(VAN) Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın "terör örgütüne yardım etmek" suçu ile yargılandığı dava Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Perşembe günü görüldü.

Dosyanın, “cezalandırma” saikiyle açıldığını dile getiren duruşmadaki avukatı Mahsuni Karaman, müvekkili Zeydan'ın dahili olduğu ve bir "canlı kalkan" olayına ilişkin olay yeri tespiti için keşif talebinde bulundu. Talebi kabul eden mahkeme heyeti duruşmayı 16 Ocak 2025'e ertelendi.

Ancak Euronews'ün ulaştığı Van emniyet kaynakları, Zeydan hakkında "cezalandırma" kararı çıkması ve kayyum atanacağı beklentisiyle 3000 kişilik ek tedbir aldıklarını bildirdi. Emniyet kaynakları, bu uygulamanın standart prosedür olmadığını ve sıradışı bir tedbir olduğunu aktardı.

Emniyetin duruşma günü aldığı 'olağanüstü' güvenlik tedbirinin, olası bir kayyum kararına karşı kentte yaşanabilecek protestolara karşı alındığına işaret ediyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) üst düzey bir yetkili ise kayyum iddialarına ilişkin bir duyum almadıklarını söyledi.

'KAYYUM ATAMALARI ÇILGINLIK OLUR'

DEM Parti'den bir üst düzey yetkili Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetinin böyle bir "kayyum" gerçekleştirmesinin "çılgınlık olacağını" söyledi.

Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal'dan Kabaiş’in ailesine ziyaret Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal'dan Kabaiş’in ailesine ziyaret

DEM Partili yetkili "Türkiye bugün erken seçimi tartışıyor. Organize bir cinayeti tartışıyor. Bu ülkenin, bu iktidarı taşımadığını tartışıyor. Bütün bunlar dururken yeniden halkın iradesine kayyum atayıp belediyelerinizi gasp etmeye çalışırlarsa buna karşı da tabii ki toplumumuz, halkımız ve parti olarak bizler de tepkimizi ortaya koyarız," diye konuştu.

"Herkes her şeyin eskisi gibi olmasını da bence beklememeli" diyen parti yetkilisi Nisan 2024'te çıkan "mazbata krizine" atıfta bulundu:

"Sonuçta Van mazbatasında halk iradesini ortaya koydu ve o beklemedikleri bir tepkiydi. Çok daha büyüğünün olmayacağını düşünmesinler."

31 Mart 2024'te Pazar günü yapılan yerel seçimlerde DEM Parti'den aday olan ve yüzde 55 oyla Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakları alınmış ve Zeydan hemen mazbatasını alamamıştı.

Ancak tepkiler üzerine geri verilen memnu hakları ile birlikte Zeydan 5 Nisan'da mazbatasını teslim almıştı.

ZEYDAN'IN YARGILANMASI NASIL GELİŞTİ?

O dönemki adıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine dönük 4 Kasım 2016 tarihinde yürütülen gözaltı operasyonları kapsamında Hakkari Milletvekili olan Abdullah Zeydan da tutuklanmıştı.

6 Ocak 2022’de tahliye edilen Zeydan, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararı sonrası yeniden görülmeye başlanan davada PKK'ya “yardım etmek" iddiasıyla yargılanıyor.

PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Zeydan'ın katılmadığı duruşmada avukatı Mahsuni Karaman yer aldı.

Müvekkili Zeydan'ın Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Çatmaköy alanındaki askeri operasyona karşı canlı kalkan olan kadınları çıkarmak için bölgeye gittiğini belirten Karaman, müvekkilinin kimseyle iletişime geçmeden operasyon bölgesine uzak bir noktada askerler tarafından engellendiğini belirtti.

Karaman'ın keşif talebi mahkeme heyetinden kabul edilerek, duruşma 16 Ocak 2025'e ertelendi.

Abdullah Zeydan, 2015 yılında yaptığı bir konuşmada "PKK sizi tükürüğüyle boğar" sözleriyle gündeme gelmişti.

Zeydan, Ocak 2018'de "terör örgütüne yardım etme" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı, Kasım 2019'da ise mahkeme kendisinin serbest bırakılmasına karar vermişti.

Kaynak: euronews