VANEKSPRES HABER MERKEZİ - ANKARA


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Parkomat uygulamasına değindi.

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç yaptığı konuşmada kayyumları eleştirerek Van’da güncelliğini koruyan Parkomat uygulamasını değerlendirdi. Atanan kayyumlarla halkındoğrudan katılımını sağlayan yerel yönetimler boşa çıkarıldığını belirten Sarısaç “Bugün Van'da ciddi bir talan ve yağma anlayışı var. Bu üç beş bürokrat ve yine aynı şekilde kayyum, bu yağma ve talan düzenini elinde bulundurmak için de her türlü çabayı harcıyor. Son beş yıldır Van'da kesintisiz eylem ve etkinlik yasaklarının olmasının da asıl sebebi budur; çünkü hiç kimsenin onların tekerine çomak sokmasını istemiyorlar.” dedi.

“Alternatif yollar üretilmeli”

Sözü Parkomat uygulamasına getiren Sarısaç, uygulamanın önce belirli yerlerde başlatılmasına rağmen zamanla yaygınlaştırıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Baktılar ki birçok yerden para getiriyor, bunu neredeyse Van'ın artık bütün sokaklarına yaydılar. Yani tam anlamıyla bir soygun düzeni yaratıldı bunun üzerinden. Alternatif yollar üretmek yerine, park alanları üretmek yerine, yani o araçların park edileceği alanlar üretmek yerine tam tersine Van halkının, işsizlikle boğuşan, yoksullukla boğuşan Van halkının sadece bir yere aracını park etmesi bile AKP kayyumlarına bir para aracına dönüştü. Bu yüzden de bu uygulamayı her gün daha da genişletiyorlar. Van halkına o kadar çok görüyorlar ki bu parkomat şirketi bile Vanlı olmayan şirketler tarafından Van'a getiriliyor.”

Parkomat çözüm olmadı

Sarısaç, Sayıştay raporlarına rağmen benzer uygulamalar hakkında inceleme yapılmadığını da öne sürerek “Bir yurttaşımızın başvurması üzerine Erzurum Bölge İdare Mahkemesi bu parkomat cezalarını hukuka aykırı gördü. Belki bu şekilde bu parkomat kararı emsal olur; ama biz biliyoruz ki zaten kayyumun kendisi hukuksuz olduğu için hukuka da riayet edeceğini düşünmüyoruz açıkçası. Zaten bu parkomat uygulaması Vanlıların trafik sorununu da hiçbir şekilde gidermedi. Dediğim gibi, sadece yolda herhangi bir Vanlı aracını park ettiğinde park cezası kesiliyor. Çünkü zaten kayyumun trafikle ilgili eğer bir derdi olmuş olsaydı Van'da daha önce, bizim belediyelerimiz döneminde çok katlı otopark yapılmıştı; ama AKP'nin AVM aşkından dolayı bu, AVM'ye çevrildi, şu an AVM olarak da atıl bir durumda.

Çevre yolu en büyük sorun

Belediyelere atanan kayyumların gideceğini söyleyen Sarısaç, trafik sorununda çözüm olarak çevre yoluna dikkat çekerek “Van'ın en büyük sorunu, çevre yolu sorunu. Bu da her sene AKP tarafından söz verilmesine rağmen hiçbir şekilde bitirilmiyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim