Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına seyahat etme nedenleri arasında en üst sıralarda yurt dışında yaşayan aile ve arkadaşları ziyaret etme yer almaktadır. Aile ya da arkadaş ziyareti amacıyla yurt dışına seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, ilgili ülkenin aile ve arkadaş ziyareti vizesi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti'nden yapılan aile ziyareti vize başvuruları için tek çatı altında danışmanlık hizmeti sunan 2016-2022 yılında en fazla başvuruyu gerçekleştirmiş akredite kuruluş Vizem.net'in uzmanlarına, aile ziyareti vizeleri ve başvuru süreçleri hakkında merak edilenleri sorduk.

Aile Ziyareti Vizesi Nedir?

Aile ziyareti vizesi, yurt dışında yaşayan bir aile bireyini, akrabayı ya da arkadaşını ziyaret etmek isteyen kişilere verilen bir kısa süreli ülkeye giriş izin belgesidir.

Aile Ziyareti Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aile ziyareti vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmektedir.

  • Aile ziyareti vizesi başvuru formu: Aile ziyareti vizesi başvuru formu, vize başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak ibraz edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Aile ziyareti vizesi başvuru sahibine ait, biyometrik standartlara uygun, son 3 ay içerisinde çekilmiş, kişinin yüzünün net olarak göründüğü, 35 mm genişliğinde, 45 mm uzunluğunda ve açık renk fon ile çekilmiş 2 adet renkli biyometrik fotoğraf vize başvuruda sunulmalıdır.
  • Pasaport: Aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunan kişiye ait, planlanan seyahatin bitiş tarihinin ardından en az 3 ay geçerlilik süresi bulunan, vizenin uygulanması için en az 2 boş sayfası olan ve son 10 sene içerisinde alınmış bir pasaportun vize başvurusunda sunulması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat etmeyi planladığı ülkede ziyaret edeceği kişi tarafından yazılmış davet mektubu vize başvuru dosyasına eklenmesi gereken belgeler arasındadır. Vize başvuru sahibinin ziyaret edeceği kişi seyahat edilecek yabancı ülkenin vatandaşı olmadığı durumlarda, davet eden kişinin oturum izninin de gerekli belgeler arasında sunulması gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonları: Aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat edeceği ülke için düzenlenmiş gidiş ve dönüş uçuş rezervasyonları vize başvurusunda ibraz edilmelidir. Vize başvurusunda ibraz edilen ulaşım rezervasyonu belgelerinde seyahat tarihlerinin bulunması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Aile ziyareti vizesi başvuru sahibi adına düzenlenmiş, seyahat edilecek ülkede geçerli olan ve acil tedavi, hastaneye yatış ve vefat etme durumunda ülkeye iade gibi durumları kapsayıcı nitelikte bir seyahat sağlık sigortası poliçesinin vize başvurusunda sunulması gerekmektedir.
  • Seyahat planı: Aile ziyareti vizesi başvuru sahibinin seyahat edeceği ülkede yapmayı planladığı aktiviteleri, seyahat amacını ve seyahat tarihlerini içeren seyahat planı vize başvurusu içerisinde sunulmalıdır.
  • Finansal yeterlilik belgeleri: Aile ziyareti vizesi başvuru sahibinin gerçekleştireceği yabancı ülke seyahatini karşılamaya yetecek finansal durumu olduğunu gösteren; banka hesap dökümü ve sponsorluk mektubu gibi belgeler vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmelidir.
  • Konaklama belgeleri: Aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunan kişinin seyahat süresince kalacağı yeri gösteren konaklama rezervasyonu, kira kontratı ya da yanında kalacağı kişinin ikametgah belgeleri gibi konaklama belgeleri vize başvuru dosyası içerisinde sunulmalıdır.
  • Aile belgeleri: Aile ziyareti vizesi başvurusunda yabancı ülkede yaşayan bir aile bireyini seyahat etmek için bulunan kişilerin, yanına gidecekleri kişi ile akrabalık bağlarını kanıtlayıcı nitelikte belgeler sunmaları gerekmektedir.
  • Çalışma durumu belgeleri: Aile ziyareti vizesi başvuru sahibine ait kişi çalışıyor ise iş sözleşmesi, işverenden alınmış izin belgesi ve gelir vergisi beyannamesi; kişi kendi işinin sahibi ise şirkete ait vergi levhası, son 6 aya ait banka hesap dökümleri ve gelir vergisi beyannamesi; kişi öğrenci ise öğrencilik belgesi ve eğitim görülen kurumdan alınmış izin belgesi gibi çalışma durum belgeleri vize başvuru dosyası içerisinde ibraz edilmelidir.

Aile ziyareti vizesi için gerekli olan belgeler, vize başvuru sahibinin seyahat edeceği ülkenin vize uygulamalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Akraba Ziyareti Vizesi İçin Davet Mektubu Nasıl Yazılır?

Akraba ziyareti vizesi için davet mektubu, yurt dışında yanına seyahat edilecek olan başvuru sahibinin aile bireyi, akrabası ya da arkadaşı tarafından yazılmalıdır. Akraba ziyareti vizesi için davet mektubu ilgili ülkenin anadilinde yazılmalı ve ıslak imzalı olarak diğer gerekli belgeler ile birlikte ilgili kuruma ibraz edilmelidir.

Davet mektubu içerisinde vize başvuru sahibini davet eden kişiye ait; kimlik bilgileri, pasaport bilgileri, adres bilgileri, iş ve iletişim bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Davet mektubu içerisinde aynı zamanda vize başvuru sahibine ait; kimlik bilgileri, pasaport bilgileri, ikametgah adresi, iş bilgileri, iletişim bilgileri, seyahat amacı, seyahat süresi, finansal kaynaklara dair bilgiler ya da sponsorluk bilgileri yer almalıdır.

Aile Ziyareti Vizesi İçin Davet Mektubu Örneği Nasıldır?

Aile ziyareti vizesi için İngilizce dilinde yazılmış bir davet mektubu örneği aşağıda verilmektedir.

To: Date:

Immigration Officer

[Embassy mame]

[Embassy address]

[Embassy phone number]

Dear Consular Officer,

My name is [inviting person’s name], currently residing at [inviting person’s address] and a citizen of [country’s name]. I am currently working as a [job title] for [employer name]. The purpose of this letter is to inform you about the visa application of my [parent/ sibling/ friend/ other] [applicant’s full name].

My [parent/ sibling/ friend/ other] [visa applicant’s full name] wishes to visit [country’s name] from [starting date of visit in format DD/MM/YY] to [ending date of visit in format DD/MM/YY] with the aim of visiting me and to participate in touristic activities in your country. The applicant [visa applicant’s full name] is a [country name] citizen with the passport number [passport number of the visa applicant] and the identification number [Applicant’s identification number]. [visa applicant's full name] works as a [job title] for [employer name]. [applicant’s full name] and I have not seen each other for [number of years or length of time] and we wish to use this trip to reconnect.

As a facilitation for my [parent/ sibling/ friend/ other]’s travel, I plan to provide them with housing and financial support during their time in [country’s name]. I have enclosed a list of financial documents in order to prove my financial capacity to sponsor the trip. During the given trip dates above, we plan to [a short description of planned activities for the trip] and we will be visiting touristic places in [specify city names].

Enclosures:


 

  1. A copy of inviting person’s passport
  2. A copy of inviting person’s other identification documents
  3. Documents proving the relationship with the visa applicant, such as pictures, letters or videos
  4. Documents proving the accommodation of the inviting person
  5. Documents proving the return of the visa applicant to their home country, such as lease agreement or employment contract
  6. Other relevant documents

Thank you for your time and attention to the visa application of [applicant’s full name]. Please feel free to contact me at [inviting person’s phone number] or [inviting person’s e- mail] or the applicant at [visa applicant’s phone number] or [visa applicant’s e- mail] for any questions or verifications related to the visa application

Sincerely,

[Inviting person’s signature]

[Inviting person’s name]

[Inviting person’s address]

Yurtdışına Aile Ziyareti İçin Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışına aile ziyareti için vize başvurusu, seyahat edilmek istenen ülkenin Türkiye Cumhuriyeti'nde yer alan dış temsilciliklerine ya da yetkili aracı kurumlarına müracaat edilerek yapılmaktadır. Yurt dışında aile ziyareti için vize başvurusu yapmak isteyen kişilerin öncelikle seyahat edilecek ülke tarafından talep edilen gerekli evrakları eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gerekmektedir.

Aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gerekli evrakları hazırlayan başvuru sahiplerinin ilgili kurumlardan vize başvuru randevusu almaları gerekmektedir. Vize başvuru sahiplerinin belirlenen randevu tarihinde vize başvuru merkezine müracaat ederek; evrak teslimi, biyometri işlemleri ve vize harcı ödemesi işlemleri gibi işlemleri tamamlamaları gerekmektedir. Aile ve arkadaş ziyareti vizesi harcını ödeyen kişilerin vize başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

Yurt dışına aile, akraba ya da arkadaş ziyareti amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler için vize randevusu alma, vize başvuru işlemleri, seyahat sigortası ve yeminli tercüme işlemlerini uzman ülke danışmanları tarafından yürüten Vizem.net, son 4 yıl içerisinde en yüksek vize onay oranını elde eden akredite acente olmuştur.

Van’dan Aile Ziyaret Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Van’da ikamet eden ve yurtdışına aile ziyareti amacıyla seyahat etmek isteyen T.C vatandaşları vize başvurularını başvuru yapılan ülkeye göre Gaziantep’te bulunan vize başvuru merkezine veya Ankara’daki büyükelçiliğe yapmalıdır.

Van vize danışmanlık hizmeti için aşağıdaki Doğu Anadolu iletişim merkezini arayabilir.

Van vize danışmanlık: 0536 222 22 88

Aile Ziyareti Vize Ücreti Ne Kadardır?

Aile ziyareti vize ücreti; başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Schengen ülkeleri için yetişkin başvuru sahipleri için 80 euro, 6 ila 12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 euro ve 6 yaşından küçük çocuklar için ücretsiz olarak belirlenmiştir.

Aile ziyareti vizesi başvuru masrafları; vize harcı, danışmanlık hizmeti, biyometri işlemleri, seyahat sağlık sigortası işlemleri ve gerekli görülen durumlarda yeminli tercüme ücreti dahil olmak üzere 2022 yılı için ortalama 190 Euro’dur.

Aile Ziyareti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Aile ziyareti vizesi ortalama 15 gün içerisinde çıkmaktadır. Aile ziyareti vizesi çıkış süresi; ilgili dış temsilciliklerde olabilecek yoğunluk durumu, vize değerlendirme sürecinde ek belge talebi olması ya da resmi tatiller gibi durumlardan ötürü uzayabilmektedir.

Yurtdışı Aile Ziyaretleri İçin Bilinmesi Gerekenler

Yurt dışına aile ziyareti vizesi ile gidecek kişilerin sıklıkla sorduğu sorulara aşağıda yer verilmiştir.

Davet Mektubu Olmadan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Alınabilir Mi?

Davet mektubu olmadan aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak, vize başvurusunda bulunulan ülkenin vize uygulamalarına bağlı olarak mümkün olabilmektedir. Çoğu ülke aile ve arkadaş ziyareti vizesi başvuruları için başvuru sahiplerinden davet mektubu talep etmektedir. Aile ve arkadaş ziyareti vizesi başvurularında davet mektubu ibraz edilmiş olması vizenin kesinlikle alınacağı anlamına gelmemektedir, ancak vizenin onaylanma ihtimalini güçlendirmektedir.

Aile Ziyareti Vizesine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Aile ziyareti vizesine planlanan seyahat başlangıç tarihinden en az 15 gün öncesinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Almanya Aile Ziyareti Vizesi İle Çalışılabilir Mi?

Almanya aile ziyareti vizesi ile çalışmak mümkün değildir.

Almanya’ya çalışmak amacıyla seyahat etmek isteyen kişilerin, vize başvurusu için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak uygun Almanya vizesi türü olan çalışma vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Schengen Aile Ziyareti Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Schengen aile ziyareti vizesinin geçerlilik süresi vize başvurusunda bulunulan dış temsilciliğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Schengen aile ziyareti vizesi hamiline Schengen bölgesinde 180 gün içinde en fazla 90 gün kalma hakkı tanımaktadır.

Schengen Aile Ziyareti Vizesi Uzatılabilir Mi?

Schengen aile ziyareti vizesi süresi nadir durumlarda uzatılabilmektedir. Aile ziyareti vizesi ile Schengen bölgesine seyahat etmiş bir kişi, bu bölgede bulunurken vize uzatma başvurusunda bulunabilme hakkına sahiptir. Aile arkadaş vizesi uzatma başvuruları için; hayırseverlik temelli nedenler, zorlayıcı bir sebep, önem arz eden kişisel nedenler ya da Schengen bölgesine planlanandan geç giriş yapılmış olması gibi nedenlerin bulunması gerekmektedir. Schengen aile ziyareti vizesi uzatma başvuruları için ülkede kalmaya devam edilmek istenen süre için yeterli finansal kaynaklara sahip olduğunu gösteren belgeler gibi ek belgelerin de sunulması gerekmektedir.

Aile Ziyareti Vize Takip İşlemleri Nasıl Yapılır?

Aile ziyareti vize takip işlemleri şahsen aracı kurum üzerinden başvuru yapılarak veya akredite acenteler üzerinden yapılabilmektedir.

Vizem.net 2016 – 2022 yıllarında ziyaret vize başvurularında onay oranı en yüksek yetkili vize başvuru takip akredite acentesidir.

En Kolay Aile Ziyareti Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

En kolay aile ziyareti vizesi veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya aile ziyareti vizesi
  • İngiltere aile ziyareti vizesi
  • İsviçre aile ziyareti vizesi
  • Belçika aile ziyareti vizesi
  • Avusturya aile ziyareti vizesi
Editör: TE Bilisim