Van’ın en önemli turizm mekanlarından biri olan Ahtamar Adası, badem ağaçlarının çiçek açmasıyla renk cümbüşüne döndü. Ancak adaya gidiş fiyatı cep yakıyor.
Van’da her ay binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve kentin en önemli turizm mekanlarından biri olan Ahtamar Adası, ilkbaharın gelmesiyle renk cümbüşüne döndü. Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle hafta sonları ada ziyaretçilerle dolup taşarken, adanın vazgeçilmez rengini oluşturan badem ağaçları çiçekleri ise adeta görsel bir şölen sunuyor. Ahtamar, çiçekler, Wan Gölü’nün maviliği ve Artos’un karlı görüntüsü ise kartpostallık bir görüntü veriyor.
4 KİŞİLİK BİR AİLENİN MASRAFI: BİN 360 TL
Ancak adanın bu güzelliklerinden faydalanmak için de yüklü bir para gerekiyor. Bir kişinin Van’dan, Akdamar iskelesine kadar yol ücreti gidiş-geliş 100 TL. Sahilden adaya tekne ücreti 180 TL. Adaya giriş 12 Euro (müze kartı olmayanlar için), müze kartı ise 60 TL.
Adaya gitmek isteyen 4 kişilik bir aile, sadece yol için 400 TL, tekne için 720 TL, müze kartı için ise 240 TL ödemek zorunda. Müze kartı almayan turistler için ise bu fiyat 3 bin TL’nin üzerine çıkıyor.
ZİYARETÇİLER ARTAN FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ
Turizm Rehberliği yapan Murat Beyaz, “Adaya gitmek çok pahalı ve 4 kişilik bir ailenin adaya gitmesi büyük bir maliyet gerekiyor. Bu durum artık lüksten öteye geçen bir durumdur. Bu pahalılık nedeniyle toplumun geneli bundan faydalanamıyor. Biz turları satarken çok zorlanıyoruz. Bir tura başladığımızda ilk gün ile son gün arasında yakıt farklı ortaya çıkıyor. Giderlerimizi artık öngöremiyoruz. Yani insanlar için artık gezmek ve tarihi yerleri ziyaret etmek lüksten öteye bir aşamaya geçti. Bir kere ada ve diğer ören yerlerine gitmenin maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Yine ada girişinde alınan o paranın adaya harcanması gerekiyor. Bu alınan parayla hem ulaşım hem ada konforlu hale getirilebilir. Adanın iskeleleri eski, tekne özel işletmelerde olduğu için kötü, eski, konforu yok. Adaya ulaşıldığında insanların rahat edebileceği yerler yok. Doğal yapıyı bozmadan orada bir tasarım yapılmalıdır” diye konuştu.
Adanın aydınlatılmasının önemli olduğunu ancak tek başına bunun yetmediğini ifade eden Beyaz, “Ada gece ziyaretlerine açılacak ama bunun için bir çalışma yapılması gerekiyor. Mesela engellilerin adaya çıkması mümkün değil. Koltuk değneklerle bile çıkılamaz. Bu insanlar için de düzenleme yapılması gerekiyor. Bu kente gelen insanlara daha konforlu seyahat etmelerinin tüm olanaklarının oluşturulması elzemdir. Bu kentin yüzde 90’ının daha adaya gitmediği gerçeği var. Bu ekonomik krizden sonra insanların artık gitmesi mümkün değil. 10 bin TL maaş alan bir emeklinin ailesi ile oraya gitmesinin olanağı var mıdır? Bence yapılması gereken en önemli şey fiyatların düşürülerek insanların bu alanlara ulaşımlarını kolaylaştırmaktır” dedi.
MA / Mehmet Güleş