Van’da Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi’nin düzenleyeceği 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü paneli için yapılan hazırlıklar tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1999 yılında ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla her yıl birçok ülkede farklı etkinlikler yapılıyor.

Bu kapsamda merkezi Erciş’te olan  Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi (ARSİSA) Van’ın Erciş ilçesinde panel gerçekleştirecek.

Panele, Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları kürt edebiyatı ve tarihi üzerinde araştırmalarda bulunan yazar Samî Hêzil ve Araştırmacı Yazar Ehmet Salxin konuşmacı olarak katılacak.

21 Şubat Pazartesi günü saat 11.00’da  Kışla Mahallesi Meteoroloji Parkı karşısında bulunan Muazzan Düğün salonunda gerçekleştirilecek olan panelin yaklaşık 3 saat devam edeceği ifade ediliyor.

 Panele ilişkin bilgi veren ARSİSA, sözcüsü ce Yönetim üyesi Cewdet Zîlanli, “ Bir toplumu var eden dilidir ve kültürüdür. Dil bir insanın yaşamsal organı gibidir. O yoksa inşada yoktur” ifadelerine dikkat çekerek her kesimin düzenleyecekleri etkinliğe katılması çağrısında bulundu.

Arsisa Dil ve Araştırma Kültür Merkezi sözcüsü  Cewzet Zîlanlı, halk huzurunda Kürtçeye yönelik olumlu ifadeler kullanıldığını fakat söz konusu pratiğe gelindiğinde bu söylemlerin samimiyetini yitirdiğine dikkat çekti. Kürtçe’nin artık yasal statüde yerini alması gerektiğini aktaran Zilanlı şu ifadelere dikkat çekti:

“Dünya artık uzay çağına ulaşmışken Türkiye’de halen Kürt dili üzerinde uygulanan yasakları çağ dışı bir durum olarak değerlendiriyorum. Devlet okullarında  ana dilde eğitim hakkı halen tanınmış değil. Seçmeli ders dediler, bu söylemin samimiyetini zaten son süreçte yaşanan skandallarla öğrendik. Yani demem o ki, bir insanın ana dili, vücudunu kaplayan derisi gibidir. Onun yaşam organı gibidir. Bir toplumun dilini yok saymak o toplumu yok etmek anlamına gelmektedir. Bizler bu anlamda  kürt dilini yaşatmak için ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Dünya Ana Dil Günü kapsamında gerçekleştireceğimiz panel dil ve anadilde eğitim hakkı için çok önemli bilgiler açığa çıkaracaktır”