HDP, eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil milletvekillerinin gözaltına alınıp tutuklanmasının ikinci yıldönümünde yurt çapında eylem yaptı.

 Ankara’daki parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, şu an 6 bin HDP’linin cezaevinde olduğunu söyledi. Temelli, 53 belediye eş başkanının da tutuklu olduğunu ifade ederek Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 96 belediyesine kayyım atandığını kaydetti.

HDP Eş Genel Başkanları ve Milletvekillerinin tutuklanmasının 2. Yıldönümünde Van’da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

 4 Kasım 2016 siyasi darbesini protesto etmek amacıyla HDP Van İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Van Milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, DTK Temsilcileri, TJA Aktivistleri, İlçe Örgütleri, yerine kayyum atanan belediye eş başkanları ve halk katıldı.

HDP Van  il başkanlığı önündeki eylemde konuşan HDP Van İl Yöneticisi Handan Karakoyun, “İki sene önce, Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekillerimiz İdris Baluken ile Çağlar Demirel ve 11 milletvekilimiz gece yarısı siyasi bir operasyonla gözaltına alınıp tutuklandılar. Aradan geçen süre zarfında 4 Kasım 2016’dan bu yana Eş Genel Başkanlarımız dahil 16 milletvekilimiz tutuklanmıştır. 9 milletvekilimiz ise hala cezaevindedir. Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon Türkiye siyaset tarihine 4 Kasım Siyasi Darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da, mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir. Daha önce de benzer şekilde 1994 yılında DEP milletvekilleri Meclis’ten yaka paça alınarak cezaevine konuldu, 2009 yılında KCK Operasyonları adı altında, seçilmişlerimiz aynı operasyonlara maruz kaldılar.” Dedi.

Siyasi Darbesi’nin 2’inci yıldönümünde, Biz’ler, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve 'tek adam yönetimi'ne mahkum etmek isteyen bu anlayışın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koymaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Halklarımızın emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılan bu siyasi darbeyi protesto ediyoruz. 4 Kasım Siyasi Darbesi’nden 2 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim