etkilendi. Çalışmalardan dolayı dükkanların birçoğu kapalı çünkü müşteri gelmiyor. Giyim işi yapan biri tozdan dolayı dükkanını açamıyor. Bir aydan fazladır bu yolları bitirmediler. Çok yavaş ilerliyor. Kaç yere şikayet etmemize rağmen kimse muhatap olmadı. Birkaç kişi zengin olacak diye milleti mağdur ediyorlar. Burada kira veriyorum, birkaç eleman çalıştırıyorum ve bu durumdan dolayı mağdurum. HDP döneminde bu yol çalışmaları yapılıyordu ve tek bir esnaf rahatsız olmuyordu. Ancak şimdi herkes mağdur durumda. Kaldırımları söküp gitti ama yapmak için gelen yok” dedi. 

ENKAZ BIRAKTILAR “Yol çalışması yapacaklardı ancak rezalet bir halde bıraktılar” diyen 30 yıllık esnaf Mehmet Yılmazer ise, yol çalışmasının bir an önce bitmesi gerektiğini söyledi. Yılmazer, şöyle devam etti: “Tek tek yolları yapsalardı daha iyi olurdu. Bir buçuk aydır yollar bu halde. Pandemide yasaklarında neden bu yolları yapmadılar? Bayram geliyor ve insanlar gelip alışveriş yapamıyor. Yolların bozuk olmasından dolayı herhangi bir alışveriş olmuyor. Yetkilerin bir an önce bu duruma el atması gerekiyor. Bir seferde kepçe vurdular hepsini parçalayıp enkaz şeklinde bırakıp gittiler. Toz duman içerisindeyiz. Tozdan gözlerimiz yaşarıyor.”(Van/MA)

 

Editör: TE Bilisim