(VAN) Van Dernekler Federasyonu tarafından Yeni Kapı etniklik alanı'nda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Van Tanıtım Günleri, ziyaretçilerine kapılarını açtı. 

Van DOĞUSİFED ailesi iftarda buluştu Van DOĞUSİFED ailesi iftarda buluştu

462536972 2033368740442221 2419502790336110088 N


10-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklere Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, ilçe belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, DEM Parti Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Muş Milletvekili Sezai Temelli, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer,  Avcılar belediye başkanı Utku Caner Çaykara, İBB Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Hasan Dalkıran ve ilçe belediyeleri temsilcileri, İstanbul’da bulunan kurum ve kuruluşlar ile yüzlerce yurttaş katıldı. 

10-13 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan etkinlik Van’ın zengin kültürünü, sanatını, müziğini ve gastronomisini zengin mutfağını İstanbullularla buluşturdu. 
Katılımcılar 4 gün boyunca maden şehrinin tarihini, doğal güzelliklerini daha yakından tanıma fırsatı bulacak. 

Van Tanıtım Günleri'nde ziyaretçiler, birbirinden renkli stantlarda Van’ın yöresel ürünlerini tatma ve satın alma şansını elde edecek. Ayrıca çeşitli kültürel gösteriler ve müzik konserleri de gün boyunca etkinlik atmosferini canlı tutacak.

BAŞKAN YAĞIZ ZENGİN BİR COĞRAFYA'DA YAŞIYORUZ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Van FED Başkanı Fatih Yağız, "Bu yıl üçüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Van Tanıtım Günleri'nde Yeni kapıda bir araya geldik.
Başkan Yağız, "Göreve geldiğimiz andan itibaren, Van Tanıtım Günlerini mutlaka ve mutlaka yapacağız Demiştik.

Öncelikle Van kahvaltısı başta olmak üzere, kültürel, tarihsel, sanatsal, ve yöresel gastronomi ürünlerimizi billboardlarda reklamını yaparak, binlerce insanımızı bir araya getireceğiz demiştik ve öylede devam ediyoruz. İşte o an bu andır, işte o an sizlerle güzeldir…
Biliniz ki ne kadar zengin bir coğrafyada oturduğumuzun farkında olmamız gerekiyor.
Turizm Cazibe merkezi olan ilimiz, ne yazıkki İstanbul gibi büyük metropollerde yeterince tanıtılmamıştı. Bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kadim Şehrimiz, Urartuların Başkenti Van’ımızı en iyi şekilde temsil ederek 3’cü Van Tanıtım Günlerini yapmaktayız.  
Bu kadim topraklar ne güzel topraklarmış, ne güzel değerleri yetiştirmiş... 

BEN DEĞİL BİZ OLMA ANLAYIŞI

Ruhi Su’ları, Ahmedi Xanileri, Fekiyi Teyranları, Abdullah Yüceleri, Yaşar Kemalleri ve daha ismini sayamadığım nice değerleri yetiştirmiştir.
Biz bu yola çıkarken Ben Değil Biz Olma anlayışıyla, halkımızın hizmetinde olacağız demiştik. 
Birilerinin peşinde koşmayacağız demiştik  Ortak Akıl Birlikte Çözüm demiştik. 
Her zaman söylediğim gibi, Bizim amacımız Vanlıların birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini sağlamaktır.
 Van Dernekler Federasyonu, hangi düşüncede insanlarımız olursa olsun,  bütün Vanlıların Federasyonu olacaktır demiştik ve öyle de devam ediyoruz.
Bu kapsamda demokratik, eşitlikçi, adil ve insan haklarına saygılı, bir Van Dernekler Federasyonu göreceksiniz demiştik ve öylede devam ediyoruz.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA BATIDA BELEDİYE BAŞKANI ÇIKARDIK

Malumunuz geçen süreçte bir yerel seçim geçirdik, Burada! Yenikapıda! siyasi partilere çağrıda bulunmuştum. Artık Vanlılara yer vermek zorundasınız, demiştim.
Siyaseten Vanlıların hak ettiği temsiliyeti mutlaka ve mutlaka alacağız demiştik... Sonuç ortada! Birçok meclis üyesi ve Milletvekili çıkardık. Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa batıda, Türkiye’nin en büyük ilçesinden Vanlı bir belediye başkanı çıkardık.
Biz o nedenle bundan sonra yönetilen değil yöneten olacağız; demiştik, bu da böyle bilinsin, demiştim. Vanlılar artık her alanda olacaktır. Sağlıkta, eğitimde, ticarette, sporda ve siyasette her zaman var olacaklardır" ifadelerini kullandı. 

ÇİFTÇİOĞLU: KÜLTÜR BULUŞMASI VAN'A DEĞER KATACAK

Anadolu Van Dernekler Federasyonu başkanı Bayram Çiftçioğlu ise, Farklı olmak dünyaya kendi rengini katmaktır  Biz İstanbul’a ve tüm dünyaya ne kadar renkli ne kadar kadim bir halk olduğumuzu Birlik ve beraberlik içinde hareket ederek gösterceğiz. 
Van ve kurumları bizim itibarımızdır bizler güzel vanımızın temsilcileriyiz yapacağımız her güzel organizasyon ve etkinlik vanımıza ve bizlere değer katacaktır çünkü van şehri her şeyin en iyisine layıktır 

VAN'DAKİ SORUNLARI SIRALADI

Ben burada vanlı vekillerimize sesleniyorum Van'da çok büyük bir işsizlik sorunu var uyuşturu yaşı 12 lere kadar düştü  halen doğru dürüst bir futbol sahası olmayan bir Vanspor var vanlılar vana uçamıyor uçak sorunu var yıllardır bitmeyen bir çevre yolu sorunu var  Sizlerden istirham ediyorum sadece seçimden seçime hemşehrilerinizi sormayın Arkadaşlar biz tasa tohum ekmek istemiyoruz oyumuzu verdiğimiz siyasetçilerin Ankara’da memleketimizi en iyi şekilde temsil etmelerini istiyoruz ve bekliyoruz

Bu mega kentlerde can hıraş çalışan kurumlarımızla birlikte istişare ederek vanımıza hizmet edelim ve vanın sorularını yüksek sesle dile getirelim 

Memleketinize ne kadar sahip çıkarsanız bu memleketin insanlarıda sizlere değer verip sizlere sahip çıkacaktır Bizler bu koltuklarda temsilci olarak oturuyorsak başarılı olmak zorundayız biz Başarımızın Bedelini bu koltuklarda makamlarda otururken yaşayamasak Başarısızlığımızın bedelini bir ömür yaşarız onun için toplumumuzu bir arada tutacağız ve sahip çıkacağız 
Bizler hayatta kalmak için bir arada olmamız lazım ne kadar başarılı olursak o kadar güçlü oluruz güçlü topluluklar başka topluluklardan katılma hissi uyandırır 
Onun için tüm kurumlarımızı ve siyasetçilerimizi iş insanlarımızı birlikte vanımıza ve hemşerimize hizmet etmeye davet ediyorum" dedi. 

 AHMET ÖZER: VAN KAYYUM ZİHNİYETİNİ KABUL ETMEMİŞTİR

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, düzenlenen Van Kültür Buluşmalarının önemine vurgu yaparak, Vanlıların İstanbul’da bir araya gelmelerinin anlamlı olduğunu söyledi. Göreve geldikleri günden bu yana İstanbul’un en büyük ilçesi konumunda olan Esenyurt’u daha iyi bir seviyeye getirme çabası içerisinde olduklarını söyleyen Özer, yaptıkları çalışmalarla Esenyurt’un halkların birlikteliğinin merkezi haline getirdiklerini, binbir çiçekli bahçe haline getirdiklerini söyledi. 
Geçtiğimiz aylarda Van’a ve ilçelerine düzenlediği seyahati anlatan Özer, “Yıllar sonra ilk kez gönül rahatlığıyla Van Büyükşehir Belediyesi’ne gidebildik. Bizim için çok mutlu bir andı. Van tekrardan gerçek yöneticilerine kavuşmuştu. 31 Mart seçimlerinde Van halkı kayyıma hayır demiştir, kayyım zihniyetini kabul etmemiştir” dedi. 

NESLİHAN ŞEDAL: VAN DENİZİNİ GÖRDÜNÜZ MÜ?

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal alkışlar arasında kürsüye çıktı. Van Kültür Buluşmaları etkinliklerine emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Şedal, “Bizden önce konuşan arkadaşlarımız Van'ın özellikleriyle, değerleriyle ilgili çok kıymetli şeylerden bahsettiler. Van'ı dünya Van Gölü'yle tanıyor. O yüzden şiarımız, 'Siz Van denizini gördünüz mü?' oldu. Van'ı Van Gölü ile Muradiye Şelalesi, peri bacaları ile tanıyorsunuz. Yine her tarafı bereket fışkıran yaylaları ile tanıyorsunuz. Ama sizlerin de bildiği gibi artık Van başka bir özelliği ile tanınıyor. Özellikle 31 Mart seçimlerinden sonra Van artık direnişiyle tanınıyor. Sizin emekleriniz bu direnişle çok büyük. Bu vesileyle tekrardan bu emeği direnişe dönüştürdüğümüz için sizlere teşekkür ediyoruz.
Biliyoruz çeşitli sebeplerle buralara göç etmek zorunda kaldınız ve yaşamanızı burada devam ettirmeye çalıştınız. Ancak ruhunuzun, gönlünüzün, aklınızın bizlerde yani Van'da olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü Van'ın toplumsal değerleri, dayanışma ruhu, misafirperverliği, kadim tarihi, köklü toplumsal değerleri ki kendini bir tarihe dönüştürdüğü değerler bugün sizi köklerimizin peşinden gitmesine neden oluyor” dedi.

‘BAĞIMIZ KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ’

“Bizim canımız ne zaman orada yandıysa, sizin canınız burada yandı. Biz orada ne zaman sevindiysek sizler bizimle birlikte burada sevindiniz” diyen Eşbaşkan Şedal, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bağ hiçbir zaman kopmadı aramızda. Bu bağın bu kadar güçlü olmasının temel sebebi bugün buradan yaşatmaya çalıştığımız kültürel değerlerdir, toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla böylesi etkinlikleri düzenleyen arkadaşlarımıza minnettar olduğumuzu bir kez daha söylemek gerekir. Bizleri tekrardan bir araya getirmek için bu imkanları sunan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Esenyurt Belediye Başkanımız Hocamız Ahmet Özer'e çok çok teşekkür ediyoruz. Buradaki duygular Van ile İstanbul arasında bir gönül köprüsüne vesile oldu.”

"HERKESİ TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN SORUMLUKLARINI YERİNE GETİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

‘Herkesi toplumsal barış için sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz’
Ardından konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, 10 Ekim Ankara gar katliamında yaşamını yitirenleri ve Kürt yazar Mehmet Uzun’un ölüm yıldönümü vesilesiyle Uzun’u andı.

ABDULLAH ZEYDAN: 10 YILLIK SÜREÇTE ACI TECRÜBELER YAŞADIK

Van’daki çalışmalara da değinen Eşbaşkan Abdullah Zeydan, “Sizlere Feqiyê Teyran'ın memleketinden, Mehmet Selim Bey'in diyarından, Bediüzzaman Said-i Kurdi'nin diyarından, Bekir Kaya'nın diyarından, Rojbin Çetin'in diyarından, Van halkından, değerli hemşerilerimizden çok selam getirdik. Geldiğimiz noktada hepimizin bütün bu yaşamışlıklardan sonra ne kadar da fazla toplumsal barışa ihtiyaç duyduğumuzun bir kez daha bu 10 yıllık süreçte acı tecrübelerle yeniden gördük. Onlar için hakikaten herkesin aklıselim davranıp toplumsal barışın önünü açacak bir tutum, bir pratik ortaya koyması lazım. Bugün kronikleşmiş, bütün sorunların temelinde toplumsal barışımızı sağlayamadığımızı hepimiz biliyoruz. Onun için herkesi bu ülkenin çocuklarının geleceği adına şapkasını önüne koymasını ve toplumsal barışın sağlanması için sorumluluklarını yerine getirmesini diliyoruz.
31 Mart seçimlerinden sonra buraya üçüncü gelişimiz. Gelmeye de devam edeceğiz” diye konuştu. 

Basına Kahvaltı ile başlayan Van tanıtım günleri resmi açılış ile devam etti. 
İkram Hoca'nın yöresel folklor gösterisi büyük alkış aldı. 

Hüseyin Tuncel ve Fatma Bor sunuculuğunda başlayan Van Tanıtım günlerinde Murat Cevik, Fettullah Kardaş, Suat Narin ve İBB Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Hasan Dalkıran da birer konuşma yaptılar. 


Daha sonra resmi kurdele kesimi gerçekleşti. Stand gezimi ile devam eden etkinlik akşam verilen Mikail Aslan konseri ile son buldu. 
Van tanıtım günleri 13 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek.