(VAN) ÇELİK, benzin ve motorin fiyatlarının ulaştığı seviyeye dikkat çekerek, artan akaryakıt maliyetlerinin başta Yolcu ve Nakliye Şoför Esnafı, çiftçi, ve vatandaş üzerindeki ekonomik yükü ciddi manada daha da ağırlaştırdığını belirtti.

EŞOB Başkanı Yakup ÇELİK, akaryakıt fiyatlarındaki artışa ilişkin değerlendirmede bulundu. Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin toplumun geniş kesimlerini doğrudan etkilediğini ifade eden ÇELİK, “Bu tablo; Başta Yolcu ve Nakliye taşımacılığı yapan Şoför esnafının, çiftçinin ve vatandaşın belini büken, canını yakan ağır bir ekonomik gerçekliktir” diye ifade etti. Benzin fiyatının 80 liraya, motorinin ise 90 liranın üzerine çıktığına dikkat çeken ÇELİK , özellikle taşımacı esnafının artan yakıt maliyetleri karşısında yaşadığı zorluklara vurgu yaptı.

ÇELİK, “Bir litre motorin neredeyse 91 lira olmuşken, Yolcu ve Nakliye taşımacılığı yapan esnaf nasıl ayakta kalsın? Esnaf dükkânına nasıl mal getirsin? Çiftçi tarlasını nasıl sürsün? Vatandaş nasıl seyahat etsin?” diye sordu.

“Her zam vatandaşın cebinden çıkıyor”
Akaryakıta yapılan zamların yalnızca araç sahiplerini değil, üretimden ticarete, taşımacılıktan tüketiciye kadar ekonominin tamamını etkilediğini belirten ÇELİK, “Akaryakıta gelen her zam, doğrudan vatandaşın cebinden çıkıyor. Her zam; üretimi, ticareti ve taşımacılığı daha da zorlaştırıyor. Her zam, bir esnafın daha kepenk kapatmasına neden oluyor” dedi.
Mevcut maliyetlerle üretim yapmanın ve sürdürülebilir bir ticaret yürütmenin mümkün olmadığını ifade eden ÇELİK, esnafın ve üreticinin giderek ağırlaşan ekonomik koşullar altında mücadele ettiğini kaydetti.

ÇELİK, “Bu maliyetlerle üretim yapmak ve sürdürülebilir bir ticaret yürütmek mümkün değildir. Çiftçinin, esnafın, şoförün ve vatandaşın bu ağır yükü taşıyacak gücü de kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

VAN TSO'nun Ermenistan temasları sürüyor!
VAN TSO'nun Ermenistan temasları sürüyor!
İçeriği Görüntüle

“Artık somut adımlar atılmalı”
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması gerektiğini belirten ÇELİK, yetkililere somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
ÇELİK “Akaryakıt fiyatlarındaki kontrolsüz artışa karşı artık somut adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde; üretici ve esnaf ayakta kalamaz, vatandaş da bu ekonomik yükün altında ezilmeye devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak; Daha önce gerekli yerlere defalarca başvuru yaptığımız alternatif çözüm niteliğinde olan “Ticari Faaliyetini” Yolcu ve Nakliye taşımacılığı olarak sürdüren esnaflarımıza KDV ve ÖTV’siz yakıt satışı sağlanmalıdır dedi.