ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Soykırım tartışmalarına ilişkin Başkan Biden’ın bu konunun yarattığı çıkmazı aşarak artık iki ülkenin önemli konulara odaklanmak istediği görüşünü dile getirdi.

Türkiye’de siyasi parti ve bazı siyasi aktörlerden gelen misilleme çağrılarını da değerlendiren Jeffrey, Türkiye’nin misillemede bulunması halinde bunun kendisine de zarar vereceğini ileri sürdü.

ABD’li eski diplomat, VOA Türkçe’ye verdiği söyleşide, Biden’ın da seçim kampanyası sırasında bu yönde bir vaadi olduğunu ve bunu gerçekleştirmesi gerektiğini hissettiğini belirterek, Başkan Biden’ın bu konunun ilişkilerde yarattığı çıkmazı aşıp önemli konulara odaklanmak istediği görüşünde.Biden, soykırım tartışmalarının ayak bağı olmasını istemiyor

Ermeni soykırımı iddialarının Türk-Amerikan ilişkilerinde tekrar tekrar tartışılmasının herkesi yorduğunu belirten James Jeffrey, Biden yönetiminin bu konunun artık ayak bağı olmasını istemediğini ifade etti.

ABD’li eski diplomat, ABD’nin Türkiye’nin öneminin farkında olduğunun ve 1915 olaylarına ilişkin Biden’ın açıklamasının ardından ABD hükümetinden bu konu özelinde adımların devamının gelmediğine dikkat çekti.

“Misillemeye Erdoğan karar verecek”

Ayrıca Jeffrey açıklamasının devamında, Türkiye’den bu yönde bir karşılık gelmesi olasığını değerlendirerek şu ifadelere yer verdi:

“Bu Türk hükümetinin ve Erdoğan’ın vereceği bir karar. Türk yetkililerle zaman zaman çalışmış birisi olarak ben şu soruyu sormak zorundayım: Olası bir misillemeyle ne amaçlanabilir? Diğer ülkeleri caydırmak mı? Bunu kabul etmemiş olan kim kaldı? Sanırım sadece İngiltere. Olası bir misilleme diğer ülkeleri caydırmayacaktır. O zaman tırnak içinde ‘ABD’yi cezalandırmanın’ anlamı ne? Biz büyük bir ülkeyiz. Doğrusunu söylemek gerekirse, kendinizi cezalandırmadan bizi cezalandırmak gerçekten zordur.”

Editör: TE Bilisim