Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Büyükşehir Belediyesi’ne 2016 yılında kayyım atandı. Belediyeye kayyım atanmasından sonra, 2018 yılında taşeron işçilerin kadroya geçiş sınavında bin 706 işçi arasından 306 işçi başarısız sayılarak işten çıkarıldı. Kayyım tarafından işlerinden çıkarılan işçiler, daha sonra hukuk mücadelesine başladı. Mahkeme, işçiler için işe dönüş kararı verdi. Ancak kayyım yönetimi işçilerin geri dönüşüne izin vermedi.

4 işçi yaşamını yitirdi
Geri dönüşleri gerçekleştirilmeyen işçiler, farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bu işçilerden dördü iş kazalarında hayatını kaybetti. 3 Eylül 2022’de dördüncü kez mülakata alınan işçiler, bu kez işlerine dönme konusunda oldukça umutluydu. Fakat dün açıklanan mülakat sonuçlarına göre 306 işçiden hiç biri işine dönemedi.

2016 yılından bu yana hukuk mücadelesini sürdüren 306 işçi, defalarca mahkemede haklı görülmelerine rağmen işe dönemeyince bir platform kurdu ve sesini oradan duyurmaya çalıştı. Van Taşeron Emek ve Adalet Mücadelesi adı ile kurdukları platform aracılığıyla sosyal medyada hâlâ seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

‘Mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’
2011 depremi sonrası İŞKUR üzerinden belediyeye bin 888 kişi alındı. Belediyeye 17 Kasım 2016’da ilk kayyım atandıktan hemen sonra 4 Aralık 2017’de taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme KHK’si çıktı. Çıkan yasayla, kadro almaya hak kazanan işçilerin, güvenlik soruşturmaları da tamamlandıktan sonra isimleri belediyenin internet sitesinde yayınlandı.

Yayınlanan listenin ardından bin 702 kişiyi mülakata alındı. Vali Murat Zorluoğlu’nun kayyım olduğu dönemde mülakata giren 440 kişi elendi. Bir hafta sonra elenen 134 kişi mahkeme kararı olmadan işe geri alındı. Geriye kalan 306 işçi başlattıkları hukuk mücadelesinin ilk sonucunu 2019’un Şubat ayında mahkemenin, ‘mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’ kararıyla aldı.

İşçiler dört kez mülakata alındı
Yerel mahkeme kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onamasının ardından işçiler dört kez mülakata alındı. Mülakat sonuçlarının olumsuz olması nedeniyle işçiler tekrar mahkemeye başvurdu. Mahkemelerden ve mülakatlardan bir türlü sonuç alamayan işçiler, dönemin Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi Kayyımı Ozan Balcı’nın katıldığı bir programa giderek yaşadıkları sorunları aktardı. Balcı, işçilerin 3 Eylül’de gireceği mülakatla ilgili hukuk çerçevesinde karar vereceklerini aktardı. Fakat Balcı’nın bu sözleri üzerine mülakata giren işçiler, dördüncü kez başarısız sayıldı ve işlerine iade edilmedi.

‘Bu sonuçlar kayyım uygulamasının 5 yıllık zulmünün devam edeceğinin ilanı’
306 taşeron işçinin avukatlarından biri olan Avukat Hamza Çiftçi, tüm işçilerin sonuçlarının ret olarak açıklanmasının, sınav sonuçlarının değil, bir politikanın açıklanmasıdır, dedi. Çiftçi, “Kayyım uygulamasının 5 yıllık zulmünün devam edeceğinin ilanıdır bu. 300 küsur kişiden tek bir kişinin bile sınavda başarı elde edememesinin olağan bir durum olmadığı apaçık ortada. Bu sonuçlar, mahkeme ne karar verirse versin, işçiler ne yaparlarsa yapsın işe alınmayacaklarının iradesinin ortaya konulmasıdır. Ancak bu iradeyi asla kabul etmiyoruz,” dedi.


Çiftçi, “Mahkeme kararlarını tanımayan ve halkın kaynaklarını bile bile zarara uğratan bir yönetim anlayışına karşı müvekkillerim hukuk mücadelesini sonuna kadar yürütecektir,” diyerek bu karara karşı hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.

Taşeron işçiler başarısız sayılırken 160 yeni işçi alındı
Dün açıklanan mülakat sonuçlarında 306 taşeron işçi başarısız sayılırken 160 işçinin Van Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden BELVAN Ulaşım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne alımı yapıldı.

Serhat News

Editör: TE Bilisim