Van’da koyun sütü, özel mayası ve yaylalardan toplanan "yabani nane (pung), kekik (catiri), sirmo (yabani sarımsak), mendik, heliz, siyabo" gibi otların kullanılmasıyla hazırlanan otlu peynirin uluslararası düzeyde tanıtılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Otlu peynirin tescili için Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Avrupa Komisyonu'nda coğrafi işaret tescili alması için başvuru yapıldı.

‘Avrupa'da tescilinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz’
VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, otlu peynirin kentle özdeşleşmiş önemli ürünlerden biri olduğunu belirtti.

Van'da AB coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunulan ilk ürünün otlu peynir olduğunu söyleyen Takva, "2018'de otlu peynir, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Asırlık bir beslenme kültürüne eşlik eden otlu peynirin uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmak için 2023'te çalışmalarımızı başlatmıştık.

Van yolcu otobüsü seyir halindeyken yandı Van yolcu otobüsü seyir halindeyken yandı

Bu yıl ise tüm standartları, ilgili belgeleri ve tarihsel kaynaklarıyla beraber Avrupa Birliği'ne müracaat ederek, coğrafi işaret tescili için başvurumuzu gerçekleştirdik. Van otlu peynirinin Avrupa'da tescilinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

Böyle bir adım, otlu peynirin hem marka değerinin korunması hem de geleneksel üretimine katkı sağlaması için önemli" dedi.


Takva, ayrıca şunları kaydetti:

"Peynirden sonra diğer yöresel ürünlerimiz için de başvuru yapacağız. Peynir için Belçika'nın Brüksel kentinden gelecek hayırlı haberleri bekliyoruz. Otlu peynirin uluslararası ligde hakkettiği değeri alması gerektiğini düşünüyoruz.

Endemik bitkilerden elde edilen peynirimizin hem dünyada hem de ülkemizde gerçek değerini bulması açısından önemli bir sürecin adımını attık. Fransa'da onlarca çeşit peynir var. Bu peynirler dünyada yüksek miktarlarda alıcı bulabiliyor. Otlu peynirimizin tadı, kalorisi ve daha birçok birleşeniyle o peynirlerden geri kalan bir tarafı yok" dedi.