Van'da Havalimanı 70 Gün Kapalı Kalacak! Van'da Havalimanı 70 Gün Kapalı Kalacak!

Van'da binlerce kişi kentin çeşitli noktalarından Newroz kutlamasının yapılacağı kalenin eteklerine aktı.

Vanlılar sabahın erken saatlerinde Newroz alanını doldurmaya başladı. Soğuk havaya rağmen, kutlamalar sabahın erken saatlerinde alana gelen binlerce kişi davul ve zurnalarla eşliğinde halaylar çekti.

Halk rengarenk “kiras û fistan" ve "şal û şapik" yöresel elbiseleriyle alanda renk cümbüşü yarattı. 

Alana gelenler polislerce kurulan iki ayrı arama noktasından geçerek içeri girilebildi. Gösterilen ilgi nedeniyle bu arama noktalarında uzun kuyruklar oluştu.

Tarihi Van Kalesi eteklerinde görkemli bir şekilde kutlanan Newroz'da en en fazla barış mesajları öne çıktı

ŞEDAL VE ZEYDAN: 31 MART ZAFERİNİ İLAN EDİYORUZ

Newroz’da konuşan Şedal ve Zeydan: 31 Mart zaferini şimdiden ilan ediyoruz

Newroz’da konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, “31 Mart zaferini şimdiden ilan ediyoruz” dedi.

Van Kalesi alanında “Şimdi özgürlük zamanı” sloganıyla kutlanan Newroz'unda, sabahın erken saatlerinde kutlamanın yapılacağı alana halk giriş yaptı. Renkli görüntülerin yaşandığı Newroz'da yaşlısı, genci kadınları rengarenk kıyafetlerini giyerek alana geldi. Kalabalık arasında bayılanlar da oldu.

BARIŞ ANNELERİ: BU NEWROZ BARIŞ NEWROZ’U OLSUN

Kürtçe Türkçe şarkılar eşliğinde binlerce kişi halaylar çekerken, alanda gençler ise "Gözlerinden öperim gözlerinden Sayın Selahattin Demirtaş'a özgürlük" pankartı açtı. Van’da Adalet Nöbeti tutan Barış Anneleri de sahneye çıkıp kitleyi selamladı. Barış Anneleri, “Bu Newroz barış Newroz’u olsun” dedi.

BELEDİYE EŞBAŞKAN ADAYLARI SAHNEDE

Daha sonra DEM Parti’nin 14 ilçe Belediye Eşbaşkan adayları sahnede halka tanıtıldı. En büyük alkışı ise Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan aldı.

ŞEDAL: 31 MART ZAFERİNİ ŞİMDİDEN İLAM EDİYORUZ

DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, "Çağdaş Kawa’nın yaktığı ateş gün geçtikçe gürleşiyor. Zindanlarda başlayan açlık grevini selamlıyoruz. Bizler, Newroz ateşiyle mücadelemizi günbegün yükselteceğiz. Biz bu alandan söz veriyoruz; kayyımları göndereceğiz ve kentlerimizi özgürleştireceğiz. 31 Mart’tın zaferini şimdiden ilan ediyoruz" dedi.

ZEYDAN: BURADAYIZ ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan ise, "Newroz, özgürlük ve barıştır. Bu alan gösteriyor ki Kawa’nın yoldaşları ‘biz buradayız, ayaktayız ve özgürlük istiyoruz’ diyor. Günümüzün Dehaqları olan AKP kayyımları mutlaka gidecekler. 31 Mart’ta Kürt halkı barışın yolunu açacak. uygulanan tecrit kırılacaktır. 31 Mart, tutsak arkadaşlarımıza özgürlük yolunu açacaktır” diye konuştu.

BİZ MEYDANLARDA ONLARA KARŞI MÜCADELEE EDİYORUZ

BDP Van İl Eşbaşkanı Harun Okay ise, konuşmasında “Zalimlerin karşısında mücadele eden Kürt halkını selam olsun. Her türlü inkar politikalarını devreye koyanlara karşı mücadele edenlere selam olsun. Bu topraklarda çok acılar çekildi, çok zülüm gördük. Buna rağmen biz meydanlarda onlara karşı mücadele ediyoruz”  diye konuştu.

HATİMOĞULLARI: “KENDİMİZİ VE KENTİMİZİ YENİDEN İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da konuşma yaptı. Hatimoğulları, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere dikkat çekti. Yaşadığı kentte oy kullanamayacak vatandaşları kentlerine taşıyacaklarını dile getiren Hatimoğulları, “Kendimizi ve kentimizi yeniden inşa etmek için çalışmalıyız” dedi.

“İŞTE BU BİZİM 31 MART’TAKİ ZAFER İŞARETİMİZ”

Hatimoğulları, seçmenleri kentlerine taşıyacaklarını belirterek, “Değerli Van halkı. Buradan o kadar güzel ve görkemli görünüyorsunuz ki. Bizler bir oya karşı 2 oy getirmeye var mıyız? İşte bu bizim 31 Mart’taki zafer işaretimiz, bir kez daha alanları, meydanları doldurmaktadır. Bir oya karşı 2 oy. Sizden özel bir ricamız var. Lütfen bu ricamızı bir seferberlik ruhu olarak algılayalım ve hep beraber çalışalım. Bize hiç oy vermemiş değerli halkımıza gidelim, ailelerimize gidelim ve neden DEM Parti’ye oy vermeleri gerektiğini anlatalım. Oyu Van’da olup kendisi başka şehirde çalışmaya veya okumaya gidenler var. Bizler onları DEM Parti olarak hangi kentte olurlarsa olsunlar oy kullanmaları için seçmenleri taşıyacağız” dedi.

“KENDİMİZİ VE KENTİMİZİ YENİDEN İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

Hatimoğulları, seçim çalışmalarına değinerek, “Bunun için sizden ricamız hepiniz bugünden itibaren cep telefonlarınızı tarayın. Dışarıda eş, dost, akraba kim varsa en yakın DEM Parti ilçe teşkilatına gitsin, adını yazdırsın ve gelip oyunu kullansın. Bu iki yöntemi hep beraber hayata geçirecek miyiz? Seçimde kayyımları göndereceğiz. Seçim çalışmalarımızı seferberlik ruhuyla yapmalıyız. Kendimizi ve kentimizi yeniden inşa etmek için çalışmalıyız. Değerli halkımız bizim vermek istediğimiz mesajı siz çok güzel veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

NEWROZ ÇEKİLEN HALAYLARLA SON BULDU

Yüz binlerce kişinin katıldığı görkemli Van Newrozu, halaylarla son buldu.

Van’da yüzbinlerin katıldığı Newroz Bayramı kutlamaları sona erdi. Konuşmaların ardından sanatçılar Helimê Omerî ve Suavi sahne aldı. Kitle, Omerî ve Suavi'nin seslendirdiği şarkılarla keyifli anlar geçirdi. Newroz kutlaması çekilen halaylarla son buldu. 

NEWROZ SONRASI 13 GÖZALTI

Van Newrozu’nun sona ermesinin ardından onbinlerce kişi kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlarla Hatuniye Mahallesi ve Kale Yolu’ndan kent merkezine yürüyen kitleye Terzioğlu caddesinde polis müdahale etti. Müdahale sonucu bir çok kişi yaralanırken 13 kişi ise gözaltına alındı.

Editör: Haber Merkezi