Özel hastanede yapılan tıbbi müdahaleler sonucunda hastalarda bazı zararlar oluşabilmektedir. Bu tür durumların yaşanıyor olması için iki farklı neden ele alınmaktadır. Tıbbi müdahalelerin olumsuz sonuçlanması ve hastaların zarar görebilmesine beklenmeyen durum olarak adlandırılan komplikasyonlar neden olabilmektedir. Ya da müdahale yapan hekimlerin dikkatsiz, yetersiz, acemi ve kuraldışı davranmaları sonucunda hastalar zarar görebilmektedir. Her tür tıbbi müdahale sonucunda zarar gören hasta ve hasta yakınları için en önemli konulardan birisi maddi ve manevi tazminat haklarının olup olmadığıdır.

Hasta veya hasta yakınlarının özel hastaneye tazminat davası açabilmesi için bazı koşullar gerekmektedir. Yapılan müdahalede bir komplikasyon oluşuyor ve bu komplikasyon sonucunda hasta zarar görüyor ise bu durum tazminat davası kapsamı içerisinde değildir. Tazminat davası için beklenmedik gelişen durumlar dışında mutlaka hatalı yapılan bir uygulama söz konusu olmalıdır.

Özel hastaneye tazminat davası açabilmek için aşağıdaki durumlardan birinin yaşanıyor olması gereklidir. Özel hastaneye maddi ve manevi tazminat davası açabilmek için;

  • Hekimin dikkatsiz, ilgisiz, bilgisiz ve deneyimsiz müdahaleleri sonucunda hastanın zarar görmesi,
  • Hekimin bilerek ve isteyerek hastaya zarar vermesi,
  • Hekimin yasaların kendisine yüklemiş olduğu yükümlülüklere aykırı şekilde hareket etmesi,
  • Hekimin tedavi sözleşmesine aykırı davranışlarda bulunması,
  • Komplikasyon sayılmaya ve malpraktis yani doktor hatası olarak kabul edilen durumların yaşanması,
  • Tıbbi aletlerin ve teknik ekipmanların yanlış kullanımı sonucunda zarar oluşması,
  • Hekimin mesleğinde acemi olması,
  • Hekimin hastayı yetersiz ve yanlış muayene etmesi sonucunda hastanın zarar görmesi

gibi durumların gerçekleşiyor olması gerekmektedir. Komplikasyon dışında bu tür durumlar yaşandığında hasta ve hasta yakınlarının hem özel hastane işletmesini hem de müdahaleyi yapan doktor ve doktorları dava etme hakkı bulunmaktadır.

Doktora dava açılır mı

Özel hastanelerde yapılan tıbbi müdahaleler sonucunda özel hastane tazminat davası hastane işletmecisine karşı açılabileceği gibi müdahaleyi yapan doktora da açılabilmektedir. Çünkü özel hastanelerde görev alan her bir doktorun hastalara karşı hukuki sorumlulukları bulunmaktadır. Doktorların sahip olduğu bu hukuki sorumluluklar bir sözleşme ile net bir çerçeve içerisine alınmıştır. Doktorların sözleşme içeriğinde yer alan sorumluluklarını ve sözleşmeden doğan görevlerini yerine getirmemeleri veya gerektiği gibi uygulamaları durumunda hastaların uğramış olduğu zararın tazmini hukuksal olarak mümkündür.

Özel hastane ve doktora açılacak tazminat davaları

Özel hastanede yapılacak olan hatalı bir tıbbi Müdahale sonucunda eğer hasta zarar görüyorsa bu hastanın maddi ve manevi tazminat hakkı bulunmaktadır. Zarara uğrayan hasta özel hastane işletmesini, müdahaleyi yapan doktoru ve doktoru yanlış müdahalelere karşı sigortalayan sigorta şirketine dava edebilmektedir. Bu davaların açılabilmesi için Tüketici Mahkemeleri yetkilendirilmiştir. Bulunduğunuz ilde faaliyet gösteren tüketici mahkemelerine başvuru yaparak maddi ve manevi özel hastaneye tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Özel hastane ve doktorlara karşılaşacağınız tazminat davalarında ispat yükümlülüğü size ait olacaktır. Yapılan tıbbi müdahaleden bir zarar gördüğünüz ve bu zararın doktor hatası nedeniyle oluştuğunu ispat etmeniz durumunda tazminat hakkına sahip olacaksınız. Bu sürecin etkin bir şekilde işleyebilmesi için özel hastane tazminat davalarına bakan hukuk büroları ile iş birliği içerisinde olmanız sizlerin faydası olacaktır.

Editör: TE Bilisim