GÜNDEM

Van YYÜ: 2023'teki e-posta yeniden dolaşıma sokuldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, sosyal medyada yeniden dolaşıma sokulan paylaşımların üniversite ve yöneticilerini hedef aldığını savundu.

Abone Ol

Haydar ERDİNLER - VanEkspres- ANKARA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli hakkında sosyal medyada yeniden gündeme getirilen iddialarla ilgili açıklama yaptı. Üniversite, 2023 yılında söz konusu iddialara ilişkin suç duyurusunda bulunulduğunu, son paylaşımların ise yanıltıcı içeriklerle kamuoyunda algı oluşturmayı amaçladığını belirtti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli hakkında bir araştırma görevlisi tarafından kamuoyuyla paylaşılan cinsel saldırı ve tehdit iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, sosyal medyada yeniden dolaşıma sokulan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, konuya ilişkin adli süreçlerin devam ettiği ifade edildi.

Üniversiteden VanEkspres'e yapılan açıklamada, son günlerde üniversite ve yöneticilerine yönelik kamuoyunda yanlış algı oluşturabilecek bazı sosyal medya paylaşımlarının yeniden gündeme getirildiği belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, 2 Ocak 2023 tarihinde üniversitede görev yapan bir akademik personelin kurumsal e-posta hesabının üçüncü kişi ya da kişiler tarafından ele geçirildiği, bu hesap üzerinden bazı üniversite personeline kurum ve akademisyenlere yönelik gerçeği yansıtmayan iddiaların yer aldığı elektronik postalar gönderildiği ifade edildi. Bu nedenle Van Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen açıklamada, söz konusu e-postayı gönderdiği öne sürülen akademik personelin de yargı mercilerine verdiği ifadede metni kendisinin göndermediğini beyan ettiği ve e-postayı organize ettiği iddia edilen kişi ya da kişiler hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunduğu aktarıldı. Bu hususların resmi başvuru ve beyanlarla yargı kayıtlarında yer aldığı vurgulandı.

Üniversite açıklamasında, 27 Temmuz 2026 tarihinde bazı sosyal medya hesaplarında, 2023 yılında suç duyurusuna konu edilen e-posta metninin farklı bir kişiye ait video ile montajlanarak yeniden paylaşıldığının tespit edildiği belirtildi. Paylaşımlarla videoda yer alan kişi ile söz konusu iddialar arasında bağlantı varmış izlenimi oluşturulmaya çalışıldığı ve üniversite yönetiminin hedef alındığı ifade edildi. Konuya ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçundan soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Van YYÜ, açıklamasının sonunda doğruluğu teyit edilmemiş içeriklerle kamuoyunda algı oluşturulduğunu savunarak, üniversitenin itibarını zedelemeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında gerekli suç duyurularının yapıldığını ve hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti.