Panoramik diş röntgeni, tüm ağzı tek bir görüntüde yakalamak için çok küçük bir dozda iyonlaştırıcı radyasyon kullanır. Günlük pratikte diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından yaygın olarak gerçekleştirilir ve takma dişler, diş telleri, çekimler ve implantların tedavisini planlamak için kullanılabilir.

Panoramik Röntgen Nedir?

Panoramik röntgen cihazı ile gerçekleştirilen panoramik radyografi, dişler, üst ve alt çeneler, çevreleyen yapılar ve dokular dahil olmak üzere tüm ağzı tek bir görüntüde yakalayan iki boyutlu (2-D) diş röntgeni incelemesidir.

Çene, at nalı gibi kavisli bir yapıdır. Ancak panoramik röntgen, kavisli yapının düz bir görüntüsünü üretir. Genellikle kemiklerin ve dişlerin ayrıntılarını sağlar.

Bir röntgen muayenesi, doktorların tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olur. Vücudun içinin resimlerini üretmek için sizi küçük bir doz iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakır. X ışınları, tıbbi görüntülemenin en eski ve en sık kullanılan şeklidir.

Film/röntgen dedektörünün ağzın içine yerleştirildiği geleneksel ağız içi röntgenden farklı olarak, panoramik bir röntgen filmi makinenin içinde bulunur.

Prosedürün Bazı Yaygın Kullanımları

Panoramik röntgen, diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından günlük pratikte yaygın olarak yapılan bir muayenedir ve önemli bir teşhis aracıdır. Geleneksel ağız içi röntgenden daha geniş bir alanı kaplar ve sonuç olarak maksiller sinüsler, diş konumlandırma ve diğer kemik anormallikleri hakkında değerli bilgiler sağlar. Bu muayene aynı zamanda tam ve bölümlü protezler, diş telleri, çekimler ve implantların tedavisini planlamak için de kullanılır.

Panoramik bir röntgen ayrıca aşağıdakiler gibi diş ve tıbbi sorunları da ortaya çıkarabilir:

  • İleri periodontal hastalık
  • Çene kemiklerinde kist
  • Çene tümörleri ve ağız kanseri
  • Yirmilik dişler dahil etkilenmiş dişler
  • Çene bozuklukları (aynı zamanda temporomandibular eklem veya TME bozuklukları olarak da bilinir)
  • Sinüzit
Editör: TE Bilisim