Dünyanın değişimi ve hızla değişen teknoloji gibi unsurlar iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi tehditleri beraberinde getiriyor. Büyük tehlike olan küresel ısınma ve iklim değişikliği çeşitli doğa olayları ile ortaya çıkarken, bu olayların başında erken gelen ve uzun süren kışlar, soğuk baharlar ve geç vakitte gelen yazlar geliyor. Alışılmışın dışında iklim şartları Türkiye’de de etkisini gösterirken, iklim değişikliğe bağlı olarak farklı iklim şartlarını derinden hisseden illerden biri de Van…
VAN’DA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYABİLİR!
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Van’da kışlar sert ve uzun geçerken, iklim değişikliğinden dolayı özellikle son yıllarda sonbaharda adeta kış yaşanıyor. Van’da bu yıl da sonbahar mevsiminde kışın soğukluğu yaşanırken, sonbahar adeta kışı aratmıyor. Van’da değişen mevsim değişikliğiyle ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, kenti bekleyen büyük bir felaketin olduğunu dile getirerek, “Artık hiçbir mevsim eskisi gibi olmayacak” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYATIMIZI ETKİLEYEN EN TEMEL ETKENDİR”
Kalçık, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzluklara değinerek, “İklim değişikliği hayatımızı etkileyen en temel etkendir. Bunun en temel nedenleri başında hava geliyor. Havanın kirlendiği bir yerde, suyun olmadığı bir yerde zaten yaşam olmaz. Fosil yakıtların olmasından dolayı çok ciddi bir tabaka oluşuyor. Bu da havanın ciddi şekilde kirlenmesine neden oluyor. Karbon ayak izlerinin oluşmasının en büyük nedeni budur. Fosil yakıtlardan kaynaklı iklim değişikliği oluyor. Doğayı bekleyen felaketler var. Bunun en somut örneklerini bölgemizde de yaşıyoruz” dedi.
“VAN’I BEKLEYEN FELAKET VAR”
Van’ı bekleyen bir felaketin olduğunu belirten Kalçık, “Artık hiçbir mevsim eskisi gibi olmayacak. Yazın ciddi şekilde sıcaklık yaşadık. Önümüzde bir kış var. Bu kış hiç kar yağmayabilir ya da metrelerce kar yağabilir. Bu kar yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir. Böylesi bir felaketle karşı karşıyayız. Her an felaketler yaşanabilir. Aşırı sıcaklar olabilir, seller meydana gelebilir, ciddi soğuklar olabilir, ciddi kar yağabilir. Van’ı bekleyen 2 felaket var. Kar yağmazsa büyük felaket olur. Çok devasa şekilde kar yağabilir. Bu da bir felaketin habercisidir. Normal bir yaşama şahitlik yapamayacağız. Bütün dünyayı bekleyen bir felaket var ama en büyük sorunu bölgemizde yaşayacağız” dedi.
VAN DENİZİ’NDE 1 MİLYON 400 BİN METRE KÜP SU ÇEKİLDİ!
İklim değişikliğinin Van’da meydana getirdiği durumlara dikkat çeken Kalçık, “Van Denizi’ne düşen 1 metreküp sudan yaklaşık 3 metreküp su buharlaşıyor. Bu Van Denizi’nin çekildiğini gösteriyor. Van Denizi’nde 1 milyon 400 bin metreküpe yakın suyun çekildiği tespit edilmiş. Özellikle Erciş’te kot farkından kaynaklı 5 kilometrelik çekilmeler var. Böylesi bir felaketi yaşıyoruz. Bendimahi’nin kuruması tarihte görülmemiş bir şeydi. Van Denizi’nde yaklaşık 100 tane akarsu var. Bunların 85-90’ı tamamen kurumuş, geri kalanının da debileri düşmüş. Türkiye’de ve Orta Doğu’da en su fakiri olan bölge bizim bölgemizdir. Bu anlamda en çok etkilenen de bizim bölgemizdir. Bu durum da bizim felaketimiz anlamına geliyor” diye aktardı.
“FOSİL YAKITLARDAN VAZGEÇMELİYİZ”
Kalçık, bu anlamda önlemlerin alınması gerektiğini dile getirerek, “Bir Kızılderili atasözü der ki; “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak. Tam bu hususu yaşıyoruz. Bizim sularımız kurumuşsa, canlı organizma yaşayamayacak hale gelmişse yarın sıra insanlara gelecek. Bu anlamda yetkililerin acilen önlem alınması gerekiyor. Fosil yakıtlardan vazgeçilerek yenilenebilir enerjiye geçilmesi lazım” ifadelerini kullandı.