Akar, “Birileri Türk-Kürt kardeşliğini bozmak amacıyla Türkler Kürtlerin peşinde gibi çarpıtmalar yapıyor” dedi. Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonlarına ilişkin konuşan Akar, ayrıca ABD’nin YPG ile ilişkisine değindi. Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye konuşan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile yaşanan F-35 krizi ve Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“F-35 konusunda pozisyonumuzu açıkça ortaya koyduk”

“F-16 ayrı bir kulvar, F-35 ayrı bir kulvar. Ayrı konular. Biz Yabancı Askeri Satışlar kapsamında prosedürü uyguladık. F-16’larla ilgili gerekli istişareyi yaptık, yazı yazıldı. Bu yönde çalışma devam ediyor. F-35 meselesi ile ilgili ekimde ABD heyeti Türkiye’ye geldi. Problemler konuşuldu. Bir heyetimiz yeni yılın başında gidecek, tekrar bu konuyu konuşacak. Bu görüşme muhtemelen Washington’da olacak. Pozisyonumuzu açıkça ortaya koyduk, sonuçlarını bekliyoruz. Madem bir NATO, bir savunma paktı var, Türkiye’nin gücü kuvveti NATO’nun gücünün katma değeri, siz Türkiye’nin gücünü açık-kapalı ambargolarla engellerseniz nasıl olacak diye NATO’da söylüyoruz.”

“Birileri Türkler Kürtlerin peşinde gibi çarpıtma yapıyor”

Çekirge’nin aktardığına göre Akar, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik düzenlediği sınır ötesi operasyonlarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Birileri Türk-Kürt kardeşliğini bozmak amacıyla Türkler Kürtlerin peşinde gibi çarpıtmalar yapıyor. Asla ve kat’a böyle bir şey söz konusu değil. Bizim Kürtlerle veya herhangi bir etnik grupla husumetimiz yok, olamaz da. Tek hedefimiz terörist unsurlar. Irak ve Suriye başta olmak üzere bizim hiçbir ülkenin hakkında, toprağında gözümüz yok. Derdimiz sınırlarımızın, halkımızın güvenliği. Derecik’te sınıra yakın bölgede yaşayan bir vatandaşımız, her dakika terörist mi gelecek kaygısıyla rahat ve güven içinde yaşayamıyor. Terörü kaynağında kurutmazsanız, 3 bin kilometreye yakın kara hududumuz var, her metreye adam koysanız giriş çıkış olabilir.”

“Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede sicili temiz”

“Türkiye IŞİD’le mücadelede eksik kalıyor diye eleştiriyorlar, bu konuda ne diyorsunuz?” sorusuna ise Akar, “Suriye niye karıştı? IŞİD niye karıştı? Kim mücadele etti? Koalisyon kuvvetleri. Ne yaptı? Hava gücü oluşturdu, orada havadan vurdular. Binlerce sivil hayatını kaybetti. Türkiye ise 15 Temmuz hain darbe girişiminden bir ay sonra 24 Ağustos’ta Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başlattı. ABD’lilerle birlikte yapacakken vazgeçtiler, biz girdik. Yaklaşık 3 bin 500’den fazla IŞİD’lı teröristi göğüs göğüse mücadele ederek etkisiz hale getirdik. IŞİD ile göğüs göğüse mücadele eden tek ülke Türkiye, tek ordu TSK. Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede sicili temiz ama bunu bazı insanlar anlamak istemiyor. Fırat Kalkanı Harekâtı bitti, ardından Zeytin Dalı Harekâtı yapıldı. Yabancı firmalar oraya istasyon kuruyor, barınakları, sığınakları betondan yapıyor. Bir üst akıl olmadan yapılacak bir şey değil. Boyundan ve gücünden büyük işlere girişenlerin yaptığı şeyler” şeklinde yanıtladı.

“Ne işimiz var Afrin’de diyorlar”

Türkiye’nin Efrin’e yönelik operasyonuna ilişkin soruya Akar “Birileri bizim ne işimiz var Afrin’de diyorlar. Afrin’deki teröristler insanları adım atamaz hale getirdiler, Kilis’in, Reyhanlı’nın halini düşünün. Vatandaşlarımız camilere, okullara, tarlalara düşen roketler nedeniyle buralara gidemiyor ve çalışamıyordu. Oranın teröristlerden temizlenmesi gerekiyordu. Sonrasında Barış Pınarı Harekâtı’nı yaptık. Daha sonra anlaşma yapıldı” şeklinde yanıt verdi.

“ABD’liler ve Ruslar söz verdi, ama boşaltmadılar”

Türkiye’nin İdlib’teki varlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akar şunları kaydetti:

“Barış Pınarı’nda ABD’liler ve Ruslar söz verdi. PKK/YPG boşaltacak. Söz vermelerine rağmen boşaltmadılar. Bu nedenle mücadele devam ediyor, tacizler de devam ediyor.

Bizim İdlib’de ne işimiz var! Rejim Ruslarla birlikte oradaki kendi insanını bombalıyor, insanlar evini barkını terk edip kaçıyor. Derdimiz herkes yerinde dursun, baskı yapmayın. Orada bir hat oldu, kuzeyine rejim geçmiyor. Sulhu ve sükûnu sağlamaya çalışıyoruz. Sahada generallerimiz, gerektiğinde de biz Sayın Şoygu ile görüşüyoruz. Biz orada o koridora müdahale etmeseydik Irak sınırından Akdeniz’e kadar bir koridor oluşacak ve çok daha farklı gelişmeler olacaktı. Zamanında verilen karar ve operasyonla bu oluşum engellenmiş oldu.”

“PKK ve YPG aynı örgüt, bunu ABD’ye kabul ettiremiyoruz”

ABD’nin ‘PKK ve YPG’yi bir görmediği’ konusuna ilişkin soruya ise Akar, ABD’nin YPG ile görüştüğünü belirterek şu şekilde cevapladı:

“PKK ve YPG’nin aynı örgüt olduğunu açık ve net şekilde teröristlerin elebaşı söylüyor. Bunu ABD’li dost ve müttefiklerimize kabul ettiremiyoruz. Onlarla konuşuyorlar, görüşüyorlar. Bu müttefiklik ruhuna, işbirliğine orta ve uzun vade işlere olumsuz etki eden bir konu.”

“Ruslar ‘çalışıyoruz’ diyorlar”

Çekirge’nin “Ruslar, sözlerini tutmadıklarını söylediğinizde ne diyor?” sorusuna da “Biz mutabakatlara uyuyoruz ve muhataplarımızın da uymasını bekliyoruz. Çalışıyoruz diyorlar” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim