Elektriğe gelen zamlardan kaynaklı ütü yapmayı bırakmak, çamaşır makinesini haftada bir çalıştırmak gibi formüller geliştiren yurttaşlar, “Bu zam falan değil, resmen soygun” diye tepki gösterdi. 

Yeni yılla birlikte elektriğe yüzde 127’lik zam yapılmasına tepkiler sürüyor. Elektrik zamları her kesimi etkilerken birçok kentte de halk sokaklara çıktı. Bir önceki aya göre faturalarının 2 kat zamlı geldiğini belirten yurttaşlar, yaptıkları protestolarla zamların geri çekilmesini istiyor. Ankara’nın Ulus semtinden mikrofon uzattığımız yurttaşlar, zamların sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi.

‘KEPÇEYLE ALDILAR’

Yurttaşlardan Hüseyin Polat, asgari ücrete yapılan zam için "kaşıkla verip kepçeyle aldılar" diye nitelendirirken, zamlar karşısında halkın yoksullaştığını söyledi. Asgari ücretle geçinemediğini dile getiren Polat, “Acaba kendileri bu parayla geçinebilirler mi? Geçen 270 TL gelen elektriğe bu ay 480 TL ödedim. Geçinmek mümkün değil. Evime et götüremiyorum. Onlara göre biz yanlışları söylüyoruz ama doğruları görmek lazım” dedi. 

‘ŞÜKÜRLE KARIN DOYMUYOR’

Yapılan zamların geri alınması çağrısı yapan Polat, “Bizimle beraber pazara çarşıya gelsinler, geçim nasıl oluyor görsünler. Yarın bir gün bu ülkede soygunlar olacak, bu yönetim bunu düşünmeli. Her şeye şükrediyoruz sanki şükredince bu kriz bitecek, şükürle olacak iş değil. Şükürle karın doysaydı gider evimizde oturur çalışmazdık” diye konuştu. 

NEFES ALAMIYORLAR

Asgari ücrete yapılan artışın fatura zamlarıyla geri alındığını ifade eden Bayram Alevli, “Aldığımız asgari ücretin iki katını geri alıyorlar. Asgari ücretle 3 çocuğumu geçindirmeye çalışıyorum, geçinemiyorum. Ne yiyip içecek bu çocuklar. Sırf geçinebilmek için soluk almadan çalışmak zorundayım. Nefes alamıyoruz artık. Milletvekillerine, milletin vekili diyorlar. Yok öyle bir şey. Herkes kendi cebini dolduruyor. Bir çare bulunmalı artık” dedi.

‘SOSYALİZM LAZIM’

Son dönemde çok garip şekilde faturaların yüksek geldiğini dile getiren Samet Dinç, halkın zor durumda olduğunu söyledi. Elektrik şirketlerinin kamulaştırılması gerektiğini ifade eden Dinç, “50 lira gelen elektriğimiz şu an 200 lira geliyor. Kullanmıyoruz ama artış var. İnsani ve temel ihtiyaçların kamulaştırılması lazım, bunun içinde sosyalizm ve devrim lazım” diye konuştu. 

İKTİDARDAN MEMNUN DEĞİL

Geçen ay 150 TL gelen elektrik faturasının bu ay 450 TL geldiğini anlatan Neşe Sevinç de “Mecbur ödüyoruz. Yoksa elektriksiz kalacağız. Hava soğuk doğalgazı yakamıyoruz. Oradan buradan kısmaya çalışıyoruz. Ütü yapmıyorum artık. Çamaşır makinesini haftada bir çalıştırmaya gayret gösteriyorum. Bu duruma bir an önce çare bulsunlar. Hiç memnun değiliz bu iktidardan” diye tepkisini gösterdi. 

‘ZAM DEĞİL SOYGUN’

“Bu zam falan değil, resmen soygun” şeklinde tepki gösteren bir yurttaş da şunları söyledi: “Emekliyim. 2 bin 500 lira alıyorum. Ne yiyecek bu adam. Kiram var, çocuk okutuyorum. Köyde oturuyorum, kömür alamadığım için oğlumun yanında yaşamaya başladım ısınmak için. Bir tüp olmuş 250 TL hadi alda yak bakalım. İktidar bu zamları indirsin.” 

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise “Evde 2 kişi yaşıyoruz. Normalde 200 TL gelen faturamız şimdi 500 TL geliyor. Ev kiramın yarısı kadar. 6 aylık hamileyim. Şimdiden doğmamış bebeğin masrafları ve geleceğini düşünüyorum. Çok zorlanıyoruz. Asgari ücretle geçinemiyoruz” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim