Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim KalınKriter Dergi’ye verdiği röportajda, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kovid-19 salgınının tüm dünya gibi Türkiye’yi de etkilediği hatırlatılarak, salgın sonrası dünya düzenine ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Kalın, salgının, dünya sisteminin kırılganlığını ortaya koyarken, uluslararası dayanışmanın önemini de hatırlattığına işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu düşünceleri dile getirdi: “ABD’den temel beklentilerimiz, Suriye’de PKK’nın kolu olan PYD ve YPG’ye desteğini kesmesi, S-400’ler konusunda gerçekçi ve yapıcı bir tutum alması ve FETÖ’ye karşı kararlı ve sonuç alıcı adımlar atması.

Kalın konuşmasının devamında Doğu Akdeniz gibi konularda da ABD yönetiminin ve Kongre’nin makul, tarafsız bir tutum içinde olması gerekir. Belli lobilerin ve çıkar gruplarının etkisi altında inşa edilen Türkiye politikalarının kimseye faydası yok. Türkiye’nin hiçbir lobinin ve çıkar grubunun baskısına boyun eğmeyeceğini herkesin bilmesi gerekir.

Kalın, Türkiye’nin ulusal güvenlik tehditlerini dikkate almayan bir politikanın uygulanma şansı zaten yok. ABD ile ortak ve pozitif bir gündem oluşturmak için şu anda yeni bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Stratejik bir bakış açısıyla ve yapıcı bir tutumla sorunları daha yönetilebilir hale getirebiliriz. Bu da bize mutabık olduğumuz alanlarda daha yakın çalışma imkanı sağlar. Bütün bunlar için stratejik bakış açılarımızın örtüşmesi için daha köklü adımların atılması gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim