VanHaber - VanGazetesi Haberine göre; İpekyolu ilçesine bağlı Kevenli mahallesinde bulunan Ermeni mezarlıklarının hazine avcıları tarafından tahrip edilmesi, o bölgede yaşayan vatandaşları ayağa kaldırdı.

Tahribatının devam etmemesi adına seslerini duyurmak isteyen vatandaşlar, oraya her gittiklerinde üzüldüklerini belirterek,  herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Tarihte Ermenilerin Van’la Olan İlişkisi

1882 yılından sonra siyasi bir varlık temini için Kafkasya’dan getirilen Ermeni muhacirlerin gizlice Van’a yerleştirilmesiyle Van ve çevresindeki Ermeni nüfusu 19. yüzyılın sonlarına doğru nispeten artmıştı.

1914 yılı resmî istatistiğine göre, Van vilayetinde 67.792 Ermeni yaşamaktaydı. Aynı istatistiğe göre Van vilayetinde 179.380 Müslüman nüfus bulunmaktaydı. Buna göre 1914 yılında Van Gölü çevresindeki 674.663 genel nüfusun 185.284’ü Ermenilere, 489.379’u ise Türk-Müslümanlara aitti. Türk-Müslüman nüfusun oranı % 72.5, Ermeni nüfusun oranı ise % 27.5’ti.

Ermeniler En Çok Van’ın Hangi Bölgesinde Yaşadılar?

Van Gölü çevresindeki Ermeni nüfus şehir ve kasabalarda yoğunlaşmıştı. Bunun en önemli sebebi şehir ve kasabalardaki müstahkem kalelerin emniyet içinde yaşamaya elverişli bulunması, sanat ve ticaret imkânlarının daha fazla olmasıydı.

Günümüzde Van’da Bulunan Ermeni Kalıntıları Var Mı?

Yıllar önce Van’da yaşamını sürdüren Ermenilerden günümüze kalan birçok mezarlık var. Eski inanışa göre ölenlerle birlikte birçok değerli eşyaları da onlarla birlikte toprak altına gömülüyordu. Bu inanışın varlığından dolayı günümüzde hazine avcıları iş başına geçerek bazı mezarların tahribatına yol açıyor.

Bu tahribatlara maruz kalan mezarlıklardan biri de Van’ın Kevenli mahallesinde yer alan Ermeni mezarlıklardır. Bu mezarlıklar, hazine avcıları tarafından kazılarak tarihi değerleri yok sayılıyor. Bu bölgede yaşayan vatandaşlar da: “Bizim yakınlarımızda bulunan Ermeni mezarlıklarının hazine avcıları tarafından tahrip edilmesi çok zorumuza gidiyor. Bu duruma bir an önce çare bulunmasını istiyoruz. Buranın bir koruma alanı ilan edilmesini çok istiyoruz.” diyerek sitemlerini dile getirdiler.

Kevenli mahallesinde oturan bir vatandaş,"Ben, huzursuzum. Gece yarısında bir bakıyorum, tıkıt tıkır sesler geliyor ve sürekli tarihimizi yok etmeye çalışıyorlar. Biz mahalle halkı olarak; bu durumdan rahatsızız. Gece yarısında ermeni mezarlıklarına giden hazine avcıları hem tarihimizi yok ediyor, hem de bizleri uykudan ediyorlar. Her gece biri geliyor. Bizler, mahallede oturuyoruz. Bu mahallede tarihimizi tahrip ediyorlar. Sizden tek ricamız, koruma altına alınan bu tarihi yerimize sahip çıkmalarıdır. Bu alan özel bölge olarak seçilmesine rağmen, tarihi mezarlıkların etrafı yok ediliyor ve gün geçtikçe daha kötü oluyor. "dedi.

Editör: TE Bilisim