Belçika’da yasal olarak yaşamak ve çalışmak isteyen Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Birliği veya İsviçre vatandaşı olmayan yabancıların çalışma vizesine başvurması gerekmektedir. Belçika çalışma vizesi hamiline Belçika’da çalışma ve yaşama hakkı sağlamaktadır. Türk vatandaşlarının çalışma izni başvurusunda bulunabilmek için Belçika'da bir şirketten veya kurumdan iş teklifi almaları gerekmektedir.

Belçika çalışma vizesi ve vize başvuru süreci hakkında bilinmesi gerekenleri son 5 yılda danışmanlık hizmeti verdiği 436 Belçika vize başvurularından 428’i onaylanan akredite kuruluş danışmanlarından öğrendik.

Belçika Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

Belçika çalışma izni, yabancı uyruklular için A, B ve C tipi olmak üzere üç türdür. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre vatandaşları, çalışma iznine ihtiyaç duymadan Belçika'da çalışma hakkına sahiptir; bu ülkeler haricindeki kişilerin çalışma izni alması gerekmektedir.

Belçika A tipi çalışma vizeleri, hamiline Belçika'daki herhangi bir işveren için herhangi bir süre çalışma hakkı sağlamaktadır ve Belçika'da bulunulan 10 yıllık süre içerisinde 4 yıl boyunca B tipi çalışma vizesi ile kesintisiz çalışmış kişilere verilmektedir. Başvuru şartlarından olan 10 yıl kesintisiz yasal kalış süresi içerisinde bir yıldan fazla Belçika dışında bulunulmamış olması gerekmektedir.

Belçika B tipi çalışma izni, Belçika’da bir işverenden iş teklifi alan kişilere verilen vize türüdür. Belçika B tipi çalışma iznine başvurmak için işveren sponsorluğu zorunlu olup; araştırmacılar, yüksek nitelikli işçiler veya teknik uzmanlar gibi bir işgücü piyasası testine ihtiyaç duymadan çalışma izni alabilecek istisnai gruplar haricinde yabancı bir işçinin Belçika'da çalışabilmesi için işgücü piyasası testini geçmesi gerekmektedir. Uluslararası işçiler, B tipi çalışma izni ile sadece sponsor firmada başvuru esnasında belirtilen pozisyonda çalışma hakkına sahiptir; işveren veya pozisyonun değişmesi durumunda kişiler yeni bir çalışma izni başvurusu yapmalıdır. Belçika B tipi çalışma izni için halihazırda bir iş teklifi sunulmalı, sponsor işveren yanında çalıştırmak istediği yabancı işçiye belirli bir ücretin üzerinde maaş teklif etmeli, sağlık sertifikası sunulmalı ve başvuru Belçika dışından yapılmalıdır.

Belçika C tipi çalışma vizesi, Belçika'da kalma hakkı kalıcı olmayan kişilere verilmektedir. Belçika C tipi çalışma izni, öğrenciler veya konsolosluk görevlilerinin aile üyeleri gibi Belçika'da yalnızca geçici olarak kalan yabancı uyruklular ile sığınmacılara 1 yıl süreyle verilmektedir. C tipi çalışma izni, hamiline herhangi bir alanda ve herhangi bir iş sözleşmesi türü için ücretli iş bulma hakkı tanımaktadır.

Belçika Çalışma İzni Şartları Nasıldır?

Belçika çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin geçerli bir pasaportu olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin sabıka kaydı olmamalıdır.
  • Çalışma izni başvurusu için başvuru sahibinin Belçika'da bir şirketten veya kurumdan iş teklifi alması gerekmektedir.

Kimler Belçika Çalışma Vizesi Alabilir?

Belçika çalışma izninin, Belçika’da yasal olarak çalışmak isteyen Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Birliği veya İsviçre vatandaşı olmayan yabancılar tarafından alınması gerekmektedir. Belçika’da çalışma vizesi almak için başvuru sahibinin gerekli şartları sağladığını ispat etmesi gerekmektedir.

Belçika Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Belçika çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru tarihinden sonra en az bir yıl geçerliliği olan ve en az iki boş sayfaya sahip olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalıdır. Pasaportun resimli sayfası ve önceden alınan vizelerin fotokopileri de başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
  • Kimlik: Kimlik kartı veya oturma izni kopyası sunulmalıdır.
  • Belçika çalışma vizesi başvuru formu: Eksiksiz doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır. İki adet sunulması gerekmekte olup form konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Form; Fransızca, Flamanca, Almanca doldurabileceği gibi bu ulusal dillerden herhangi birine hakim olunmaması durumunda İngilizce doldurulabilmektedir.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş ve 35 mm genişliğinde 45 mm uzunluğunda üç fotoğraf gerekmektedir.
  • Dil tercih formu: Başvuru sahibi müracaatının ele alınacağı Fransızca, Flamanca, Almanca dillerinden birini seçmeli; başvurusunu İngilizce tamamlamayı tercih etmesi durumunda “Tercih Yok/No Preference” seçeneğini işaretlemelidir.
  • Harç: Vize başvurusu için gerekli harcın ödendiğine dair makbuz sunulmalıdır.
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibi, genel yasalar uyarınca herhangi bir suç veya saldırıdan dolayı bir mahkumiyet alınmadığına ilişkin 6 aydan eski olmayan adli sicil kaydı sunmalıdır.
  • Sağlık raporu: Başvuru sahibinin, halk sağlığını tehlikeye sokabilecek herhangi bir hastalık taşımadığını onaylayan sağlık raporu sunulmalıdır. Sağlık raporu, 6 aydan eski olmama ve konsolosluk tarafından kabul görmüş bir hastanede düzenlenmelidir.
  • Çalışma izni belgesi: Belçika merkezli işveren veya onun temsilcisi tarafından işverenin işyerini kapsayan bölgesel istihdam servisinden tedarik edilecek orijinal çalışma izni veya başvuru sahibinin çalışma izninden muaf tutulduğunu beyan eden resmi belge sunulmalıdır.

Belçika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Belçika’da yasal olarak çalışmak isteyen yabancıların çalışma vizesine başvurmadan önce Belçika'daki bir şirket veya kurumdan iş teklifi almış olmaları gerekmektedir. Belçika'daki bir şirket veya kurumdan iş teklifi alan kişiler için çalışma vizesi başvurusu işveren tarafından başvuru sahibi adına Belçika’daki yerel ikamet makamına yapılabileceği gibi iş teklifi alan kişi tarafından şahsen de yapılabilmektedir.

Çalışma vizesi başvurusunu kendisi yapacak olan kişiler gerekli evraklarının tamamının hazırlayarak Belçika Konsolosluğu veya aracı yetkili kurumdan vize randevusu almalıdır. Randevu için belirlenen tarihte başvuru sahibinin randevuya bizzat katılımı ile gerekli evrakların teslimi, biyometri bilgilerinin alınması ve vize ücretinin ödenmesi sonrasında başvuru tamamlanarak değerlendirilmek üzere yetkili dış temsilciliğe gönderilmektedir.

Belçika Çalışma Vizesi İskenderun’dan Nasıl Alınır?

Belçika çalışma vizesine İskenderun’da bir Belçika dış temsilciliği ya da vize başvuru merkezi olmadığından dolayı yakın illerdeki dış temsilciliklere, vize başvuru merkezlerine ya da akredite acenteler aracılığıyla başvurulmaktadır. İskenderun’da ikamet eden kişiler için en yakın Belçika vize başvuru merkezi Gaziantep’te bulunmaktadır.VFS Gaziantep üzerinden randevu oluşturularak başvuru tamamlanabilir.

Belçika çalışma vizesi başvurusunu İskenderun’dan yapacak kişilerin son 59 ay içinde almış oldukları bir Schengen vizesi bulunuyorsa biyometri bilgileri VIS sistemine kayıtlı olduğu için akredite Vizem.net’in merkez ofisine vize belgelerini göndermeleri başvuru işlemlerinin yapılması için yeterli olmaktadır.

Akdeniz Bölgesi vizesi danışmanlık hattı: 0850 241 1868

Belçika İşçi Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Belçika çalışma vizesi için başvuru harç ücreti 2022 yılı için 80 Eurodur. Vize harcı, danışmanlık hizmeti, biyometri, seyahat sağlık sigortası ve gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve noter ücreti dahil kısa süreli vizeler için 2022 yılı için toplamda 190 EUR maliyeti bulunmaktadır.

Belçika vize başvurularında vize ücreti biyometri işlemleri esnasında ödenir. Akredite kuruluşlar üzerinden yapılan başvurular için Belçika vize ücreti akredite şirket üzerinden başvuru sahibi adına yatırılır.

Belçika Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Belçika çalışma vizesi ortalama 8 ile 10 hafta arasında çıkmaktadır. Çalışma vizesi başvurusunun, başvuru sahibini Belçika’da istihdam eden işveren tarafından yapılması gerekmekte olduğundan işverene bağlı olarak işlem süresi uzayabilmektedir.

Belçika Çalışma Vizesi Nasıl Takip Edilir?

Belçika çalışma vizesi yetkili aracı kurumun online takip sistemi üzerinden veya akredite acentelerin vize takip servis sistemlerinden takip edilebilmektedir.

Belçika vize randevusu sırasında alınan referans numarası ve soyisim bilgisi girilerek Belçika vize takip işlemi gerçekleştirilmektedir.

Belçika Çalışma İzni İle Kalıcı Oturum İzni Alınır Mı?

Belçika çalışma izni ile kalıcı oturum izni bazı şartlar sağlandığında alınabilmektedir. Belçika’da beş yıl boyunca yasal olarak yaşayan ve çalışan yabancı işçilere kalıcı Belçika oturum izni ya da A tipi çalışma izni başvurusu yapma hakkı tanınmaktadır. A tipi çalışma izni hamiline bir işi olduğu sürece süresiz olarak Belçika’da çalışma ve yaşama hakkı sağlamaktadır.

Çalışma Vizesi İle Aile Üyeleri Belçika'ya Gelebilir Mi?

Çalışma vizesi ile Belçika’da çalışma izni olan yabancı işçilere aile üyelerini de Belçika’ya getirme hakkı tanınmıştır.

Aile üyelerinin Belçika'ya gelebilmeleri için öncelikle işçisinin kendisine ve ailesine uygun bir konut bulması ve ailesini maddi olarak destekleyebileceğini kanıtlaması gerekmektedir. Yabancı işçilerin aile üyeleri, kendi ülkelerindeki Belçika Konsolosluğuna aile birleşimi için D tipi Belçika vizesi başvurusunda bulunmalıdırlar.

Belçika’da İş İmkanları Nasıldır?

Belçika iş imkanları bakımından yabancı uyruklu kişilere çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Belçika’da en fazla iş imkanının bulunduğu meslekler arasında mühendislik, el becerilerinin ve teknik bilgilerin gerektiği marangozluk, tesisatçılık ve tamircilik, mimarlık ve hemşirelik yer almaktadır.

Belçika Hangi Meslekler İçin İşçi Alımı Yapıyor?

Belçika; muhasebeci, idari personel, mimar, elektrikçi, tesisatçı, marangoz ve sıvacı, mühendis, teknisyen, mekanik, bilişim teknolojileri personeli, hemşire, ebe, proje yöneticisi, öğretmen, satış temsilcisi gibi hizmet sektöründe istihdam edilmek üzere yüksek vasıflı işçi alımı yapmaktadır.

Belçikalıların çoğu bankacılık, hukuk, medya, perakende, turizm ve ulaşım sektörlerinde istihdam edilmiş olduğundan söz konusu bu sektörlerde yabancılar için Belçika işçi alımı imkanı daha kısıtlıdır. İlaç, gıda, otomotiv ve tekstil endüstrileri lisans mezunlarını istihdam eden popüler sektörlerdir. Belçika’da çalışmak için mavi yaka işçiler daha fazla istihdam edilmektedir.

Belçika İş Bulma Siteleri Hangileridir?

Belçika iş bulma siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • BrusselsJobs
  • EURES
  • EuroBrussels
  • Eurograduate
  • Jobat
  • Jobs in Brussels
Editör: TE Bilisim