VanHaber - Yapılan görüşmede İran Doğu Valisi Pur Muhammed İran ve Türkiye sınırının barış ve dostluk sınırı olduğunu belirterek Terbiz – Erzurum ve Trabzon seferleri yapılması ticaretin ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Erzurum Valisi Okay Memiş ise, İran ile ekonomik işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Erzurum Valisi, İran ile, özellikle Doğu Azerbaycan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttığına vurgulayarak, "Tebriz-Erzurum arasında bir uçuş hattı kurmayı düşünüyoruz" dedi.

Doğu Azerbaycan valisi ile video konferans gerçekleştiren Okay Memiş, şunları söyledi: Erzurum'da İranlı yatırımcılar için gerekli imkanlar sağlanıyor ve bu ilin iş insanları da İran'a yatırım yapmaya hazır dedi.

İki ülke arasındaki kültür alışverişine değinen Memiş, "Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yaklaşık 500 İranlı öğrenci okuyor" dedi.

İran ile Türkiye arasındaki derin ve kapsamlı kültürel ilişkilere tarih, din, dil ve etnisite açısından atıfta bulunan Erzurum Valisi, ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Korona'nın dünyadaki yaygınlığına da değinen Memiş, İran'da üretilen aşı hakkında sorular sordu ve yakın gelecekte İran aşısı ile ilgili güzel haberlerin yayınlanmasını umduğunu ifade etti.

Doğu Azerbaycan valisi, iki şehir arasında bir havayolu şirketinin kurulmasına da vurgu yaparak, "Bu uçuş hattının başlatılması, İran'ın kuzeybatısında ve Türkiye'nin doğusunda ticaret ve turizm sektöründe önemli bir patlama yaratacak" dedi.

Mohammad Reza Pourmohammadi ise, iki ülke arasında geniş ve güçlü dostluk ilişkilerinin kurulmasına vurgu yaparak, "İki ülke geçtiğimiz yılların zor şartlarında bir arada oldu ve bu işbirliğinin daha güçlü bir şekilde devam etmesi gerekiyor" altını çizdi.

Ülkemizin darbeye karşı Türk hükümetine verdiği desteğe değinerek, "İran İslam Cumhuriyeti hükümeti her zaman Türk hükümetinin ve halkının yanında yer almış, Türk hükümeti ve halkı ABD yaptırımlarında İran halkının yanında yer almıştır."

İki ülke arasındaki sınırların yaklaşık 400 yıldır barış ve dostluk sınırları olduğunu belirten Pourmohammadi, Erzurum ve Tebriz şehirleri arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: Mevcut durumda, iletişim ve alışverişi kolaylaştırarak seyahat bekleniyor Ve iki taraf arasındaki kültürel ve ticari alışverişler daha belirgin hale geliyor.

"İki ülke arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hacmi için belirlenen ufuk göz önüne alındığında, İran ve Türkiye'deki sınır illeri bu vizyonun gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynayabilir."

Doğu Azerbaycan valisi, "Sınırın her iki tarafında iyi kapasiteler var ve sınırın her iki tarafında ekonomi tamamlayıcı olabilir ve sınırın her iki tarafında karşılıklı ihtiyaçlar karşılanabilir" dedi.

Editör: TE Bilisim