VanHaber - Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, Türkiye’nin, Kürt meselesine ve anadilde eğitim konusuna yasal ve anayasal çözümler getirmek zorunda olduğunu belirtti. DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Kürt diliyle ilgili olarak aslında bütün meseleye Kürt meselesi olarak baktığımızda, eğer Türkiye demokrasi ve insan haklarına dayalı bir hukuk devletiyse Kürt meselesine ve anadilde eğitim yasal ve anayasal çözümler getirmek zorunda. Bunun için de çalışmalar yapılmak zorunda” dedi.

DEVA Partisi de bu anlamda parti programında hem Kürt meselesinin çözümüyle alakalı olarak eşit vatandaşlık meselesinde hem de anadilde eğitim meselesinde yasal düzenlemeler çerçevesinde vatandaşların bu taleplerini karşılama noktasında ciddi bir irade beyanında bulunmuştur” diyen Ülsen, “Eğer iktidarın bir parçası olursa bu konuda ciddi bir taahhüt altına girmiştir ve bunları gerçekleştireceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı. Partisinin, mevcut durumun üstüne çıkmak zorunda olduğunu vurgulayan Ülsen, “Çünkü mevcut hal yürütülemez bir durumda. Artık Kürt diliyle ilgili meselelerden önce Kürtlerin bütün meseleleri konuşulamaz durumda.

İnsanlarda çok ciddi korkular var. Bu korkuların aşılması için önce demokratik bir zeminin oluşturulması, insanların fikir ve düşüncelerini özgürce dile getirmeleri ve bu sağlandıktan sonra anayasal ve yasal düzenlemeler yapılarak Kürt dili ya da Kürt meselesine ilişkin defacto durumların yasal çerçeveye oturtulması lazım” şeklinde konuştu.

“KAZANIMLAR GERİ ALINABİLİR”

Üslen, yasal düzenlemeler olmadan atılan adımların geri alınabileceğine işaret etti: “Bunu pragmatist bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum. Zira bu hükümetlere göre ya da kamu bürokrasisine göre değişebilen bir durum. TRT Şeş bu anlamda çok manidar ve önemlidir. Bir iki insanın talimatıyla kazanımlar geri alınabilir. Yasal düzenlemeler yoksa sizin talep hakkınız da yok demektir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu da iktidarların Kürt meselesi bahsinde çok iyi niyetli olmadıklarını açık göstergesi olarak okuyoruz.

DEVA Partisi’nin bütün örgütlenmelerde bölgenin renklerinin, dillerinin, seslerinin konulması ve parti içerisinde yaşatılması gerektiğini söyleyen Ülsen, “Zaten biz de yapmış olduğumuz bütün açıklamalarda bölgenin demagojik özelliklerini il ve ilçe yönetimlerine yansıtmayı düşünüyoruz” dedi.

SEÇİM GÜNDEMİ

Olası bir seçime katılıp katılamayacakları sorusuna da yanıt veren Cihan Ülsen, şu değerlendirmede bulundu: “DEVA Partisi’nin seçime girmemesi üzerine yapılan bütün senaryoların aleyhe döneceğini düşünüyoruz. Bu hem demokratik bir yarışa vurulan bir darbe olacak hem de kendi silahlarıyla vurulacaktır. Ama her şey bir tarafa DEVA Partisi yönetimi bütün senaryolara göre hareket tarzını belirlemiş durumda.”

DİĞER PARTİLERDEN GEÇİŞ OLACAK MI?

Ülsen, diğer partilerden DEVA Partisi’ne geçişlerin olup olmayacağı ve parti yönetiminin bu konudaki görüşünü ise şöyle açıkladı: “Biz yönetimle ilgili ilk açıklama yaptığımızda genel merkezde de herkese kapımızın açık olduğunu söylemiştik. Bununla beraber özellikle il yönetiminde belirli bir sayıda kotayı da ön görüyoruz. Yani bir il yönetimimizi başka bir partiden kopup gelen kişilerden yapma gibi bir düşüncemiz yok. Parti tüzüğümüz il ve ilçe yönetimlerinde en az yarısının daha önce siyaset yapmamış kişileri alınmasını ön görüyor. Bir partiden sadece yüzde 25 diğer partilerle beraber sadece yüzde 50 siyaset yapma kotamız var. Bunun dışında daha önce siyaset yapmamış öyle ya da böyle siyasetin içerisinde bulunmak istemeyen ama bu işe gönlünü veren insanlarla yürümek istiyoruz. Bizim söylemlerimiz, ilkelerimiz, değerlerimiz diğer partilere de oy verecek vatandaşlarımızın niyetlerini ve isteklerini gözeterek hazırlanmıştır. Bu değer ve ilkelerin iyi anlatabilirsek iyi bir şekilde topluma yansıtabilirsek toplumun teveccühünü kazanacağımızı düşünüyorum.” “DEVA Partisi’ne yönelik çok ciddi bir teveccüh var” diyen Ülsen son olarak, “Alternatif yaratma çabası içerine girmek lazım, çünkü alternatifler demokratik toplumların en önemli özelliklerinden biridir. Alternatifler yaratacağız ki insanlar oy verirken sadece 2 ya da 3 kutba bölünmesin. Ne kadar alternatif olursa o dar demokrasi zeminini inşa ederiz. DEVA Partisi de bulunduğu her yerde bu alternatifi oluşturacaktır” ded

Editör: TE Bilisim