VAN - AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, yaklaşık 70 yıldır kentin spor hayatına hizmet veren Van Şehir Stadı’nın yıkılmasıyla birlikte yeni bir dönemin başlayacağını açıkladı. Türkmenoğlu, tarihi stadın yerine Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun, spor ve sosyal yaşamı bir araya getiren modern bir kompleks kazandırılacağını belirtti.

Tarihi stat yeni projeye hazırlanıyor
Van’ın spor tarihinde önemli bir yere sahip olan ve yaklaşık 70 yıldır kente hizmet veren Van Şehir Stadı, yeni projenin hayata geçirilmesiyle birlikte yerini modern bir yaşam kompleksine bırakacak.
AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, stadın geçmişten bugüne Van için taşıdığı değere dikkat çekerek, yıkım kararının ardından kentin spor ve sosyal yaşamında yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti.
1958 yılında 2 bin kişilik kapasiteyle hizmete giren Van Şehir Stadı, yıllar içerisinde yapılan düzenlemelerle 5 bin 880 kişilik kapasiteye ulaştı. Stadın uzun yıllar boyunca yalnızca Vanspor’un maçlarına değil, Türk futbolunun önemli kulüplerinin karşılaşmalarına da ev sahipliği yaptığı belirtildi.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş da sahaya çıktı
Van Şehir Stadı, yıllar içerisinde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi Türk futbolunun köklü kulüplerinin yanı sıra çok sayıda önemli futbolcuyu Vanlılarla buluşturdu.
Kentin spor hafızasında önemli bir yer edinen statta çok sayıda futbol müsabakasının yanı sıra törenler ve çeşitli etkinlikler de gerçekleştirildi.
Türkmenoğlu, stadın yalnızca sportif karşılaşmaların yapıldığı bir alan olmadığını belirterek, burada gerçekleştirilen etkinliklerin ve yaşanan anıların Van’ın toplumsal hafızasında özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.
2011 depreminde ağır hasar almıştı
Yaklaşık 70 yıllık geçmişe sahip olan Van Şehir Stadı, 2011 yılında meydana gelen Van depreminde ağır hasar gördü. Daha sonraki süreçte statta güçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi ve 2018 yılında yapılan çalışmalarla tesis yeniden kullanılmaya devam etti.
Ancak yıllar içerisinde kullanım ömrünü tamamlayan tarihi stadın artık yeni bir projeye dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
Türkmenoğlu, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana Van’ın sportif yaşamının önemli merkezlerinden biri olan stadın geçmişte üstlendiği misyonu tamamladığını belirterek, bundan sonraki süreçte kente daha kapsamlı bir spor ve yaşam alanı kazandırılacağını söyledi.

Yeni kompleks 20 bin kişilik olacak
Yeni proje kapsamında Van’a modern bir spor alanı kazandırılması planlanıyor.
Projede 15 bin kişilik oturma kapasitesine, toplamda ise 20 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip modern bir spor alanının yer alması öngörülüyor.
Yeni kompleks yalnızca futbol karşılaşmalarına hizmet eden bir stat olarak tasarlanmayacak. Proje içerisinde salon sporları ve farklı spor branşlarının gerçekleştirilebileceği alanlar da bulunacak.
Böylece Van’ın sportif altyapısının güçlendirilmesi ve farklı branşlardaki spor faaliyetleri için daha modern imkânların oluşturulması hedefleniyor.

1.500 araçlık otopark ve sosyal alanlar
Yeni yaşam kompleksinin önemli unsurlarından biri de ulaşım ve sosyal kullanım alanları olacak.
Proje kapsamında yaklaşık 1.500 araç kapasiteli otopark yapılması planlanıyor. Kompleksin giriş bölümlerinde ise kafeler, mağazalar ve alışveriş alanları yer alacak.
Bu yönüyle yeni tesisin yalnızca maç günlerinde kullanılan bir spor alanı değil, günün her saatinde hareketliliğini sürdüren bir yaşam merkezi olması hedefleniyor.
Türkmenoğlu, projeyle birlikte Vanlıların sporun yanı sıra sosyal ve ticari ihtiyaçlarını da karşılayabilecekleri, günün 24 saati canlı bir alan oluşturulacağını ifade etti.

“Geçmişin hatıralarını geleceğin imkânlarıyla buluşturuyoruz”
Van Şehir Stadı’nın geçmişte kent için taşıdığı anlamın yeni projede de yaşatılacağını belirten Türkmenoğlu, tarihi stadın anılarıyla yeni dönemin imkânlarının bir araya getirileceğini söyledi.
Türkmenoğlu, Van’ın spor hayatında iz bırakan stadın geçmişteki başarıları, törenleri, karşılaşmaları ve anılarıyla önemli bir hikâyeye sahip olduğunu belirterek, yeni projenin bu mirası geleceğe taşıyacağını kaydetti.
Yeni kompleksin Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun şekilde tasarlanacağını belirten Türkmenoğlu, projenin Van’ın sportif, sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Hedef yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlamak
AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, yeni yaşam kompleksinin yaklaşık iki yıl içerisinde Van’a kazandırılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Van’daki sportif altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmaların ve yatırımların devam edeceğini belirten Türkmenoğlu, yeni projenin kent için önemli bir kazanım olacağını dile getirdi.
Türkmenoğlu, açıklamasını projenin Van’a, gençlere ve tüm Vanlılara hayırlı olması temennisiyle tamamlayarak, Van’ın geleceği için çalışmaya ve kentin gelişimine katkı sunacak yatırımları hayata geçirmeye devam edeceklerini belirtti.
Haydar Erdinler Vanekspres Haber



