(VAN) Van Gölü havza koruma eylem planı ve değerlendirme toplantısı Bitlis Ahlat (Xelat) ilçesinde yapıldı. Toplantıya DEM Partili belediyeler çağrılmadı. Van Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis Toplantısı’nda konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, toplantıya dahil edilmemelerine tepki gösterdi.
Şedal, her ne kadar bu siyasi tutum bizlerin çalışmasını sekteye uğratmak içinse de kendilerinin alternatifsiz olmadığına işaret ederek,“Wan Gölü'nü koruması bu politik tavırlarla engellenmek istense de bizler çalışmalarımızı her türlü yürüteceğiz” dedi. Havzanın yüzde 80’ni Van sınırları içerisinde olduğunu hatırlatan Şedal, “Van Gölü'nün temizliği kapsamlı çalışmaları Van Büyükşehir belediyesi tarafından yapıldı. Toplantılara belli periyotlarda kayyum dönemlerinde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri dahil edildi” dedi.
İklim değişikliğiyle birlikte giderek geriye çekilen ve geleceğe taşınması konusunda risk teşkil eden Van Gölü'nün de bu politikaların hedefi haline gelmesinin elle tutulur bir tarafının olmadığını dile getiren Şedal, “Maalesef basından öğrendik Van Gölü Havzasını Koruma Eylem Planı'na dair toplantının dün Ahlat'ta gerçekleştirildiğini, kayyım gaspı altında olan belediyelerimizin bir süredir bu koordinasyon toplantılarına dahil edildiğini biliyorduk. Korumaya dönük birlik içerisinde, yani eylem planı içerisinde koordinasyona dahil olması gereken kurumların toplantılara dahil edildiğini, bu toplantılarda Van Gölü'nün sürdürülebilir olması, korunmasına dair belli konuların, konu başlıklarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin geliştirildiği bir toplantı olduğunu biliyoruz. Kayyım gaspı altında olan belediyelerimiz bir dönem toplantılara dahil ediliyordu. Maalesef dün öğrendik ki Xelat'ta gerçekleştirilen toplantıya DEM Partili belediyeler dahil edilmemiş” dedi.
DEM'E AMBARGO
Van Gölü’nde 2015 yılından bu yana dip çamuru temizliği ve arıtma tesisinin kapasitelerinin genişletilmesine yönelik çalışmaları olduğunu hatırlatan Şedal: “Gündemimizin çok yoğun olduğunu, buna dair çalışmalar yürüttüğümüz Büyük bir gerçekliği teşkil ediyorken, bu toplantıya dahil edilmediğimizi siyasi bir tutum olarak değerlendiriyoruz elbette. Adilcevaz ve Ahlat belediyeleri dahil edilmiş bu toplantıya, Van Gölü Aktivistleri Derneği dahil edilmiş, Çevre Koruma İl Müdürlüğü dahil edilmiş, Tarım Müdürlüğü dahil edilmiş ama maalesef en çok çalışmanın üzerinde yürütüldüğü en büyük emeği veren Van Büyükşehir Belediyesi ve Dem Partili ilçe belediyelerimiz dahil edilmemiş. Toplantı Bedlîs’in Xelat ilçesinde gerçekleştirilmiş. Hemen yanı başında olan Tetwan Belediyesi bu toplantıya dahil edilmemiş” diye konuştu.
GÖLÜN TEMİZLİK SORUNU
Wan Gölü’nün kirliliğine sebep olan konu başlıklarına hâkim olduklarını dile getiren Şedal, şunları söyledi: “Derelerin temizliğinin yapılmadığı, bu sebeple Van Gölü'nün çok ciddi anlamda kirletildiği, bu derelerden Wan Gölü'ne büyük bir çöp yağının akıtıldığı, bu derelerin temizliğinin yapılmaması sebebiyle sinek popülasyonunun arttığını bizler gündeme getirecektik. Arıtma tesislerinin durumunu gündeme getirecektik. Şu an Türkiye'nin en büyük iki feribotunun Van Gölü'nde yük taşıdığını, bu sebeple sintin atıklarının nereye döküldüğünü gündeme getirecektik. Mesela Edremit Belediyesi'nde sintin atıkların toplanacağı, arıtılacağı bir tesisimizin olacağını, onun çalışmalarını resmi bir şekilde başlattığımızı ve hummalı bir çalışma yürütmüş olduğumuzu aktaracaktık. Mesela dip çamuru temizliği konusunda yine bakanlığın ne kadar destek sunacağını, bunun sürdürülebilir olması gerektiğini bizler elbette ki bu toplantıda gündeme getirecektik. Yine bizler aslında dip çamuru meselesinde üç etaba ayırdığımız bölgenin bir buçuğunu bitirip geriye kalan kısmını tamamladıktan sonra elbette ki Ahlat Belediyesi'ne de desteğimizi sunacaktık. Elbette ki Elcewaz (Adilcevaz) Belediyesi'nin yardıma ihtiyacı olursa bizler desteğimizi esirgemeyecektik.”
‘ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ’
Van Gölü’nün nasıl korunması gerektiği konusunda fikirlerinin olduğunu vurgulayan Şedal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler şunu da ifade edelim. Her ne kadar bu siyasi tutum bizlerin çalışmasını sekteye uğratmak içinse de bizler alternatifsiz değiliz. Bizler seçim propagandamız sürecinde de Van Gölü’nü korumak için belediyeler birliğinin oluşması gerektiğini, her türlü siyasi tavır takınmaya dair yine Ahlat ve Adilcevaz Belediyesi ile de diplomatik ilişkilerimizi sürdüreceğimizi, bu birliğe dahil etmek istediğimizi buradan sizin de bilginize sunmak isteriz. Alternatifsiz değiliz. Bizim çalışmalarımız sekteye uğratılmak istense de bu noktada Van Gölü'nü korumaya dair yaşanan sorunlar, korunmamasına dair yaşanan sorunlar bu politik tavırlarla engellenmek istense de bizler çalışmalarımızı her türlü yürüteceğiz. Buradan tekrardan yetkili kurumlara sesleniyoruz. Van Gölü hepimiz için bir değerdir. Hepimiz Van Gölü'nü korumak zorundayız. Kendimizi, kendi varlığımızı, kültürümüzü, yaşamımızı korumak için kültürel ve doğal güzelliklerimize sahip çıkmak zorundayız. Bizler bu tavrı siyasi bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Hiçbir toplumsal ve doğal güzelliklerimiz, değerlerimiz üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz.”