VANEKSPRES HABER MERKEZİ - VAN

VanHaber - Ekonomik kırılma alanında ciddi sorunlar yaşayan sermaye piyasası, pandemi sonrası alınacak tedbirleri merakla bekliyor.

Pandemi sürecinin yarattığı travmaların istikrarlı politikalarla bertaraf edilebilineceğini dile getiren oda başkanları aksi durumda ekonomik ve sosyal alanda oluşan travmaların daha da derinleşeceğine altını çizdiler.

VanEkspres ve XGündem dergisi olarak Van’da yaşanan sorunları, pandemin yarattığı toplumsal değişim ve dönüşümü, işin muhataplarıyla masaya yatırdık.

Van SMMMQ, İMO, VanTSO’dan sonra bu kez Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge’ye konuk oldu.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa BERGE, pandemi süreci sonrası yaşanacakları konuştuk.

Sayın Berge’ye yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

1 - Ekonomide yaşanan daralma pandemi (Covid19) sonrası nasıl telafi edilir?

Pandemi sonrasında esnaf ve sanatkarımızın ertelenen resmi borçları için uygun yapılandırılmaya gidilmeli. Böylece rahat bir nefes alacak olan esnafımız ayakta kalabilecek ve pandemi sürecindeki zararını yavaş yavaş karşılayacaktır.

Resmi kurumlar, kiracısı olan esnaftan Mart ayından pandemi sürecinin bittiği tarihe kadar esnaf ve sanatkarımızdan kira almamalıdır. Özel sektör kiracısı olan esnaf ve sanatkarımıza işyeri sahiplerinin tolerans tanıması ve kira almaması gerekiyor.

Pandemi sonrasında hükümetimizin faizsiz yeni kredi desteği sunması hayati önem taşımaktadır.

2 – Meslek odası olarak iyi bir sınav verdiğinizi düşünüyor musunuz?

Koronavirüs sürecinin Türkiye’de başlaması ile birlikte, VAN ESOB olarak bizler de harekete geçtik. Esnaf ve sanatkarımızın devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu, tüm zorluklara karşı fedakarlık yapacağını kamuoyuna duyurduk.

Esnaf ve sanatkarımızın ayakta kalabilmesi için kredi desteğinin sunulması gerektiğini dile getirdik ve nihayetinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan müjdeli haberler geldi. Borçların ertelenmesi, kredi desteğinin sunulması ve kısa çalışma ödeneğinin devreye girmesi gibi birçok önlem alındı.

Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına destek vererek ülkemize ve Van’ımıza sahip çıktık.

3 – Üyelerinizin genel talebi ne oldu bu süreçte bunlara çözüm üretme adına ne tür çalışmalar yürüttünüz?

Üyelerimizin ilk talebi doğal olarak kredi desteğinin verilmesi oldu. Bu noktada hükümetimiz harekete geçti ve 25+25 olmak üzere 50 bin TL’lik kredi desteği sunuldu. Tüm esnaf ve sanatkarımıza kredi verilmesi için talebimizi dile getirdik. Esnaf ve sanatkarımıza ziyaretlerimiz halen sürüyor. Esnafımızın bize ulaştırdığı sorunları biz de ilgili mercilere iletiyor ve çözüm arıyoruz.

Valiliğimiz ve belediyelerimiz ile istişarelerimiz sürüyor. Sorunlara çözüm bulmak adına ilgili kurumları harekete geçiriyoruz.

Van İl Sağlık Müdürlüğü’müz ile birlikte hijyen kuralları, sosyal mesafenin korunması, güvenli maske ve eldiven takılması konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Van Valiliği’mizin desteğiyle esnafımıza maske, berberler, kuaförler ve güzellik salonlarına siperli maske dağıttık.          

4 – Bu Süreçte Bankaların tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

VAN ESOB olarak oda başkanlarımızdan oluşturduğumuz bir heyet ile esnaf ve sanatkarımıza destek sunan Halkbank’ın üç şube müdürünü ziyaret ettik. Esnafımıza yardımcı olmalarını istedik. Üç kamu bankası genel anlamda yardımcı oldu ancak diğer özel bankalar esnafımıza zorluk çıkardı.

5 – Evdekal veya HayatEveSığar söylemleri bir tarafa çalışmak zorunda olan küçük esnaf için yeteri desteklerde bulunduğunu düşünüyormusunuz?

Pandemi süreci boyunca en fazla zarar gören hiç şüphesiz esnafımız oldu çünkü işler durdu. Çok sayıda sektörde hizmet veren esnafımız işyerini kapatmak zorunda kaldı. İşyeri açık olan esnafımız müşteri olmadığından iş yapamaz oldu. Esnafımız, SGK, BAĞKUR primleri, kira, vergi, stopaj, muhasebe, elektrik, su, internet, banka kredileri ve devlete olan resmi borçları ödeyemez duruma geldi.

6 - Korona virüs süreci Van ekonomisi ve iş camiası nasıl etkilendi?

Ekonomik anlamda dünyayı altüst eden bir süreç yaşadık dolayısıyla ülkemiz genelinde olduğu gibi Van da olumsuz etkilendi. Hayat durma noktasına gelince zorunlu ekonomi dışında neredeyse tüm sektörler ayakta durmakta zorlandı. Çok zorlu bir süreci yaşadık, kısıtlamaların azaltılmasıyla birlikte yavaş yavaş bir kıpırdamanın olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bayramın yaklaşması esnafımızın yüzünü güldürecektir. Bayram alışverişini yaparken maske takılması ve sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğini yineliyoruz. Bayram alışverişinin yerel esnafımızdan yapılması çağrımızı yapıyoruz.

7 - Hükümetin açıkladığı ekonomik tedbir paketi yeteri buldunuz mu ne söylemek istersiniz Paket sizce yeterli miydi?

Borçların ertelenmesi, kredi desteğinin sunulması, kısa çalışma ödeneği, ihtiyaç sahibi yaklaşık 5 milyon aileye 1000 TL’lik destek ve işsizlik fonundan destek gibi bir dizi ekonomik tedbirler hayata geçirildi.

Esnaf ve sanatkarımıza sunulan 25 bin TL nakit, 25 bin TL kredi kartı desteği sunuldu.

8  - Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?

Yeterli bulduğumuzu söylemek istiyorum. Hükümetimiz bu konuda üzerine düşeni yapmıştır. Ülkemiz genelinde alınan tedbirler yerinde ve zamanında uygulanmıştır. Van özelinde de İran sınır kapısının zamanında kapatılması İran’dan gelebilecek virüs tehdidini önlemiştir.

9 - - Bütün illerde şehir giriş çıkışları açılırken Doğu Güneydoğu’da Sadece Van’da vaka sayıları artmakta bunu neye bağlıyorsunuz?

Bunun sorumlusu bizleriz.   Maske takan ve sosyal mesafe kuralına uyan illerde normalleşmenin başladığını görüyoruz ancak Van’da bu kurallara uyum konusunda biraz sorun var. Bazı vatandaşlarımız halen virüs tehdidinin farkında değil, bana bir şey olmaz anlayışında. İşi olmadığı halde dışarı çıkan ve Cumhuriyet Caddesi’ni volta caddesi olarak kullanan insanımız var.

Bunun yanında bazı mahallelerde (köyler) taziyeler ve mevlitlerin düzenlenmesi virüsü tetikleyen birer unsur haline gelmiştir. Son taziye düzenlemesi nedeniyle Van’da vaka sayısında artıl oldu. Eğer bu yaşanmasaydı bugün Van’a giriş çıkışlar da serbest olacaktı. Bu anlamda vatandaşlarımıza duyarlılığı çağrımızı yineliyoruz.

10 - Korona virüs süreci hayatınızda ne değiştirdi? Bir sosyal aktiviteniz oldu mu?

Hayatımızda çok şey değişti. Bir defa evde hayat olgusunu öğrendik. Ailemiz ile daha fazla zaman geçirdik. Sosyal mesafe ile yaşamayı öğrendik. Bizim en büyük sosyal aktivitemiz esnafımızın yanında olmaktır. Esnafımız ile içtiğimiz bir bardak çay bizim için en büyük aktivitedir. Esnafımızla hasbihal etmek dertlerine ortak olmak bizim için en büyük nimettir. Sosyal mesafeyi koruyarak esnafımızın yanında olduk.

Ahilik geleneğinin bir gereği olarak esnafımızı ziyaret etmek ne güzel…

11- Son olarak söylemek ve eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu zorlu süreçte esnaf ve sanatkarımızın yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Van’ımızda pandemi süreci boyunca büyük bir duyarlılık göstererek her zaman esnaf ve sanatkarımızın yanında olan ve sahip çıkan Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez’e teşekkür ediyorum.

İnşallah devlet millet el ele bu süreci de atlatacağız. Bir an önce normalleştiğimiz ve eski sağlıklı günlere kavuştuğumuz günlerin özlemi içerisindeyiz. Gösterdiğiniz ilgi nedeniyle size teşekkür ediyoruz.

Editör: TE Bilisim