Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesi ile Urfa’da bulunan Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İleri Müşterek Harekat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zap, Avaşin-Basyan’da sürdürülen “Pençe-Kilit” operasyonu hakkında konuşan Akar, PKK’yi kastederek, “Bu mücadelede tek hedefimiz teröristlerdir. Faaliyetlerimizde dostumuz, komşumuz, kardeşimiz Irak’ın sınırlarına, egemenlik haklarına, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne son derece saygılıyız” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar diğer alanlarda yapılan çalışmalar var. Bunların hepsinin tamamlanabilmesi için bu kilidi bağlamalı, bunu başarılı bir şekilde sonuçlandırmamız gerekli”diyen Akar, bu bölgede şu ana kadar 61 PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri yakında takip ediyoruz”

“PKK ile YPG arasında hiçbir fark olmadığını” belirten Akar, “Bazıları YPG ile iş birliği yapmaya kalkıyor. Arkasında kim olursa olsun mücadelemiz devam edecek. Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri yakında takip ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da orada bir terör koridoru oluşmasına müsaade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Yunanistan her seferinde oldubittilere yönelik çalışmalar yapıyorlar”

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz’de devam eden gerginliğe değinen Hulusi Akar, “Bizim, ‘problemlerimizi diyalogla çözelim’ dememiz bir zafiyet değil. Çünkü biz ne oldubittiye izin verecek ne de bizim ve Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını çiğneteceğiz. Bu konuda azimli, kararlıyız ve buna da muktediriz. Yunanistan uluslararası tatbikatlar dahil her seferinde bazı girişimlerle ülkemiz aleyhine birtakım oldubittilere yönelik çalışmalar yapıyorlar, buna asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Yunanistan’ın, ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Tiger Meet Tatbikatı’nın icrasına yönelik hazırladığı belgeye “Türkiye’yi hedef alan ve iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularını istismar eden bir yaklaşımla ilaveler yaptığını” söyleyen Akar, “Tiger Meet tatbikatından çekildik, bu tatbikata gelmiyoruz dedik. İstismara yönelik girişimlere müsaade etmeyeceğimizi söyledik” dedi.

Akar, “Aleyhimize yapılan her türlü harekete karşı mutlaka tepkimizi göstereceğiz. Onların yaptığı ihlallere karşı Hava Kuvvetlerimiz gerekli tepkiyi misliyle gösteriyor. Deniz Kuvvetlerimiz zaten teyakkuz halinde. Deniz yetki alanlarımızın korunması ve kollanması için yapılması gereken ne varsa yerine getiriyorlar” diye konuştu.

Zap-Avaşin’de çatışmalar devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 17 Nisan günü Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatmıştı.

PKK’nin askeri kolu HPG, geçtiğimiz günlerde, bir haftalık çatışmalarda 218 askerin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Ancak HPG, 29 Nisan Cuma günü 15, 1 Mayıs Pazar günü de 9 askerin daha hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Editör: TE Bilisim