VanEkspres Haber Merkezi - ANKARA

21 Ocakta Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşamını yitiren, 70 yaşındaki Ramazan Turan Meclis gündemine taşındı.

Van HDP milletvekili Murat Sarıraç Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, " cenazesinin nakli için cenaze aracı ve tabut vermemesinin sebebi nedir? Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?" diye sordu.

OTOPSİ AVUKATLAR OLMADAN YAPILDI

Sarısaç, Cezaevlerinde yüzlercesi ağır olmak üzere binlerce hasta mahpus bulunmasına rağmen siyasi iktidarın herhangi bir adım atmadığı bilinmektedir. Son aylarda artan hak ihlallerinin de etkisiyle cezaevlerinde yaşanan ölümler sıklıkla kamuoyuna yansımaktadır. Son olarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 70 yaşındaki Ramazan Turan 21 Ocak 2022 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Tutuklanmasının akabinde 22 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulan Turan’ın geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklanmıştır. Bununla birlikte Van Adli Tıp Kurumunda Turan’ın otopsi işlemleri avukatları olmadan yapılırken cenaze işlemlerinde de engellemeler yaşanmıştır. 

Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) kayyımı, cenazenin Hakkariye götürülmesi için cenaze aracı ve tabut vermezken cenazenin Hakkari Devlet Hastanesinde yıkanmasına da izin verilmemiştir. Çağrılan mahalle imamı da İl Müftülüğünden talimat almadığı gerekçesiyle cenaze defin işlemlerine katılmamıştır. Kayyımların toplumun yerleşik gelenek ve inançlarına saygısızlığının yanında Turan’ın cenazesine yönelik muamele, kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuştur. Oysaki her insan, yaşamını yitirdiği anda toplumun geleneklerine ve inancına göre gömülme hakkına sahiptir. Aynı şekilde defnetme, yas ve anma hakkı da güvence altına alınmış bir haktır. Buna rağmen son yıllarda cenazelere yönelik kabul edilemez uygulamalar yaşanırken kabristan dokunulmazlığı da sıklıkla ihlal edilmektedir dedi.

Sarısaç, Oktaya şu soruları yöneltti:

1 - Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 21 Ocak 2022 tarihinde yaşamını yitiren 70 yaşındaki Ramazan Turan hakkında hangi bilgiler bulunmaktadır? Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2 Van Büyükşehir Belediyesinin Ramazan Turan’ın cenazesinin nakli için cenaze aracı ve tabut vermemesinin sebebi nedir? Bu kararı kim veya hangi birim almıştır?

3 Ramazan Turan’ın cenazesinin Hakkari Devlet Hastanesinde yıkanmasına neden izin verilmemiştir? Bunun talimatını kim vermiştir?

4 - Van Adli Tıp Kurumunda Ramazan Turan’ın otopsi işlemlerinin avukatları olmadan yapılmasının sebebi nedir? Bunun hukuki gerekçesi var mıdır?

5 Mahalle imamının defin işlemlerini İl Müftülüğünün talimatı olmadığı gerekçesiyle gerçekleştirmediği doğru mudur? Dini vecibeleri yerine getirmekle mükellef imamların bundan imtina etmesinin sebebi nedir?

6 Ramazan Turan’ın cenazesinin nakledilmesinden gömülmesine kadar yapılan uygulamaların hukuki bir dayanağı var mıdır? Turan’ın cenazesine yönelik ayrımcı ve saygısız uygulamalar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

7Cenazelerin nakledilmesi amacıyla araç ve tabut tedariki, dini vecibelerin gerçekleştirilmesi kararları neye göre alınmaktadır? Cenazelere yönelik ayrımcı ve saygısız uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla bir adım atılacak mıdır?

Editör: TE Bilisim