Van Çevder Dünya kuraklık günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu "Birleşmiş Milletler olmak üzere kuraklık ve çölleşme Ülkelerde Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 17 Haziran 1994 tarihinde imzalandı ve Aralık 1996’da yürürlüğe girdi.  Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin imzalandığı tarihte her yıl 17 Haziran’da düzenlenen Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Gününün bu yıl ki teması “Kuraklıktan Beraberce Çıkmak” olarak açıklandı.

Dünya’da 2.5 milyar insanın ise temiz su kaynağına erişim imkanı bulunmuyor. Yılda kişi başına düşen yıllık kullanabilir su miktarı 5000 metreküpten fazla olan ülkeler su zengini kabul edilir. Kişi başına yıllık tüketimi 1000 metreküpten az olan su fakiri olarak kabul edilmektedir. Dünya su kaynaklarının kısıtlı oluşuna karşı, son 50 yılda çarpıcı bir şekilde artmıştır. Dünya’da kullanılan suyun%85’ini dünya nüfusunun %12’si tüketmektedir. Su tüketimi tarım ve sanayide en fazla tüketilmektedir.%8’i içme ve kullanma suyu olarak kullanılmaktadır. Çarpık kentleşme, sanayileşme, tarım ve sanayi atıklarının yer altı sularına karışarak yok olmasına neden olmaktadır.

Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktara 4bin metre küpten 1400 metre küplere indi bu rakamlar bizi su fakiri sınıfına ekliyor. Türkiye’de%72’si sulama,%11’i sanayi,%16’sı içme suyu olarak kullanılıyor.

Bölgemizin verimli tarım alanları hem de geniş otlak alanları ile Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılığın merkezi durumundadır. Bölgemizde son yıllarda hissedilir derecede yağışların azalmasına bağlı mevsimsel eğilimine dikkat çekmektedir. Ancak bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetleri, kuraklık ve çarpık kentleşme, yeşil alanların azlığı, bilinçsiz arazi kullanımı, tarım ve hayvancılık kaybedilmektedir. Bölgemizde kuraklık eğilimi olan kentlerimiz, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Tunceli ve Van ilerimizdir.

İlimizde kişi başına düşen su miktarı günlük 150litre,1milyon 500bin nüfuslu kentimizde yıllık 60 milyon metreküp civarındadır, tarım ve hayvancılık, sanayide kullanılan 2 ve 3katına çıkmaktadır.

Kentimizde su tüketim miktarı günlük ortalama 150litreden 200 litreye su tüketimi artmaktadır. İklim krizi yanlış uygulanan su politikaları, su kaynaklarının bilinçsiz kullanılması artan kuraklık nedeniyle Van denizinde ciddi oranda çekildiği derinliği 100metreden 40metreye düştüğü diğer su kaynakları ve sulama amaçlı yapılan baraj göletlerindeki büyük oranın eksilmesine neden olmaktadır.

Kuraklığın en büyük etkisini Van gölü sularının ciddi bir şekilde çekilmesi, tek endemik türü olan Eciş Çelebibağ flamingo yolunun kuruması. Kuraklık nedeniyle Van’ın çevresinde bulunan irili ufaklı göl ve göletler kurudu. Van’ın Özalp ilçesine bağlı Akgöl, Değirmi Gölü, Sıhke Gölü, Zernek Barajı, Karasu, Şamran Kanalı, Keşiş Gölü Erciş Koçkiri barajında kuraklık nedeniyle suları çekildi. Van gölünde kuralık nedeniyle adacıkları oluştu. Tatvan ile Bitlis, Adilcevaz sahilinde mikrobiyalitlerin oluşmasına neden oldu.

Van gölünde yaşayan 15 Nisan 15Temmuz tarihleri arasında göç eden İnci Kefali üreme döneminde, iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklı yağış miktarının az olması, yapılan HES projelerinde kaynaklı üreme dönemlerinde üreyebilecek su olmayacaktır. Van’da yıl boyunca yağış miktarının az olması kuraklığı tetikliyor, kuralık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımız dönemlerde bu yağışlardaki düşüşlerden dolayı doğal olarak tedbirler almak zorundayız" denildi. .

Editör: TE Bilisim