Eğitim Bakanlığı, bu yıl "Yaşayan Diller ve Lehçeler" adı altında 50 Kürtçe öğretmeni atayacağını açıkladı. Kürtçe dil çalışmaları yürüten derneklerin verilere göre; son 12 yılda sadece 132 Kürtçe öğretmen atandı. 

2022-2023 eğitim-öğretim yılında 24 bin 368 öğrenci Kürtçeyi tercih etti. Ancak bu yıl kaç öğrencinin Kürtçeyi tercih ettiği açıklanmadı. Söz konusu tercihler göz önünde bulundurulduğunda atanan öğretmen sayısının çok düşük olduğu belirtiliyor. 

ASİMİLASYON POLİTİKALARI

Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü Emin Ay, Kürtçe’nin sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Okullarda seçmeli olarak verilen Kürtçenin resmi olarak kabul edilmediğine dikkati çeken Ay, "Örneğin resmi bir evrak yazarken Kürtçe yazamazsınız. Devlet yetkilileriyle Kürtçe konuşamazsınız, Kürtçe konuşanlar bile kendileri inisiyatif alarak konuşurlar" dedi. 

Devletin Kürtçeye yönelik "olumlu bir politikasının" olmadığına dikkati çeken Ay, "Kürtçe parlamentoda bilinen bir dil değil. Şu ana kadar birçok Kürtçe tiyatro ve konser yasaklandı. Kürt dili, kültürü ve sanatına yönelik yasaklar yeni bir şey değil ve bunu sürdürecekler. Bu yasakların nedenleri asimilasyon politikalarıdır. Ancak bu saldırılara karşı bir karşı koyuş da var. Bu da sanatı, kültürü ve dili güçlü kılıyor" diye kaydetti. 

Adrenalin ve Karar Verme: Heyecan Durumunun Bilinçli Karar Alma Yeteneğine Etkisi Adrenalin ve Karar Verme: Heyecan Durumunun Bilinçli Karar Alma Yeteneğine Etkisi

'AİLELER ENGELLENİYOR'

Kürtçeye dönük baskılar nedeniyle birçok öğretmenin alan değiştirdiğini ifade eden Ay, okul yönetimlerinin ise Kürtçeyi seçmemeleri yönünde aileleri engellediğini kaydetti. Ay, "Elimizdeki istatistiklere göre 2012 yılından 2023 yılına kadar sadece 120 öğretmen atandı. Ancak ilk yıllarda yüksek lisans belgesiyle atanan bu öğretmenlerin birçoğu bölüm değiştirdi. 79 aktif Kürtçe öğretmeni kaldı. Bu kadar az olmasının birçok nedeni var. Biri ailelerin dile ilgisizliği. Bu durum siyasetin ilgilenmediği bunun da aileler üzerinde etki yaptığını gösteriyor. Okul yönetimleri seçilmiş ders formlarını ailelere vermiyorlar. Hatta verirken de bazı dersleri seçip veriyorlar. Sendikalar ve öğretmenler ders konusuna kayıtsız kalıyor ve okul yöneticilerinin haksızlıklarına karşı seslerini yükseltmiyorlar" diye konuştu.

ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ

Ailelerin ısrarlı olması halinde Kürtçe öğretmen atama sayısında artış olacağını kaydeden Ay, şunları söyledi: "Partiler, kültür ve sanat kurumları, medya ve sendikalar birlik olmalıyız. Anadilde eğitim konusunda yüksek sesle talepte bulunmalıyız. Bu da dilin prestijini artırır. Yani dilin gelişmesi ve etkin bir şekilde olması için çocukların o dilde eğitim almazı lazım. Haftada iki saat çok az. Dilimizi sahiplenerek bütün saldırıları boşa çıkartabiliriz. Her alanda Kürtçe yaşamalıyız."