Haydar ERDİNLER Vanekspres - ANKARA

 33 alevi aydın, şair, yazar, ozan ve sanatçıları için düzenlenen 29. anma programları’na VanEkspres adına Ankara muhabirimiz Haydar ERDİNLER yerinde izledi.  Ankara’dan Sivas’a kadar gelişen önemli gelişmeleri takip ederek okuyucularımıza aktardı. 

ANKARA PROGRAMINDA ÖNE ÇIKANLAR 

29 Haziran 2022 tarihinde Mamak Tuzluçayır ile 1 Temmuz’da Çankaya 2 Temmuz anıt parkında yapılan değişik etkinliklerde; Büyük bir katılım ile birlikte, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP milletvekilleri, grup tersname, Bahoz Aslan (kürtçe), Grup Gökyüzü, Tolga Sağ, Gökhan Kılıç, Vedat Gündoğdu, Muharrem Temiz, Zeynep çınar adında sanatçılar katıldı. Ayrıca; PSAKD Şube Semah ekibi ve PSAKD 93 Semah ekipleri de katılarak 10 üzerinde değişik Semahlar sergilediler. Gelen konuklara çay ve çorba ikramında bulundular. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şube başkanı Fadime Öztürk ile Genel Sekreter İsmail Ateş konuya ilişkin birer konuşma yaptılar. 

Yapılan konuşmalarda satır başları; 

“…Bundan 29 yıl önce Sivas Madımak’taki katliam ısrarla unutturulmak isteniyor ancak bu katliamı unutmamız, unutturmamız mümkün değil. Cumhuriyetin laik, demokratik yapısını hedef alan bu kalkışmada 33 kişi hayatını kaybetti ve Madımak Oteli’nin utanç müzesi olma talebimiz hâlâ kabul edilmedi. Madımak 29 yıl sonra da hâlâ yanmaya devam ediyor. Bu 2 Temmuz’da katledilen 33 canımızı anmak, haklı taleplerimizi bir kez daha haykırmak için Madımak önünde olacağız ve buna duyarlı her vatandaşın da katılmasını bekliyoruz.” Denildi. Gece geç saateler kadar devam eden anma etkinliği; Çankaya, Mamak ve Yenimahalle Belediyelerince verilen 7 tane otobüsle gece saat 01 civarında Sivas’a hareket edildi. 

SIVAS PROGRAMINDA ÖNE ÇIKANLAR 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Sivas Şubesi önünde buluşan kitle, İlk giden grup Ankara grubu oldu ve sırasıyla değişik illerden gelenler oldu. VanEkspresi olarak tespit edilen iller ve otobüs sayısı; İstanbul-15, Adana-9, Antalya-9, Ankara-7, İzmir-7, Mersin-3, Diyarbakır-1, Tokat-1, Samsun-1, Adıyaman-1, Malatya-1 ve Amasya-1 olmak üzere toplam 55 otobüs tespit edildi ancak 80 civarına otobüsün geldiği yetkililer tarafından açıkladı. 

Daha sonra; oluşturulan kortejler eşliğinde binlerce kişinin katıldığı görüldü. Madımak Oteli önüne doğru yürüyüşe geçilen kalabalık, ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Yakanları da aklayanları da affetmeyeceğiz’, “Madımak için adalet istiyoruz”, “İnsanlık suçuna zaman aşımı olmaz” pankartları taşınan yürüyüşte, sık sık “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” “Sivas’ın ışığı hiç sönmeyecek”, “Madımak Oteli müze olacak” sloganları atılarak yürüyüşe geçildi. 

Yürüyüşte, katliamda ölenlerin aileleri ellerine yakının resmini alarak en önde olmak üzere, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkevleri, Devrimci 78’liler Federasyonu, Kamu Emekçileri Sendikası Federasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Ankara Dersimliler Derneği ve çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve demokrasi örgüt temsilcileri katıldı. 

KARANFİLLER BIRAKILDI, SEMAH DÖNÜLDÜ 

Madımak Oteli’nin önüne gelen kalabalık karanfiller bıraktı. Otel önündeki anma katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından deyişler eşliğinde semah dönüldü. 

'İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR' 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, tüm Alevi kurumları adına açıklama yaptı. Erçe konuşmasında şunları söyledi: 

"Bu otel hala yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı. 

2 Temmuz, bugünkü gibi tek adam rejimini getirmek için yapıldı. Tarihiyle yüzleşmeyen toplumlar çürür. Bugün çürümüş durumdayız. Her türlü katliam yaşanıyor bugün. Tarihle yüzleşmezsek karanlığa boğulup kalırız. Çok acı çektik ama doğrularımızdan ve inancımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Yüz yıllardır katledildik. Bizden korkmuyorlar. Çoğalarak geleceğiz buraya. Ezilen sömürülen tüm kesimlerle birlik olacağız. Diyanet ve bakanlıklar gençlik kampı kuracakmış. Hadi oradan. Alevi kurumları varken sana ne oluyor? Onların kampına giden, alet olan düşkündür. Alevilerin talebi belli. 30 yıldır haykırıyoruz. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, biz getireceğiz. Kaç gündür anmalarımızı engellenmeye çalışıyorlar. Kahrolsun faşizm.” diyerek konuşmasına son verdi. 

VALİLİK KARANFİL BIRAKTI 

Öte yandan sabah saatlerinde Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet, Valilik binasından Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne yürüdü. Heyet, bina içinde 2 Temmuz 1993'te yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bırakıldığı anlaşıldı. 

2 TEMMUZ MADIMAK KATLİAMINDA NELER YAŞANMIŞTI? 

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. 

Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. 

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. 

MADIMAK OTELİ’NİN YAKILMASI

Madımak Olayı’nda grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. 

Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. 

Editör: TE Bilisim