(VAN) Etkinlikte, kadın girişimcilerin ekonomik hayata katılımı, finansmana erişimi, üretim kapasitesi ve pazarlama olanakları ele alındı.

850210291 933922352887489 1420218539614526628 N

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Çiftçi, kadın girişimcilerin bölgesel kalkınmaya yön vereceğini belirtirken, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun ise daha fazla kadın girişimciyi desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

Girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı uyum sağlamalarına destek olmak amacıyla Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde ve Türkiye İş Bankası desteğiyle 2021 yılında başlatılan Girişimde Kadın Gücü Projesi kapsamında Van’da ‘İlham Buluşması ve Satın Alma Günü’ gerçekleştirildi. Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe kamu temsilcileri, iş dünyası, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bölgedeki girişimci kadınlar katıldı.

849559203 1799949784371153 3337516407881199319 N

ÇİFTÇİ: GİRİŞİMCİ KADINLARIN KALKINMAYA ÖNCÜLÜK ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Çiftçi, DOĞUSİFED’in faaliyet gösterdiği Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de toplam kadın istihdam oranının yüzde 20,9 olduğunu, yükseköğrenimini tamamlamış kadınlarda ise bu oranın yüzde 68,7’ye yükseldiğini söyledi.

Kadınların bilgiye, eğitime, finansmana ve iş dünyasındaki ilişki ağlarına erişiminin önemine dikkat çeken Çiftçi, “Bölgedeki kadınlar, bilgiye, eğitime, finansmana ve iş dünyasındaki ilişki ağlarına erişim elde ettiklerinde, sahip olduğumuz potansiyeli maksimuma taşıma kararlılığını gösterebiliyor. Kadınların üretime, istihdama ve girişimciliğe daha fazla katıldığı bir bölgede ekonomik faaliyetler çeşitlenir, hane gelirleri artar, yeni işletmeler ve yeni istihdam alanları ortaya çıkar” dedi.

Bölgenin Türkiye’nin doğuya açılan ekonomik kapılarından biri olduğunu belirten Çiftçi, İran sınırı ve Kapıköy Sınır Kapısı sayesinde sınır ticareti, ihracat ve turizm açısından önemli fırsatlar bulunduğunu ifade etti.

850725126 2247187372508185 7763207077125643748 N

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın bölge planında da ihracata yönelik üretim ve sınır ötesi ticari iş birliklerinin geliştirilmesinin öncelikli alanlar arasında yer aldığını kaydeden Çiftçi, şöyle konuştu:

“Bu fırsatları değerlendirmek, bölgemizde yatırımı, üretimi ve istihdamı artırmak için kamu, özel sektör ve sivil toplumun ortak çabasına ihtiyacımız var. Bu süreçte en büyük beklentilerimizden biri de girişimci kadınların öncülüğüdür. İstihdam bekleyen değil, istihdam yaratan, kendi geleceğini kendi ellerine alırken çevresindeki kadınlara da cesaret veren, başarılarıyla yeni girişimlerin önünü açan kadınların bölgemizin kalkınmasına yön vereceğine inanıyoruz.”

COŞKUN: KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun da kadınların ekonomiye katılımının sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Coşkun, bankanın 8 Mart 2023’te yayımladığı Kadının Güçlenmesi Bildirgesi kapsamında, 5 yıl içinde girişimci kadınlara 100 milyar TL finansman sağlamayı ve 15 bin kadına finansal okuryazarlık eğitimi vermeyi taahhüt ettiğini hatırlattı.

Finansman taahhüdünün 2025 yılının ilk çeyreğinde öngörülen takvimden önce tamamlandığını belirten Coşkun, hedefin 2028 yılı sonuna kadar 250 milyar TL’ye yükseltildiğini söyledi.

Coşkun, “2023’ten bu yana girişimci kadınlara 216 milyar TL finansman desteği sağladık ve güncellenen finansman hedefimizin yüzde 86’sına ulaştık. Finansal okuryazarlık alanındaki taahhüdümüzün ise yüzde 75’ini tamamlayarak 2023’ten bu yana 11 bin 228 girişimci kadına eğitim verdik” dedi.

Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla yer alabilmesi için engelleri birlikte aşmayı hedeflediklerini ifade eden Coşkun, “Önümüzde birlikte daha fazla kadının potansiyelini ortaya çıkarabileceğimiz uzun ve ilham verici bir yol var. TÜRKONFED iş birliğiyle yürüttüğümüz Girişimde Kadın Gücü projemizle de kadın girişimcilerin gelişimini desteklemeye ve başarı hikâyelerine eşlik etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

849769926 881765281689374 181667847646079690 N

ERBAY: SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKONOMİK ORTAM OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay ise kadınların ekonomik hayatta güçlenmesinin sürdürülebilir kalkınmanın temel şartlarından biri olduğunu söyledi.

Girişimci kadınların cesaretlendirilmesinin yanı sıra finansmana, pazara ve yeni iş birliklerine erişimlerinin sağlanmasının önemine işaret eden Erbay, girişimciliğin yalnızca iş kurmakla sınırlı olmadığını, kurulan işletmelerin büyütülmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesinin de gerektiğini belirtti.

Erbay, “DOĞUSİFED olarak kadın girişimciliğini bölgesel kalkınmanın, istihdamın ve ekonomik dayanıklılığın temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Kadınlara ilham vermenin ötesine geçerek üretebildikleri, satabildikleri ve büyüyebildikleri sürdürülebilir bir ekonomik ortam oluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İLHAM VEREN KADINLAR DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Açılış konuşmalarının ardından Girişimde Kadın Gücü Program Direktörü Nazan Butuner, katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdür Yardımcısı Pınar Geben ise bankanın kadın girişimcilere yönelik çalışmalarını anlattı.

Hakkari İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Nehil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Sağkol’un moderatörlüğünde düzenlenen ‘İlham Veren Kadınlar’ panelinde, KADOİL Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi ile Lilyana Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Keskin konuşmacı olarak yer aldı.

Eskişehir’de bıçak ve kesici alet taşımak yasaklandı
Eskişehir’de bıçak ve kesici alet taşımak yasaklandı
İçeriği Görüntüle

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE PAZARA ERİŞİM ELE ALINDI

‘Sürdürülebilirlik Odaklı Pazara ve Tedarik Zincirlerine Erişim’ başlıklı panelin moderatörlüğünü DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Muazzez Çağlar Kesici yaptı.

Panelde Trendyol Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etki Müdürü Tülin Kara Özger, Migros Doğu Akdeniz ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Pazarlama Müdürü Gökhan Çopuroğlu ile Pazarama Satış ve Kategori Takım Lideri Kıvanç Kalebek, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Panellerin ardından katılımcılar, girişimci kadınlar tarafından açılan stantları ziyaret ederek ürünleri inceledi.

849769926 944561028386216 4219199040929659690 N

PROJE 13 BİNİ AŞKIN KADINA ULAŞTI

Girişimci ve girişimci adayı kadınların iş kurma, işletmelerini büyütme ve değişen pazar koşullarına uyum sağlama süreçlerini destekleyen Girişimde Kadın Gücü Projesi; bilgi, finansman, pazara erişim ve iş ağlarını bir araya getiriyor.

Proje kapsamında eğitim portalı ve saha buluşmaları aracılığıyla şirket kuruluşundan e-ticarete, finansal ve dijital okuryazarlıktan yapay zekaya, tedarik yönetiminden yeşil dönüşüme kadar farklı alanlarda eğitimler düzenleniyor. Katılımcılara ayrıca mentörlük, sıfır faizli kredi, iş geliştirme ödülleri, ürün kataloğu, podcast yayınları ve uluslararası iş ağı programları sunuluyor.

849726065 4573721529566140 2970435050528714131 N

2021-Eylül 2026 döneminde 13 bini aşkın kadına ulaşan projenin sosyal etki analizine göre, yapılan her 1 TL’lik yatırım 7,46 TL sosyal değer oluşturuyor.