Haydar ERDİNLER VanEkspres - ANKARA 

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç verdiği araştırma önergesinde uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığının toplumu tehdit eden küresel bir soruna dönüştüğünü belirterek üretim-tedarik-satış ağlarına yönelik etkili bir mücadelenin yürütülmediğini söyledi.

Sarısaç, raporlarda Van’ın da bir geçiş noktası olarak görüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Sivil toplum örgütlerince yayınlanan raporlarda; Afganistan’da üretilen uyuşturucunun İran üzerinden Van’a, Van’dan da Avrupa’ya sevk edildiği yer almaktadır. Bununla birlikte Van’da uyuşturucu madde kullanımının arttığı ve madde bağımlılığının 10 yaşına kadar düştüğü bilinmektedir. Öyle ki yakın bir zamanda Van’da uyuşturucu madde kullandığı belirtilen iki genç yaşamını yitirmiştir.”

KARARLI BİR MÜCADELEDE YOK

Sarısaç, uyuşturucuyla mücadelenin etkili ve kararlı bir şekilde yürütülmemesinin de nedenlerine değinip kolluk kuvvetleri içerisinde yer alan bazı şahısların uyuşturucu sektöründe bulunduğuna da dikkat çekerek “Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır Lice’de kirpi tipi askeri araç sürücüsü olan bir uzman çavuşun, Lice’den Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Hilvan’a 42 kilo uyuşturucu madde taşıdığı tespit edilmiştir. Aynı şekilde basında çıkan haberlerde Lice Jandarma Komutanlığı’nın operasyonunda evinde 253 kilo uyuşturucu madde yakalanan kişinin istihbarat elemanı olduğu iddia edilmiştir.” Sarısaç, Van’da genç nüfusa rağmen artan işsizliğin, yaşanan göçlerin, uyuşturucuya kolay erişimin, arkadaş çevresi vb. nedenlerin etkilerine değinerek konuyla ilgili raporlarda yanlış güvenlikçi politikalara da sıklıkla atıf yapıldığını belirtti.

ORTAK GÜNDEM HALİNE GELMELİ

Van’da uyuşturucuya karşı çoklu bir mücadele çağrısı yapan Sarısaç, Van’da kaç kişinin madde bağımlısı olduğu, bunda etkili olan sosyal ve ekonomik nedenlerin neler olduğu, bağımlılara yönelik neler yapılacağına dair ciddi bir çalışmanın olmadığını söyledi. Sarısaç AMATEM’in de nicelik ve nitelik açısından yetersiz kaldığını ifade ederek şöyle devam etti: “Van’da belediyelere kayyum atanması da yerel yönetimlerin kurumlarıyla birlikte mücadelede yer almasını engellemiştir. Oysaki belediyelerin Van’ın özgünlüğü çerçevesinde Kürtçe kamu spotlarıyla, kültürel çalışmalarla yurttaşlara ulaşması daha mümkündür. Bunun yanında Van’da bulunan siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin konuyu gündemlerine alarak ortak bir gündem yaratıp çalışmalar yürütmesi de etkili bir adım olacaktır.”

Önergenin devamında Sarısaç, uyuşturucuya karşı mücadelede yargı ve yürütme erkinin yanında TBMM’nin de devreye girmesi gerektiğini ifade ederek Meclis araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.