VanHaber - İran’da cinsel tercihlerinden dolayı baskılara maruz kalan A.M isimli mülteci, kaçak yollarla geldiği Van’da da baskılara maruz kaldı.  Sevdiği Kadınla Van’da yaşam mücadelesi veren A.M üçüncü bir ülkeye gitmek için İHD Van Şubesine başvuruda bulunarak, destek talebinde bulundu.

Çağdaşhaberin haberine göre, İran’ın Tahran kentinde dünyaya gelen A.M doğumuyla birlikte ailesi tarafından çıkarılan kadın kimliğiyle yaşam mücadelesine başladı. A.M okul çağına geldikten sonra gittiği okulda sakalları çıkması üzerine toplum içinde dışlanmaya başlandı. Ailesinin sürekli iple sakallarını alarak kadın kimliğini dayatmasından dolayı zor günler yaşayan A.M, okula zamanla maskeyle gidip gelmeye başladı.  Yüzündeki sakal ve bıyıkların çok belirginleşmesiyle birlikte toplumdaki baskı ve dışlamalarda giderek arttık. Artık sokağa dahi çıkamayan A.M, anne ve babasının ölünden sonra tamamen yalnız kaldı

Ameliyat oldu

Erkek hormonların baskın gelmesinden sonra mahkemeye başvuran A.M kimliğinde cinsiyet değiştirerek, ameliyat olmak istedi. Verdiği uzun soluklu hukuk mücadelesinden sonra mahkemeden karar çıkaran A.M mahkeme kararından sonra yeni kimlik almasına rağmen kimliğinde eski cinsiyeti ve mahkeme kararı yazılmasından dolayı bu kez farklı bir baskıya maruz kaldı.  Kardeşlerin erkeklerin mirastan fazla pay alacağından dolayı baskı yaparken, çevresi ise sürekli baskı uygulamaya başladı. Yapılan ameliyatı dahi tamamlanmayan A.M ülkeyi terk etmek durumunda kaldı.

Batan teknede şans eseri yer almadı

Baskıların sonu gelmemesi üzerine her şeyini İran’da bırakan A.M kaçak yollarla Van’a geldi. Van’a geldikten sonra göç idaresine başvuruda bulunan A.M sığınma talebinde bulundu.  Üçüncü bir ülkeye gitmek için başvuruda bulunan A.M, başvurusu sonuçlanmayınca son olarak 61 mültecinin yaşamını yitirdiği tekne faciasında insan tacirleriyle görüştü. Ancak insan tacirlerin fazla para istemesinden dolayı A.M ölüm teknesine binmekten son anda vazgeçti.

Sevdiği kadında peşinde geldi

A.M’nın baskılar üzerine ülkesini terk etmesinden sonra sevdiği kadında peşinden ayrılarak Van’a geldi. Kentte birlikte yeni bir yaşam kuran çiftin tek isteği ise baskı ve ayrımcılığın yaşanmadığı bir ülkeye gitmek olduğunu söylüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen A.M eşi ise yaşadıkları şöyle anlattı: “biz sosyal medya üzerinde tanıştık. Sonra birbirimize aşık olduk. Ailem onla görüşmemem için bana sürekli baskı ve şiddet uyguluyordu. O geldikten sonra bende peşinde geldim. Ama baskılar burada da peşimizi bırakmadı. Son olarak eşim sokak ortasında İranlı bir grubun saldırısına uğradı” diye konuştu.

Son olarak İHD’nın kapısını çaldı

Mülteci aile yaşanan baskıların artması üzerine İHD Van şubesine başvuruda bulunarak destek talebinde bulundu. Olayın takipçisi olacaklarını dile getiren İHD Van Şube başkanı Murat Melet ise, İranlıların Türkiye’de gelip sığınma talebinde bulunan bir aileye saldırmaların kabul edilemez olduğunu belirterek, ülkelerin yasalardan önce zihniyet değişikliğine gitmesi gerektiğini vurguladı. Melet, İHD olarak sonuna kadar ailenin yanında olacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim