Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin "sivil darbe" olduğunu belirten avukatı Kemal Aytaç, "Umutsuzluk yok, mücadeleye devam. Artık sokağa çıkmalıyız. Demokratik mücadele sokakta verilir" dedi.
Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen iki ihlal kararını da tanımadı. Yargıtay, ihlal kararının "hukuki değeri olmadığına" ve AYM kararına uyulmamasına karar verdi. Söz konusu karar dün Meclis'te okundu ve Atalay'ın vekilliği düşürüldü. Atalay'ın avukatı Kemal Aytaş, tepkilere neden olan kararı değerlendirdi.
'SİVİL DARBEDİR'
Kararın "Meclis’in aldığı yüz karası kararlardan biri" olduğunu belirten Av. Aytaç, "AYM’nin kararlarına rağmen halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi aynı zamanda kendini de inkardır. Bunu kabul etmek demokrasiye, hukuka ve Anayasa’ya aykırı bir tutumdur. Bunun başka bir izahı yoktur. AYM'nin kararları da açıktır ve herkesi bağlar. Bu bir sivil darbe olarak ortaya çıkmış bir durumdur” diye belirtti.
Aytaç, "Bence Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve çevresi Can Atalay’ın Meclis’e gelmesini adeta Gezi’nin galibiyeti olarak gördü. Bu yüzden Atalay’a özel bir muamele uygulandı ve hukuk dışına çıkarak bu durumu ortaya koydular. Gezi Davası iki kere beraat aldı. Ancak tekrar davayı dirilterek açtılar. Özel ve atama yargıçlarla bu kararı verdiler. Amaçları Gezi’yi mahkum etmekti. Erdoğan'ın Selahattin Demirtaş’a, Osman Kavala’ya karşı da özel bir kini ve düşmanlığı var diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
‘UMUTSUZLUK YOK MÜCADELEYE DEVAM’
"Umutsuzluk yok, mücadeleye devam" diyen Aytaç, iktidarın halkı susturmaya çalıştığını belirtti. Aytaç, asıl meselenin Atalay olmadığına işaret ederek, "Mesele bir ülkedeki demokrasi meselesidir. Bizleri yıldırmaya, sindirmeye çalışıyorlar. Ama biz buna teslim olmayacağız. Daha çok sesimizi yükselterek, daha çok etkinlikler yapacağız” dedi.
Hukuki girişimlerini sürdüreceklerini aktaran Aytaç, "Ama mahkeme kararlarını fiilen uygulamadıklarını görüyoruz. O yüzden sadece mahkeme kararlarını beklememek lazım. Hem ulusal hem de uluslararası arenada mücadele etmek, baskı yapmak gerekiyor” dedi.
Toplumun tüm kesimlerinin güçlerini birleştirmesi ve dik durması gerektiğini ifade eden Aytaç, "Artık sokağa çıkmalıyız. Çünkü demokrasi sokakta ortaya çıkar. Demokratik mücadele sokakta verilir. Sokağa çıkmadan hak alınması ya da yol alınması mümkün değil. Dolayısıyla daha kitlesel ve etkili iktidara geri adım attıracak bir kamuoyu baskısının oluşturulması gerekiyor” diye kaydetti.
1 ŞUBAT’TA ÇAĞLAYAN’DA OLACAKLAR
Aytaç, kararı protesto edeceklerini belirterek, 1 Şubat'ta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde Adalet Nöbeti eylemi gerçekleştireceklerini belirtti.
MA / Ömer İbrahimoğlu