DEM Parti Milletvekili Sayyiğit, 15 – 22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftasına dikkat çekerek Van’da bulunan tarihi yapılarla ilgili sorunlara şu sözlerle dikkat çekti: Gevaş ilçesinde bulunan 700 yıllık Halime Hatun Kümbeti’nin de ilgisizliğin kurbanı olurken geçmişte tarihi kümbetin siluetini bozan uygulamalar da basına yansımıştır.

Yine Gevaş’ın Göründü (Mihripat) mahallesinde yer alan Kızıl Kilise’nin de yok olmayla karşı karşıya olduğu Karmrevank Manastırı içerisinde inşa edilen Kızıl Kilise’ye ait birçok duvarın yıkıldığı ve kilisenin yanı başında Ermenice yazıtların bulunduğu mezar taşlarının da zarar gördüğü sıklıkla dile getirilmektedir.”

Tarihi Yapılar Zarar Görüyor

Sayyiğit, korunmadığı için Ermeni mezarlığının tahrip edildiğini ve 2017’de Edremit Belediyesi kayyımı tarafından Dilkaya Höyüğü ve mezarlıkların üzerine tuvalet, soyunma odası ve otopark yapıldığını da hatırlatarak “Bugün Van’da Akdamar Kilisesi, Çarpanak Kilisesi, Yedi Kilise, St. Bartholomeus Kilisesi, St. Thomas Kilisesi ve daha birçok kültürel değer olsa da gerekli tedbirler alınmadığı için birçok tarihi yapı ve manastır ya yıkılmış ya da bütünlüğünü kaybedecek derecede zarar görmüştür.” dedi.

Aile hekimlerinin verdiği bazı sağlık raporları ücretli olacak Aile hekimlerinin verdiği bazı sağlık raporları ücretli olacak

Kapadokya Varsa Kofiraz da Var            

Van’ın inanç, kültür, dağcılık, arkeoloji, su sporları, yayla ve kayak turizmi gibi birçok alanda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirten Sayyiğit şunları söyledi: “Pamukkale travertenlerine denk düşecek şekilde Başkale travertenleri bulunurken Kapadokya’ya benzer şekilde Van’da Kofirazvardır. Çarpanak Adası; yaz ördeği, flamingo ve diğer canlı türlerini barındıran Van Gölü civarında birçok endemik bitki türü de bulunmaktadır. Dolayısıyla Van; kahvaltısıyla, otlu peyniriyle, kedisiyle, uçan balık olarak bilinen İnci Kefali balığıyla, kilimiyle ve misafirperverliğiyle ciddi bir turizm potansiyeli taşıdığı apaçıktır.”

Van’da İran Konsolosluğu Açılmalı

Sayyiğit, turizm potansiyeline rağmen Van’ın Avrupalı turistlerin ziyaret için bir destinasyon olmaktan çıktığını söyleyerek eksiklik ve talepleri sıraladı. Sayyiğit, İranlı turist sayısınının da düştüğüne dikkat çekerek “2016 yılında bir milyonu bulan ziyaretçi sayısı son yıllarda birkaç yüz binle sınırlı kalmaktadır. Dolayısıyla Van’ın Ortadoğu ülkelerinden gerektiği ölçüde yararlanamadığı görülmektedir. Van’da kültür varlıklarının envanterinin güncellenip korunması ve restorasyon çalışmalarının yapılması bir yana ulaşım ve altyapı imkanlarının geliştirilmediği görülmektedir. Bu bağlamda İran – Van arasında doğrudan uçak ve tren seferlerinin başlatılması, Van’da İran Konsolosluğunun açılması, Irak Kürdistan Bölgesi ile Van arasında karayolu çalışmalarının yapılması ve tanıtım videolarında Van’a yer verilmesi gerekmektedir. Özellikle Kürt kültür dokusunun tanıtılması ve Kürtçe rehberlerin yetiştirilmesi önemli bir ihtiyaçtır.” dedi.