Birinin yerine imza atma veya imzasını taklit etme günlük hayatta karşılaştığımız çoğu zamanda davaya dönüşen imza incelemesi aşamasında nelere bakılır? Sorusunun cevabını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Kişiler sonuçları hukuki sonuç doğuran veya kişilere maddi maddi manevi sonuçları ile kayıp yaşatan imza, hukuki bir delil olarak kullanılmaktadır.

Kişinin imzasının olduğu evrak, senet veya diğer belgelerde sonuçlarından sorumludur. Kişiye özel olan bu işlem başkası tarafından yapıldığında uzman veya bilirkişi tarafından tespit edilir ve gerçek sahibi ortaya çıkarılır.

Özellikle son zamanlarda çokça karşılaştığımız başkasının imzasını taklit etme durumu, hukuki sonuçlarından dolayı dava konusu olmaktadır.

Davaya dönüşen imza incelemesinde hâkim öncelikle inkâr eden kişiyi dinler eğer bir kanaat oluşmazsa bilirkişiden inceleme talep eder peki, imza incelemesi nelere bakılır, sorusu bu aşamada cevap bulur.

Bilirkişi İmza İncelemesinde Nelere Bakar?

Bilirkişiden talep edilen imza inceleme veya tarafların talep ettiği bilimsel mütalaa raporu için uzmanların izlediği yöntemler aşağı yukarı aynıdır.

Bilirkişi öncelikle bütün kamu kuruluşlarından kişinin imza örneklerini ister aynı zamanda mahkeme huzurunda alınan imza örneği de talep eder. İkisi arasında yaptığı mukayese sonucunda bir karara varır.

Ayrıca bilirkişi gerekli gördüğü durumlarda mahkeme aracılığıyla kişiden tekrar imza örneği isteyebilir ve bütün bu imzaları birbiri ile karşılaştırarak bir sonuca varır.

Bunlar dışında da uzmanların kullandığı bazı yöntem ve uygulamalar bulunmaktadır.

İmza İncelemesinde Bakılan Faktörler Nelerdir?

Kişilerin yazı yazma veya imza atma alışkanlıkları genellikle kendilerine özeldir ve bazı karşılaştırmalar neticesinde yazı veya imzaların aynı ele ait olup olmadığı anlaşılır.

Bu bağlamda bireylerin elinin işlekliği, el ve kol anatomisi, eğitim düzeyi, mesleği, kişilik yapısı, imza atma sıklığı gibi faktörler imza atma şeklini belirlemektedir.

Bu durumda tespit sırasında göz önünde bulundurularak faydalanılmaktadır. Ayrıca farklı ışık kaynakları ve mikroskop ile yapılan incemeler de imzanın analizi yapılmaktadır.

Uzmanlar belge inceleme laboratuvarlarında kâğıt üzerine resmedilen imzanın denensel görüntüsünü inceleyerek analiz etmektedirler.

Ayrıca imza incelemesi aşaması çok yönlü ilerlediği için matematiksel ve istatiksel verilerden de faydalanılır. Örneğin imzanın yüksekliği, yatay ve genel olmak üzere meyil açıları, taban çizgisi kayması, resim alanı, köşe ve kesişme noktası sayısı gibi etkenlere bakılmaktadır.

İmzanın taklit olup olmadığının anlaşılması için uzmanların başvurduğu diğer bir durum ise mikroskop ile detaylı incelemedir. Burada yapılmak istenen imzanın ıslak imza olup olmadığının anlaşılmasıdır. Eğer ıslak imza ise sonraki aşamada detaylı incelemeye geçilir. Detaylı incelemede imzanın şekli ve tersim yönünden incelenir.

Şekli de benziyorsa tersim yönünden karakteristik, başlangıç ve sonlandırılış tersimleri incelenir.

Bütün bu aşamalardan sonra imza incelemesi süreci tamamlanır. İmzanın sahte veya kişiye ait olduğu detaylı bir şekilde gerekçeleriyle açığa çıkarılır.

En Çok İzlenen Youtube Videoları En Çok İzlenen Youtube Videoları

Editör: Haber Merkezi