(ANKARA) CHP’li Vekiller, Van’daki Kayyum Atamalarını Meclis’te Gündeme Taşıdı: “Demokrasiye Darbe” olarak nitelendirildi.
CHP’li milletvekilleri, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra Van’a adeta çıkarma yaptı. CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen vekiller, Meclis kürsüsünde yaptıkları açıklamalarda, kayyum atamalarının demokrasiye büyük bir darbe olduğunu belirtti.
İstanbul Milletvekili Yunus Emre şunları söyledi;
"Değerli arkadaşlarım, sayın milletvekilleri çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz. Türkiye'ye çok büyük bir zarar veriyorsunuz. Bakın sizlerden istirham ediyorum Lütfen o bölgeye gidiniz. Bu kayyum atamaları yapılan şehirlerde vatandaşlarımız ne hissediyorlar? Bunun ne büyük bir adaletsizlik olduğunu nasıl düşünüyorlar? Sizler mi ifade edecekler?
Yani şimdi arkadaşlar biz sandıktan çıktık, buraya geldik. Sayın Cumhurbaşkanı sandıktan çıktı. Beştepe'de oturuyor. Eee o Dem partiden seçilen belediye başkanları Allah aşkına leylek mi getirdi ya? Onlar da sandıktan çıktı.
Şimdi Anayasada açık şekilde yazıyor ki bu belediyeler mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere kuruluyorlar. Anayasaya göre kuruluyorlar. Ya bu atadığınız kayyumların, o mahalle ne işi var? Ne ilişkisi var? O mahalle, o mahalle ki ihtiyaçlarla ne alakası var? Binalarından çıkamıyorlar. Halkın içine karışamıyorlar. Ben utandım. Bir vatandaş olarak oraya gittiğimde sokaklarda yüzlerce emniyet mensubunu gördüğümde orada vilayetin, belediyenin yüzlerce polisle çevrildiğini gördüm de utandım. Orası Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir toprağı, bir vilayetimiz orası. Bu karşılaştığımız manzara hiç utanmıyor musunuz?
İstanbul Milletvekili Yunus Emre, kayyum atamalarıyla seçimlerin “soysuzlaştırıldığını” ve vatandaşların seçme hakkının ellerinden alındığını ifade etti. Emre, “Seçimleri anlamsızlaştırıyorsunuz ve Türkiye’ye büyük bir zarar veriyorsunuz” diyerek iktidara tepki gösterdi.
Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ise, X hesabından yaptığı açıklamada, "Van’da İran Konsolosluğu açılmasının gerekliliğine dikkat çekti. İranlı turistlerin ve iş insanlarının işlemlerini kolaylaştırmak için bu adımın atılması gerektiğini vurgulayan Tanal, Van’ın turizm ve ticaret açısından önemli bir merkez haline geldiğini belirtti.
Tanal, Türkiye’nin İran’a 300 kilometrelik kara sınırı bulunan ve 700’den fazla İranlı tüccarın faaliyet gösterdiği, 300’den fazla İranlı öğrencinin eğitim aldığı, yılda en az 700 bin İranlı vatandaşın konakladığı Van’da İran Konsolosluğu açılması bir zorunluluktur.
Mevcut durumda, İranlı vatandaşlar herhangi bir resmi işlem için 400 kilometreden fazla yol katederek Erzurum’a gitmek zorunda kalmaktadır. Oysa Van, hem turizm hem dış ticaret açısından bölgesel bir merkezdir. Konsolosluk hizmetlerinin Van’da verilmesi, Türkiye-İran arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendirecek, sınır komşuluğunun gerektirdiği diplomatik kolaylıkları sağlayacaktır.