DEPSAŞ, “birim kapatıldı” gerekçesiyle bayram öncesi 14 işçinin işine son verdi. Asgari ücret zammı sonrası işten çıkarmaların arttığını söyleyen Av. Hanım Karhan, işçilerin dava açma yolunun da kapatıldığını söyledi. 

Diyarbakır, Urfa, Siirt ve Şırnak'ta elektrik dağıtımı ve satışı yapan Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEPSAŞ), “Atölye birimini kapatma” gerekçesiyle 23 Haziran’dan sonra Diyarbakır’da 8, Cizre’de 4 ve Siirt’te 2 kişiyi işten çıkardı. 

Amed’de işten çıkarılan işçilerden Mehmet Çalışkan, işten çıkarıldığında yıllık izinde olduğunu ve haberi olmadığını söyledi. Şirketin kendisine “küçülmeye gidileceği” gerekçesini sunduğunu aktaran Çalışkan, mağdur edildiğini dile getirdi. Çalışkan, işten çıkarılmasına karşı görüşme girişimlerinin de sonuçsuz kaldığını ifade ederek, “Beni yukarı (DEPSAŞ binası) bile almadılar. Hiç kimse ile görüştürmediler. Zaten depremzedeyiz. Şuan 9 bin lira kira veriyoruz. Mağdurum. Benim evim ağır hasarlı. Eşya kalmamış. Bizi daha fazla mağdur ettiler. Kredi borçlarımız var. Ne yapacağımızı şaşırdık. 5 buçuk yıllık personelim, 100 bin lira tazminat teklifinde bulundular. Biz de bunu kabul etmedik. İşimize devam etmek istedik. Bunu da şirket kabul etmiyormuş. Ondan dolayı çıkışımızı verdiler” diye anlattı. 

BAYRAM ÖNCESİ İŞTEN ÇIKARILDILAR 

İşten çıkarıldığını şirketin İnsan Kaynakları biriminden aldığı telefonla öğrenen Ayhan Tekin, deprem bölgesinde yaşadığını ve kendisinin de depremzede olduğunu söyledi. Çalıştıkları birim kapatıldığı gerekçesiyle kendisiyle birlikte 8 kişinin işine son verildiğini aktaran Tekin, “Kaldığım bina ağır hasarlı. Sorgusuz sualsiz bizim iş çıkışlarımıza neden oldular. Birim kapanıyor ama bizi başka birimde de değerlendirebilirlerdi. Bizi muhatap bile almadılar. Asgari ücrete zam yapıldığı için bayram öncesinden iş çıkışlarımızı verdiler” diye belirtti.

Belediyeler KPSS’siz personel alımı yapacak! Belediyeler KPSS’siz personel alımı yapacak!

‘İŞÇİLERİN DAVA YOLU KAPATILIYOR’

İşçilerin avukatı avukat Hanım Karhan, ülkenin mevcut ekonomik koşullarına değinerek, birçok kurumun işçi çıkarma yoluna gittiğini belirtti. Son dönemde kendilerine bu yönlü başvuruların arttığını aktaran Karhan, “Özellikle asgari ücret artışıyla birlikte birçok kurum ve fabrika işçi çıkarıyor. Bu işçilerin birçok yönüyle hukuki başvurularının önünü kesmek için yasal olmayan birçok işleme başvuruluyor. Bunlardan bir kurumda DEPSAŞ. İşçiler çıkarılırken, çeşitli sözleşmeler imzalatılıp, işçilerin dava açma yolu kapatılarak, iş akdi sonlandırılıyor. Bu da müvekkiller açısından ciddi hak kaybına neden oluyor” şeklinde konuştu. 

‘HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ’

İşten çıkarılan işçilere yönelik hazırlanan ‘İkale Sözleşmesi’ndeki (İş Sözleşmesi’nin anlaşarak sonlandırılması) ibarelerle işçilerin işe iade davası açma noktasında önlerinin kesilmeye çalışıldığının altını çizen Karhan, “Şuan itibariyle müvekkillere ilişkin işe iade davası açmış bulunmaktayız. Ancak bu sadece DEPSAŞ’a yönelik değil. Birçok kurum şuan işçi çıkarmaktadır ve işçiler çıkarılırken birden fazla gerekçe ve tutanak gösterilebiliyor. Ancak temel neden şuan asgari ücretteki artıştan kaynaklıdır. Gider noktasında önünü kesmek için yapılan şeyler. Asgari ücretin yükselmesinden kaynaklı sıkıntı yaşamaktalar. Ancak çıkarılan işçilere dayatmaya yönelik sözleşme imzalatmaları, ciddi hak kaybına neden olmaktadır. Hukuki sürecin takipçisiyiz” dedi. 

DEPSAŞ: BİRİM KAPATILDIĞI İÇİN…

İddialar üzerine aradığımız DEPSAŞ yetkilisi ise, işçilerin çalıştığı birimin kapatılması gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını ileri sürdü. Yetkili, “O birim kapanınca personellerin başka birime geçmelerini sağlayamadık. Çünkü personellerin elektrik diplomaları yoktu. Bizde diploma zorunluluğu var. Başka hiçbir bölüme geçiş yapamadıkları için personellerin hakları verilerek işten çıkarıldı” ifadelerinde bulundu.

Söz konusu iddiaları sorduğumuz işçiler ise DEPSAŞ tarafından diplomaları olan işçilerin de çıkışlarının verildiğini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi