(VAN) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekoloji Komisyonu Van'da 7-8 Eylül tarihleri arasında, "Tarımda ve gıdada geleceği kurmak" başlığıyla sempozyum düzenleyecek.
DEM Parti Van İl Örgütü, sempozyuma dair parti binası bahçesinde bilgilendirme açıklaması yaptı.
Açıklamaya, DEM Parti milletvekilleri, Van Milletvekili Sinan Çiftyürek Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal, Abdullah Zeydan, Dem Parti il eş başkanları ve DEM Parti Ekoloji Komisyonu üyelerinin katıldı.
İlk olarak söz alan DEM Parti Van il eş başkanı Veysi Dilekçi “'Tarımda ve gıdada geleceği kurmak' sempozyumu çerçevesinde partimiz 2018 yılında mersinde benzer bir tarım sempozyumu gerçekleştirmiştir. Bu yılda bölgemiz ve kentimizde sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Sempozyum 7-8 Eylül'de devam edecek. Sempozyumda sadece konuşmacılar yada katılımcılar olmayacak. Direk üretimin içerisinde olan Çiftçilerin emekçilerin yer alacağı bir sempozyum olacak" dedi.
DEM Parti Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Melisa Tantan sempozyumun içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunarak, tarım krizine karşı, "Biz ne yapabiliriz?" sorusunu sorarak yola çıktıklarını belirtti.
Tarladan tabağa üretimden yönetime mottusuyla Sempozyumda işin uzmanları, kurumlar, yerel yöneticiler ve halka beraber sorunlara çözüm olabilmek için bir araya geldiklerini belirten Tantan, sempozyumda, 7-8 eylüldeki sempozyumun ilk gününde "Tarımın ekonomik politiği, sömürü-sömürge bağlamında Kurdistan'da tarım politikaları", "Bu politikalara karşı ne yapmalı, nasıl yapmalı", 2. Gün ise "Tarımda ve gıdada nasıl bir gelecek, tarımın geleceğini şekillendirmek, avantajlar ve dezavantajlar" başlıklarının ele alınacağını kaydetti. Tantan, sempozyumun son gününde çözüm ve önerilerin tartışılacağını bunun sonucunda da bir sonuç bildirgesi yayınlayacaklarını söyledi.
Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan ise, “HDP benzer bir çalışmayı 2018’de Mersin’de gerçekleştirmişti. O dönemde daha çok sorunu çözme niteliğinde bir çalışmaydı. Pratiğe aksettirmek istedik ancak belediyelere kayyumlar atandı. Mersinde bir temel atıldı ancak bu çalışmalar akamete uğradı.
Turan, Alternatif tarım nasıl olmalı, 21 yıllık AKP dönemi tarımın getirildiği yer neresidir. Bu cendereden nasıl çıkılabilir. Kırsalın yeniden yapılandırıldığı, üretenin ürettiği yerde kalmasını sağlayacak bir ekonomik değeri yaratılabildiği ve mutlu olduğu bir alternatif mümkün müdür tartışmıştık.
O zamandan bugüne Türkiye ve Kürdistan boyutuyla tarıma ilişkin tüm öngörülerimiz çıktı.
Türkiye’nin bir gıda kriziyle karşı karşıya kalacağını söylemiştik. Türkiye şuanda bir gıda kriziyle karşı karşıya, oldukça önemli hasılat üretilmesine rağmen gıda enflasyonunda Dünya’da ilk 3 ülkeden biri olması her şeyi gösteriyor.
Tarım ne yazıkki Türkiye’de neoliberal politikaların ve kürt meselesinde çözümsüzlük siyasetinin kıskacı altında eziliyor.
Dolayısıyla yarın ki umudumuz öngürülerimizi pratiğe aksettirecek artık pratik olarak şu taşı şuradan alıp şuraya koymalıyız kadar net ve somut biçimde bunları planlamak ve harekete geçirmek olmalı bu anlamıyla tüm Türkiye’ye bir çağrıdır mutlaka iktidar şunu söyle yapsın bunu böyle yapsın yaklaşımını bir kenara bırakarak artık yerellerde kendi gücümüzle alternatif bir tarım politikası, alternatif bir gıda politikası nasıl olur. Bunun için herkesi çalışmaya sempozyuma davet ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.