Van Haber - HDP Van milletvekili Lezgin Botan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da asimilasyonu eleştirip Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin dil ve kültür hakkını savunurken Türkiye’de İstanbul Kürt Enstitüsü ve Kürdi Der başta olmak üzere Kürtçeye hizmet eden kurumları kapattığını ifade ederek şunları söyledi: “Bugünkü politikalar ülke çocuklarının gelecekte birbirini anlamasını tehlikeye sokuyor. Çünkü okul kitaplarında farklı ulusların mitolojilerinden ve kültürlerinden bahsedilirken Kürtlere dair hiçbir şey bulamazsınız. Mevlana anlatılır, Yunus Emre’den bahsedilir ama EhmedêXanî ve MelayêCiziri’den bir şey bulamazsınız. Oysa Trabzon’daki, Edirne’deki çocuklarında bunlardan haberdar olması lazım. Bu, çocuklarımızın birbirlerini daha iyi anlamasını sağlayabilir.”
Okullar arasında ciddi bir fırsat eşitsizliği olduğunu ifade eden Botan, Van’da eğitim sorunlarına da değinerek “Van’da kış mevsimi sert geçiyor. Bununla birlikte birçok yerde eğitim, taşımalı olarak devam ediyor. Dolayısıyla öğrencilerin taşınması ve verilen yemekler konusunda iyileştirmeler yapılmalıdır. Özellikle bu konuda gerekli denetlemelerin yapılması elzemdir. Yine engellilere yönelik birçok sorun var. Bunun için de eğitmen, okul ve rehabilitasyon merkezi sayılarında ihtiyaca cevap verecek düzenlemeler sağlanmalıdır.” dedi.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da söz alarak Kürt çocukların anadilde eğitim hakkından mahrum bırakıldığını, seçmeli Kürtçe dersler için Kürtçe öğretmenlerinde atanmadığını ifade ederek “Bugün OHAL uygulamalarıyla binlerce akademisyen ve on binlerce öğretmen ihraç edildi. Bazıları açığa alındı. Yine eğitim ve öğretim yılının başında bini aşkın eğitimci sürgün edildi. Bu uygulamalar, eğitimde yapısal sorunlara neden olduğu gibi eğitimin kalitesine de ciddi bir zarar vermektedir.” dedi.
Toplantının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile komisyon üyesi milletvekilleri birlikte fotoğraf çekildiler.