Van kahvaltısını tanıtmak için bu yıl 5'incisi kez sofralar kuruldu.

'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği, bu kez Erciş'teki balık bendinde yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı kahvaltı sonrası etkinliğe katılanlar, inci kefali göçünü izledi.

441959932 3601460936772007 6630817854281261498 N

Van’da, kahvaltı kültürünün tanıtılmasını sağlamak amacıyla her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü düzenlenen ’Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği’, yoğun bir katılımla yapıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, bu yıl 5'inci kez 'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği düzenlendi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde Erciş Balık Bendi’nde düzenlenen etkinlikte, yaylalarda yetişen bitkilerle yapılan otlu peynir, un, tereyağı ve yumurta karışımıyla hazırlanan "murtuğa", kavut, kavurmalı yumurta, cacık, süt kaymağı ve kara kovan balı gibi ürünlerin bulunduğu sofralar kurularak kahvaltı yapıldı.

Balık Bendinde yapılan etkinliğe Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Oda Yönetimi, il ve ilçe protokolü ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.

 Programa katılan Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu, “Bu yıl 11’incisini düzenlediğimiz Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali’nin son günündeyiz. Dünya Kahvaltı Günü’nde Erciş Balık Bendi’nde hem uluslararası inci kefali hem de uluslararası Van kahvaltısını tanıtmak için bugün bu organizasyonu hazırladıklarından dolayı Van TSO’nun kıymetli personellerine yine Erciş TSO’nun personellerine teşekkür ediyorum.” dedi.

436689408 1141520816898448 5473160609956345526 N

“DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ UNESCO’NUN LİSTESİNDE”

Van kahvaltısının tanıtımı amacıyla büyük bir gayretle yürütülen çalışmalardan bahseden Van TSO Başkanı Necdet Takva, “1 Haziran 2014 Pazar günü dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak üzere bir maceraya başlamıştık.

Van Atatürk Kültür Parkı’nda 51 bin 793 kişinin katılımıyla dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak suretiyle Guinnes rekorlar kitabına girmeyi başarmıştık. Daha sonra 2020 yılında bu kahvaltı meselesini artık uluslararası bir boyuta taşımanın gerekli olduğu yönünde bir kanaatle tabii o arada şuanda önünüzde bulunan birçok ürün tescillendi, coğrafi işaret belgeleri alındı. 2020 yılında pandemiden dolayı sokağa çıkmanın yasak olduğu bir dönemde herkes evindeyken dedik ki biz bunu fırsata çevirmeliyiz.

Kurban Bayramı'nın 3 Günlük Bilançosu: 22 Ölü 4 Bin Yaralı Kurban Bayramı'nın 3 Günlük Bilançosu: 22 Ölü 4 Bin Yaralı

Sosyal medya üzerinden #dünyakahvaltıgünü kutlu olsun TAG’ıyla Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 3 dilde paylaşmak suretiyle bir akım başlattık. Ve o akım 2021, 2022 ve 2023’te inanılmaz derecede dünyanın bütün halkları tarafından kendi kültürel değerleri kendi kahvaltı özellikleriyle paylaşılmaya sahiplenmeye başladı. 2022 yılında UNESCO yine bizim başvurumuzla beraber kültürel olmayan miras listesine alındı ve Dünya Kahvaltı Günü ilan edildi. Türkiye’de de koordinatör bakanlık olarak Dışişleri bakanlığımıza tevdi edildi bu görev. Yazışmalarla sabit hale getirildi. Artık Dünya Kahvaltı Günü UNESCO’nun listesinde.” ifadelerini kullandı.

436639995 1527523104498767 1101873665351909366 N

 “TAKVİMDEKİ 365 GÜNÜN BİR TANESİNİ VAN’A ARMAĞAN ETTİK”

2020 yılında sosyal medyadan başlattıkları akımla beraber Haziran ayının ilk Pazar gününü Van’a armağan ettiklerini söyleyen Takva, “Dün baktım ben sosyal medyaya ilk gördüğüm Azerbaycan, Malta, Tacikistan bu kutlamaları başlattılar. Her yıl haziran ayının ilk Pazar günü dünya kahvaltı günü olarak artık uluslararası literatürde yerini almaya başladı.  Şunun için gururlu ve mutluyuz. Ben ve çalışma arkadaşlarım büyük bir hevesle büyük bir onurla büyük bir gururla miladi takvimdeki 365 günün bir tanesini şehrimize, ilçelerine ve şehrimizde yaşayan tüm vatandaşlara armağan etme başarısı gösterdik. Bunun böyle bir anlamı var. takdir edersiniz ki birçok ilin spesifik ürünleri kendi endemik türleri var. Dolayısıyla her il belli ürünlerle tanıtılıyor. Fakat kahvaltı sadece bir üründen müteşekkil değildir. Kahvaltı, birçok ürünün bir araya gelerek oluşturduğu ve insan yaşamının ayrılmaz parçalarından olan bir öğünü ifade ediyor. Bir öğün olması hasebiyle diğer coğrafi işaretlerden ayrılan bir özelliği var. Aynı zamanda kahvaltı ailelerin, eşlerin, dedelerin, çocukların  ve torunların bir araya gelerek aile kurumunun da gelişip büyümesine katkı sağlayan bir özelliğe sahiptir. Bu yönüyle de bir Adana kebabından bir Maraş dondurmasından ayrılır. Dolayısıyla bizim kahvaltımızın aile gibi bir anlamı var.” şeklinde konuştu.

Editör: İshak Kara