Metaller ya da farklı üretim malzemeleri, elde edilmek istenen boyut ya da şekle gelene kadar birçok üretim aşamalarından geçmektedir. Uygulanan üretim teknikleri ile ortaya çıkan ürünlerin kenarlarında, yüzeyinde ya da üretilen ürünün özelliğine göre farklı bölgelerinde kalmış olan, yükseklik ve çıkıntılar bulunabilmektedir. Ürün üzerinde yer alan bu çıkıntı ve yüksekliklere çapak denilmektedir.

 Çapaklar ürünün istenmeyen parçalarıdır ve bu parçaların ortadan kaldırılarak yüzeyin pürüzsüz bir hale getirilmesi işlemine çapak alma denilmektedir. Çapak Alma sitesi üzerinden çapak nedenleri ve çapak almanın nasıl yapıldığı hakkında bilgi alınabilmektedir.

Çapak Nedir?

Çapak, ürün üzerinde birçok farklı şekilde görülebilmektedir. Çapak oluşumu, ürünün üretim aşamalarında yapılacak olan mühendislik çalışmaları ile en aza indirilebilir ya da yok edilebilir.

 Çapaklar, bağlantı elemanları ve malzeme sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle ürün üzerindeki deliklerin kenarlarında birikmiş olan çapaklar, bu bağlantı alanındaki stresin artmasına ve yapılacak olan bağlantının sağlıklı olmamasına neden olmaktadır. Bu durum nedeni ile kullanılan ürünün ömrü kısa olmakta ve kırılma direnci azalmaktadır. Delikler etrafında biriken çapaklar korozyon riskini artıran bir yapıya da sahiptir.

Ürün köşelerinde ya da yüzeyin farklı yerlerinde oluşan çapaklar ise ürün üzerindeki elektrik yükünü fazlalaştırarak, kısa devrelerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum çalışan sistemin arızalanmasına neden olabilmektedir.

Hareketli parçalar üzerinde yer alan çapaklar sürtünmeyi artırır. Ürün üzerindeki ısı baskısını çok daha fazla artıracaktır. Bu durum ürünün ömrünün kısa olmasına neden olacaktır.

Ürün üzerinde yer alan çapaklar, ürünün ömrünü kısaltır ve sürekli ürünün değiştirilmesine neden olur. Ayrıca ürün üzerindeki elektrik yükünün artmasına neden olan çapak sayesinde korozyon oluşumu görülebilir.

Çapak Alma Nasıl Yapılır?

Fason işleme merkezi içerisinde birbirinden farklı çapak alma yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Toplu bitirme.
  • Takla bitirme.
  • Aşındırıcı püskürtme.
  • Zımparalama.
  • Taşlama.
  • Tel fırçalama.
  • Aşındırıcı akış işleme.
  • Talaşlı imalat.
  • Manuel olarak çapak temizle.
  • Elektrokimyasal işleme.
  • Elketro parlatma.

Çapak Alma sitesi üzerinden ayrıntılı bir şekilde bilgi talep edilebilmekte ve çapak alınması gereken ürünleriniz hakkında yardım talep edilebilmektedir.

Çapak Alma İşlem Süresi

Fason vibrasyon ile çapak alma işlem süresi, uygulamanın yapıldığı ürünlerin sıklıkla kontrol edilmesi ile belirlenmektedir. Ürünün işleme alındığı an ile istenilen yüzeyin elde edilmesine kadar geçen süre, işlem süresi olarak adlandırılır. Çapaklar ürünler üzerinde standart bir yapıda değildir. Bu neden ile işlem süresi her üründe farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı her bir yeni ürün için işlem uygulamasında zaman kontrolü tekrar yapılır.

Yüzey işlem uygulaması ürün üzerinde yer alan tüm çapakların yok edilmesi ve ürün yüzeyinin istenilen seviyeye getirilmesine kadar devam etmektedir. 10 ya da 20 dakikada bir yapılan kontroller ile ürünün işlem süresi belirlenebilir.

Çapak Alma sitesi ürünlerin üzerinde yer alan çapakların giderilerek istenilen ürün yüzeylerine sahip olunmasını sağlayan önemli kurumların başında gelmektedir.

Editör: TE Bilisim