Hayvancılığın önemli kentlerinden bir olan Van’da besiciler Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklarını görücüye çıkarken kurbanlık alanlar içinde uyarılar sürüyor. Van il sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesin dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi dikkat çeken Sağlık Müdürlüğü, “İslam dininin önemli vecibelerinden birisi olan kurban ibadetini insana ve çevreye zararı olmadan eda etmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kurban Bayramlarında özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı; insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara etçil hayvanlar özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi ve derin çukurlara gömülmesi, bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.” İfadelerine yer verildi.

KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

     - Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi,

    - Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi,

    - Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması,

    - Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişi güzel ortalığa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi

   - Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan ve çıkartıları ile dokularına temas etmemesi,

   - Önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerini almaları oldukça önemlidir.

Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmeye de dikkat çeken Açıklamada, “Ayrıca kesim sonrasında parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir. Hemen tüketilmeyecek etler soğukta bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ile etlerin aynı ortamda bulundurulmaması ya da muhafaza edilmemesi gerekir. Bazı zoonotik hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı düşünüldüğünde, etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmek ve bol sıvı alımına dikkat etmek önem arz etmektedir.” Denildi.

Sağlık müdürlüğü açıklamasından sonra bir açıklamada VANTB Başkanı Nayif Süer'den Geldi. 

Kurban kesiminde nelere dikkat edilmelidir? Başkan Süer tek tek sıraladı!

Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, kurbanlık hayvan kesiminde dikkat edilecek hususları da sıraladı.

Açıklamalarda bulunan Başkan Süer, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Ticaret Borsası olarak hizmet verilen Van Canlı Hayvan Borsası’nda kurbanlıkların satışında hareketlilik başladığını söyledi.

“KURBAN ALIMI SON GÜNLERE BIRAKILMAMALIDIR”

Kurbanlıklar konusunda vatandaşları uyaran Süer, “Van Canlı Hayvan Pazarımızda küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, Van Büyükşehir Belediyesi, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Ticaret Borsasında görevli veteriner hekimlerimizin kontrolündedir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar veteriner hekimler kontrolünün ardından meydana alınmaktadır. Bayramın üçüncü gününe kadar kurbanlık satışı yapılacaktır, ancak kurban alımı son günlere bırakılmamalıdır” dedi.

BAŞKAN SÜER KURBAN KESİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLARI SIRALADI
Van Büyükşehir Belediyesinin borsaya işletmesini verdiği, Van Canlı Hayvan Borsası (Canlı Hayvan Pazarı) ve belediyelerce belirlenen yerler dışında kurbanlık alımı ve kesimi yapılmamasını isteyen Süer, kurbanlık hayvan kesiminde dikkat edilecek hususları da sıraladı.

Süer, “Kurbanlık hayvanların kesimi şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbahalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır” diye konuştu.

Van ve 5 ilde İdare Vergi Mahkemesi'nin Kurulacak! Van ve 5 ilde İdare Vergi Mahkemesi'nin Kurulacak!

“KURBAN EDİLECEK HAYVANA ACI ÇEKTİRİLMEMELİ VE EZİYET EDİLMEMELİDİR”

Kırsal mahallelerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde ve bahçelerde usulüne uygun olarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde kesim yapılabileceğinin altını çizen VANTB Başkanı Nayif Süer, “Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yasaktır. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir.

“KURBAN ALIMINI VAN’DA YAPMALARINI İSTİYORUZ”

Rastgele kurban kesimleri yapılmamalı, sertifikalı ve eğitimli kasaplar kesim yapmalıdır. Aksi takdirde çok sayıda yaralanmalar meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın yanı sıra şehrimizde görev yapan memurların da kurban alımını Van’da yapmalarını istiyoruz. Yıllarca emek veren hayvancılarımıza bol kazançlar diliyorum” diye konuştu. Şehrivan

Editör: Haber Merkezi