1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlandığı Van’da binlerce emekçi alanda buluşmaya başladı. Sabah saatlerinde Hayat Hastanesi civarında kendi renkleriyle kortejdeki yerlerini alan demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, sloganlarla Musa Anter Parkı’na yürüdü.

Savaşa, sömürüye karşı sloganların atıldığı yürüyüşte kitle alanda çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. Üç noktadan miting alanına giriş yapılırken, halkın yüksek katılım gözlerden kaçmadı.

Van’daki gazeteciler de Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) öncülüğünde alanda yerini aldı. 

ALANDA SLOGANLAR SUSMADI

Saygı duruşu ile başlayan mitingde, binlerce “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.

Ardından Tertip Komitesi Başkanı Ömer Tekin emekçileri selamladı. Ekonomik kriz, zamlanma ve savaş derken insanların hayatta kalmasının bile mümkün olmadığını belirten Tekin, “Bu düzenin bitmesi için mücadele etmemiz gerekiyor. AKP ülkenin tüm ekonomik kaynaklarını bir avuç gruba heba etti” dedi.

‘EMİNE ŞENYAŞAR’A ADIYORUZ’

Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Arzu Nur Şimşek ise, 2022 yılının 1 Mayıs’ını Şenyaşar ailesine atfettiklerini belirtti. İktidarın savaş politikasından derhal vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, “Saray rejiminin kendi bekasını savaş politikalarında garantiye alma çabası, son yıllarda tanık olduğumuz acizce ve insafsızca bir iktidar yöntemidir. Her geçen gün halk desteğini kaybeden AKP-MHP iktidarı bir kez daha savaş ipine sarılmaktadır. Savaş, Türkiye halklarının demokratik geleceklerinin yararına değildir. Saray rejiminin kalıcılaştırmak için HDP’yi kapatma istiyor. İktidar bu nedenle seçim stratejisini tamamen savaş üzerine kurmuştur” diye konuştu.

Daha sonra söz alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, ise, “Bu günün, Kadınların emekçilerin yan yana gelme günü olduğunu söyleyen Temelli, “Birlik olmazsak bu düzen bizi parçalamayla ayakta durmaya devam edecek. Bu birliğin karşısında bu günahın vebalin günahı boyunlarına. Onlardan da hesap soracağız. Eşitlik için bu karanlık düzeni hep birlikte çözeceği. Bu gün kadınlar yoksul çocuklar yoksul beslenemiyor çocuklarımız açlar emekçiler yoksul 3 kuruşa mahkum ediliyorlar. Bunun sebebi saray düzenidir. Bizim hakkımızla çaldıklarınızdır yediğiniz her lokmanın hesabını sizden soracağız. Müteahhitlerinizle yol yaparak hakkımızı yiyiyorsunuz. Hakkımızı burnunuzdan fitil fitil getireceğiz.” dedi.

Van’daki 1 mayıs etkinlikleri sanatçı Pınar Aydınlar ve Kadir Çat’ın konseri ile son buldu.   

Musa anter parkında düzenlenen etkinliğe Van Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), DİSK’e bağlı Genel-İş Van Şubesi, EMEP, CHP, HDP, TKP, DBP, İHD, TMMOB,  Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), STAR Kadın Derneği, ÇEVDER, gibi siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. 

Editör: TE Bilisim